Людмила Петкова: България ще изпълни и последния критерий за членство в еврозоната към края на годината

19.07.2024 13:17

Очакванията са към края на годината България да изпълни и последния критерий за членство в еврозоната, заяви служебният вицепремиер и министър на финансите Людмила Петкова, цитирана от БТА.

По време на редовния парламентарен контрол тя припомни, че според докладите на ЕК и на Европейската централна банка от четирите критерия страната ни не отговаря само на този за инфлацията.

По думите й очакванията са към края на годината и той да бъде изпълнен и в такъв случай България има право на основание Договора за функционирането на ЕС да подаде искане за изготвяне на извънредни конвергентни доклади до ЕЦБ и ЕК.

След което ЕК изготвя искане с проект на решение на Съвета на ЕС за разглеждане и одобрение на дата за присъединяването към еврозоната, обясни Петкова.

Тя изтъкна, че има още два критерия, които трябва да бъдат изпълнени във връзка с това, че през 2020 г. България се присъедини към валутния механизъм ERM II.

Тези два критерия също не са изпълнени и те са свързани с четири области – небанков финансов сектор, рамка по несъстоятелността, рамка за борба с изпирането на пари и рамка за управлението на държавни предприятия. Мерките са изпълнени на 94 на сто, като остават две неизпълнени и те са свързани с държавните предприятия и изискванията на Закона за публичните предприятия, отбеляза вицепремиерът.

Едното изискване е за привеждане на управителните съвети на държавните предприятия към изискванията на Закона за публичните предприятия, като към момента 196 от 266 държавни дружества са приведени в съответствия.

ЕК констатира, че след като бъдат определени с конкурси управителните съвети на държавните предприятия, те не трябва непрекъснато да бъдат променяни, а по принцип, ако има промяна, трябва да се спазват изискванията на Закона за публичните предприятия, в противен случай Комисията счита, че България не изпълнява собствения си закон, който е приела, подчерта Петкова.

Тя добави, че второто изискване е приемането на програма за трансформация на държавните предприятия. През 2021 г. беше изготвен анализ и една част от тях трябва да бъдат преструктурирани в търговски дружества или в администрация. В момента текат разговори със съответните министерства, които са принципали на държавните дружества, каза вицепремиерът.

Други от От страната и света

Мними земеделци опитаха да източат 150 000 лева от Държавното обществено осигуряване

Опит за източване на 150 000 лева от фондовете на Държавното обществено осигуряване беше осуетен от служители на НОИ-Хасково. През 2019 година 71 души, трайно живеещи в съседни държави

Пет телефонни измами само за месец в Хасково, има задържани

При пет осъществени измами по телефона през септември на територията на Районното управление (РУ) – Хасково, полицията е установила и задържала четирима души

МВР залови за ден 22 пияни и 9 дрогирани шофьори

10 950 моторни превозни средства са проверени в рамките на разпоредената специализирана полицейска операция за спазване на Закона за движението по пътищата

Интелигентни термоглави за радиатори: Революция в домашния комфорт и енергийната ефективност

В ерата на умните домове, интелигентните термоглави за радиатори се превръщат в незаменим помощник за всеки, който цени комфорта и икономията на енергия

Задържаха иманяр с множество антични монети в Русе

Полицията в Русе задържа 50-годишен мъж от Разград за добиване и притежание на археологически обекти и културни ценности. Това съобщи говорителят на Областната дирекция на МВР в крайдунавския град

>