724 горски служители с 206 автомобила са гасили пожари в Югозапада

19.07.2024 15:41 Тони Маскръчка
724 горски служители с 206 автомобила са гасили пожари в Югозапада. СНИМКА ЮЗДП

724 горски служители с 206 автомобила са участвали в борбата с пожарите, възникнали от началото на годината на територията на Югозападното държавно предприятие.

60 пожара са пламнали от началото на 2024 година на територията на ЮЗДП като близо половината от тях са само за последния месец юли. 3600 декара, предимно иглолистни гори, са засегнати от огнената стихия.
След двата по-големи пожара през април в районите на ДГС Пирдоп и ДГС Гоце Делчев, последваха два почти спокойни месеца. До юли, когато сигналите за запалвания са почти денонощни.

На 07.07. възниква пожар на територията на Република Северна Македония. Служители от стопанството в Петрич се отправят към пограничната бразда, за да реагират своевременно при прехвърляне на огъня през границата. Това се случва дни по-късно, а благодарение на бързата реакция на горски служители, пожарникари, звеното на Община Петрич и доброволци пожарът засяга само 180 декара на територията на Република България. В потушаването се включват общо 50 горски служители от стопанствата в Петрич, Симитли, Струмяни, Сандански и Катунци с 11 автомобила. Активна роля изиграват и специализираните високопроходими горски противопожарни коли.

4 дни по-късно, на 11 юли, пламва в района на ДГС Осогово. Пожарът е в труднодостъпен терен, а гасенето е затруднено от навлизането на огъня в дълбоко дере. 40 служители от стопанствата в Кюстендил и Осогово с 10 автомобила се включват в погасяването. Засегнатата площ е 692 дка.

200 декара са опожарени в пламналия на 17 юли пожар над село Фролош. Горски служители и огнеборци се включват в борбата с пламъците, които ту затихват, ту отново се разрастват, заради вятъра и тлеещите огнища. Правят се противопожарни просеки и своевременно се потушават пламвалите огнища. Служители от ДГС Рилски манастир, ДГС Невестино и ДГС Дупница с два специализирани за гасене горски автомобила заедно с огнеборци от РСПБЗН Кюстендил останаха на място три денонощия, за да гасят и да следят да няма разрастване на пожара.

Отново на 17 юли пламва иглолистна гора над Бетоловото. 34 горски от 5 стопанства бързо потушават пожара.

Само за времето от 1 до 19 юли пожарите на територията на ЮЗДП са 22. Те са засегнали територия от 1201 дка - 348 дка с върхово опожаряване. От тях 686 дка са иглолистни гори, 293 широколистни, 145 – смесени и 77 – голи площи с треви и храсти.

Към този момент активен е само един, в обхвата на ДЛС Осогово, над село Цървена Ябълка. Гората там е спасена, а горските служители, съвместно с доброволци земеделци гасят засегнатите земеделски площи.

Проведен е разговор с Националната асоциация на зърнопроизводителите за осигуряване при необходимост на допълнителна техника за доставка на вода за пожарите.

Други от От страната и света

Еколози, местни и прокуратурата срещу завода на Гайтански до Павликени, щял да мърси почвата и водата (Обзор)

ВАС гледа делото и ще се произнесе вероятно след повече от месец Екозащитници, граждани и прокуратурата се обединиха срещу изграждането на завода за боклук край павликенското с

Няма да махат командири заради падналия самолет, първо чакат експертизи (Обзор)

Радев избухна: Самозванци, които не са рискували живота си за България, манипулират Пеевски продължава да им иска оставките, “ако в тях е останало воинско достойнство” Черната кутия на учебния

Земетресение със сила 4,1 удари Източна Турция

Земетресение с магнитуд от 4,1 по Рихтер беше регистрирано днес окръг Тунджели, Източна Турция, съобщи правителствената Дирекция за управление при бедствия и извънредни ситуации (АФАД)

Васил Терзиев: Отделихме рекорден бюджет от 5 300 000 лева за граждански проекти

Рекорден бюджет от 5 300 000 лева за граждански проекти е отделила Столична община, написа кметът на София Васил Терзиев в профила си във Фейсбук. „Независимо дали имате предложение за нова детска

Институции в Русе обсъдиха мерки за намаляване на трафика на ГКПП Дунав мост

Предлагане на мерки за регулиране нормалното изчакване и преминаване на тежкотоварните автомобили през ГППК „Дунав мост - Русе/Гюргево", без да се допуска образуването на опашки от неправомерно

>