Над 2700 двойки с репродуктивни проблеми получиха помощ за половин година

19.07.2024 15:02
Над 2700 двойки с репродуктивни проблеми са подпомогнати от ЦАР за половин година Снимка: Pixabay

2754 двойки са подали заявления в Центъра за асистирана репродукция (ЦАР). Това показва докладът на ЦАР за първите шест месеца на 2024 г.

В посочения период центърът е сключил договори за дейности по асистирана репродукция с 25 лечебни заведения. По данни на клиниките, традиционно най-голям брой пациентки има във възрастовата група от 30 до 35 години, следвани от групата 36-39 г.

Броят на клиничните бременности през първото полугодие е 883. Това представлява 34,60 процента от преминалите пациентки. Броят на ражданията е 555, а броят на родените деца при двойки, финансирани от центъра, е 651. Двуплодните и триплодни бременности са 108.

Експертната комисия е разгледала и общо 214 заявления за връчване на заповеди с приоритет. От тях 26 са на пациентки с доказано онкологично заболяване.

Осигурените от държавата бюджетни средства на ЦАР за 2024 г. за дейности по асистирана репродукция са в размер на 24 милиона лева. За първите шест месеца на годината, на Лечебните заведения са изплатени общо 9 945 991 лв.

Други от Докторе кажи

Лекарство за епилепсия би могло да намали симптомите на сънната апнея

Лекарство за епилепсия би могло да помогне за предотвратяване на временното спиране на дишането на пациенти със сънна апнея. Това сочат резултатите от ново изследване, цитирано от „Гардиън"

Проф. Димитров: 48 процента от парите на НЗОК са в София и Пловдив

През изминалата седмица се проведе среща с министъра на здравеопазването за договарянето на заплатите в сектора за следващия период. Трябва да се следят три фактора: какви са заплатите в отрасъла

Проф. Тодор Кантарджиев: Намалели са случаите на коклюш у нас

През последните седмици у нас няма регистрирани нови случаи на морбили. Това обяви в студиото на „Здравей, България" по Нова тв  бившият директор на Националния център по заразни и паразитни болести

Ваксините срещу грип вече са налични в аптеките

Ваксините срещу грип са налични в аптечната мрежа. Това съобщиха в профила си във Фейсбук от „Плюс мен“ - информационната платформа на Министерството на здравеопазването за ползата от ваксините

Николай Костов: Вендинг машините за лекарства не са безопасни

„Вендинг машините за лекарства не са безопасни. Един от рисковете е дете, което има специфично заболяване, като си купи аспирин, може да стигне до летален изход"

>