Калин Стоянов: Ситуацията с пожарите започва да се подобрява

19.07.2024 18:52
Калин Стоянов говори от мястото на пожарите край Ямбол.

В сравнение с днес сутринта и благодарение на усилията, които положиха служителите от всички институции на терен, ситуацията започва да се подобрява. Така коментира пред БНТ вътрешният министър Калин Стоянов актуалната обстановка с пожарите в страната.

Той изброи техниката, която е на терен и благодари на всички институции, които са се отзовали. "Нямаме жертви, нямаме пострадали хора, ситуацията постепенно се нормализира", каза Стоянов. И посочи, че двама пожарникари са пострадали леко, но след оказана на място медицинска помощ сами са решили да се върнат и да продължат с гасенето.

"Действително има щети, но приоритет за нас е, че няма жертви и пострадали. На първо място са животът и здравето, а след това е имуществото", отвърна вътрешният министър на въпрос за изгорелите домове на някои от хората в ямболското с. Воден. И добави, че опитни пожарникари му казали, че такова нещо не са виждали. 

Ще направим всички анализи, но ми бе докладвано, че в деня, в който пламъците обхващат село Воден, то от всички страни е било заобиколено от пламъци. Много жители отказаха да се евакуират и бяха изведени принудително, напомни пак Стоянов.

И коментира, че дори системата за ранно оповестяване BG Alert да е сработила, то много хора не са искали да напускат домовете си. Тя обаче не се задейства. "Тук, на място, на пожара, реално няма покритие на мобилните оператори", каза Стоянов за проблема. И напомни, че нямало и ток. Обясни, че е убеден, че в бъдеще със системата няма да има проблеми. 

Помощта по Механизма за гражданска защита от ЕС бе поискана навреме, но е тромава процедура. Това не става с едно телефонно обаждане. Задействахме я навреме. В първите дни владеехме положението, каза вътрешният министър по повод коментарите, че късно сме поискали хеликоптери и самолети от страните членки на ЕС. 

За последното денонощие е имало над 300 сигнала за пожари. А в момента евакуация не се налагала никъде. По-сериозен е пожарът в района на Беклемето, но той е далеч от населените места, добави министърът.

И каза, че на терен има и множество доброволци. Апелира да спазват правилата и инструкциите на пожарникарите. Стоянов бе категоричен, че за МВР е приоритет да се вземат самолети или хеликоптери за гасене. Той припомни колко е тежка процедурата с обществените поръчки. И посочи, че в МВР има много направления, в които трябва да има обновления.

Други от От страната и света

Ще се проведе българо-аржентинска комисия за сътрудничество между страните

Активизиране на икономическите отношения обсъдиха по време на среща министърът на икономиката и индустрията д-р Петко Николов и Н.Пр. г-н Алехандро Сотнер Майер

Бургаски лекари ще помагат в новия медицински център в Царево

Новият медицински център в Царево, който е от особена важност за местни и туристи, трябва да бъде готов до три месеца, съобщи кметът Марин Киров. В момента е в довършителен етап

С бюджет от 282 млн. лв. Русе реализира мащабни проекти за развитието на града

Местната администрация представи отчета си пред русенската общественост Община Русе отчете изпълнението на бюджета за 2023 г. по време на публично обсъждане

ГДБОП и ГДГП разбиха престъпна мрежа за трафик на мигранти, издирват двама

Служители на ГДБОП и ГДГП разбиха престъпна мрежа за трафик на мигранти, съобщиха от МВР. Мащабната операция е реализирана с изключителната подкрепа на Европол

4 г. и 6 месеца ще лежи в затвора мъж, убил приятелката си в Добрич

Състав на Окръжния съд в Добрич призна подсъдимия А. Г. за виновен в това, че на 6 август 2020 г., в Добрич, причинил по непредпазливост смъртта на млада жена от същия град

>