IT сривът, който блокира целия свят, е причинен от фирма за киберсигурност

19.07.2024 13:36
Съобщението, което се изписва на екраните на компютрите, пострадали от срива

Глобалният IT срив се дължи на фирмата за киберсигурност , твърдят експерти. 

Компанията се занимава с "осигуряване на индикатори за атака в реално време, откриване и защита" на възможни заплахи за киберсигурността. Един от най-големите й клиенти е "Майкрософт", който е силно засегнат от срива. Сред засегнатите са още много банки, стокови борси, телевизии и онлайн медии, както и летищата по цял свят. 

CrowdStrike е основана през 2011 г. и работи с големи корпорации, правителства, световни банки, здравни и енергийни компании по цял свят, пише Си Ен Ен. 

Изглежда сривът е засегнал компютрите с "Уиндоус", на които се използва CrowdStrike. На тях се появява син екран с надпис, че компютърът е открил проблем и трябва да се рестартира. 

Според експерти причината се крие в актуализация на софтуера по цял свят, която е направена без предварително тестване.

От "Майкрософт" съобщиха, че работят по отстраняването на проблема, но потребителите могат да имат проблем с достъпа до всичките им приложения. 

В Австралия е блокирана дори работата на супермаркетите, полицията, националните телевизии и радиа. В Нова Зеландия банките не работят. 

Телевизия "Скай нюз" във Великобритания е спряла излъчване заради проблема. Системата за запазване на часове при лекар в страната също не работи. Френските телевизии също бяха засегнаги от срива. 

Летището "Чанги" в Сингапур също е засегнато от срива. Онлайн чекирането за някои авиационни компании не работи. "Чанги" обслужва 95 млн. пътници годишно и е водещо в класацията за най-добри летища в света. 

В Израел са засегнати системите на болниците и други здравни услуги. 

Летището в Ню Делхи също е засегнато от проблема, както и системите на шест от авиационните компании в страната не работят онлайн. 

Европа също е силно засегната от глобалния срив в IT мрежата. Онлайн системите не работят на летището "Гетуик" в Лондон, летището в Берлин, "Схипхол" в Амстердам, както и летищата в Единбург, Мадрид, Барселона и Прага. 

В Австрия са засегнати и болниците освен летищата. Сред тях е и болница в Тирол, която трябваше да премине към спешен режим на работа. Животоподдържащото оборудване не е засегнато, но в момента не могат да се извършват амбулаторни прегледи. В болница във Форарлберг се е наложило да бъдат отложени планирани операции, а нови пациенти се пренасочват към други лечебни заведения.

От нискотарифната авиационна компания "Райънеър" искат пътниците три часа преди полета, защото онлайн чекирането не работи. "Търкиш Еърлайнс" съобщи, че има проблем с издаването на билети. 

От летище София съобщиха, че към момента не са засегнати от срива. "Булбанк" обаче спря работа за известно време, но се възстанови. 

В Дания сривът блокира пожарната сигнализация в Копенхаген, скандинавската авиокомпания САС също е засегната.

В САЩ Федералната агенция за гражданска авиация е спряла полетите на три от авиокомпаниите в страната - "Американ еърлайнс", "Юнайтед" и "Делта".

От компанията за киберсигурност CrowdStrike коментираха пред Би Би Си, че проблемът не се дължи на кибератака. Към момента са засегнати само потребители на "Уиндоус", а при "Мак" и "Линукс" няма проблем. 

Други от От страната и света

Тиквата - символ на есента

Историята ѝ започва много преди да се появят съвременните държави и цивилизации Тиквата е не само емблематична част от есенния пейзаж, но и ценен източник на хранителни вещества

Кой е убитият лидер на "Хизбула" Сайед Хасан Насрала

"Майсторът на съпротивата", "велик мъченик", "героичен лидер" - така от "Хизбула" описват покойния си вече лидер Сайед Хасан Насрала, убит след въздушна атака в събота вечер на израелските сили над

В Сърбия арестуваха контрабандиста Паскал от аферата с митниците и Живко Коцев

В Сърбия в петък е бил арестуван Никола Николов, по известен с прякора си "Паскал". Той е сочен за контрабандист номер едно. На 27 септември по време на съвместна акция на сръбските и българските

Шофьорът, убил дете в Дебелт, с положителна проба за канабис

Положителна се оказа пробата на 38-годишния шофьор от Бургас, който блъсна и уби 3-годишно момиченце в ромската махала на средецкото село Дебелт. Това уточниха от полицията след като първоначално

Терзиев за казуса с АПИ: За пореден път сме свидетели как държавна институция се използва за политически цели

За пореден път сме свидетели как държавна институция се използва за политически цели, вместо да решава проблемите на хората. Това написа кметът на София Васил Терзиев във фейсбук профила си

>