IT бизнесът е ментор на учениците от ТУЕС, кани ги на работа още от класната стая (Графика)

19.07.2024 10:41 Ярослава Прохазкова
Директорката на ТУЕС Веселка Христова разговаря с ученици преди края на учебната година. СНИМКА: ВЕЛИСЛАВ НИКОЛОВ

Близо 5-има отличници за едно място - това бе картината на първо класиране (според първото желание) в специалност “Системно програмиране” с английски език в Технологичното училище “Електронни системи” към Техническия университет в София.

ТУЕС е второ по бал в София веднага след традиционния първенец от последните години - Софийската математическа гимназия. Прагът за прием на първото класиране там е 473,500 за “Системно програмиране”, а за “Компютърни мрежи” - 470,500 (виж таблицата).

Училището дава професия, но не е точно като останалите професионални гимназии.

“Като дългогодишен преподавател и настоящ изпълняващ длъжността директор твърдя, че ТУЕС е

алтернативно училище,

в което са събрани преподаватели ентусиасти и много мотивирани ученици с желание да откриват новото, да бъдат максимално различни от останалите. Те учат най-съвременните модерни технологии, които в момента IT бизнесът изисква”, разказва Веселка Христова.

Гимназията е звено към Техническия университет, затова университетски преподаватели влизат в часовете. Лекции и упражнения по специалните предмети водят много доценти, както и експерти от IT бизнеса. Учениците се докосват до академичното обучение още в 11-и и 12-и клас. “Няма по-добра опция да подготвим добри кадри, които директно да се влеят в университета. А на учениците им е интересно, защото се провокира любопитството им”, доволна е директор Христова.

Заради това ниво на подготовка и възможността сами да наблюдават постиженията на учениците големи IT фирми наемат директно абитуриенти от ТУЕС.

Харесват си кадрите още в 11-и клас

по време на 2-седмичната производствена практика. В 12-и клас с тяхна помощ като научни ръководители се разработват дипломните проекти за получаване на диплома за средно образование (за абитуриентите от елитната гимназия втората матура е държавният изпит за придобиване на професионална квалификация). Проектът се пише 3 месеца, като техни ментори са изявени специалисти от компании в IT сектора. След това е защитата пред комисия, в която отново има представители на бизнеса, както и на Техническия университет.

Всяка година ръководството на ТУЕС получава благодарствени писма от фирмите, че са имали удоволствието да работят с учениците

Преподавателите от ТУ и тази година оценили високо дипломните проекти на абитуриентите - на ниво бакалавър като степен на трудност, качество на изпълнение на писмената част и презентиране на материала.

Друг плюс за училището от сътрудничеството с университета са

гъвкавите учебни програми и планове

Те се приемат на академичен съвет с подписа на ректора. “Това ни дава възможност веднага да усетим пулса на новото време - когато преподавател дойде в училището, предлага на децата най-новото. Не е като да слушаш лекциите отпреди 40 години”, казва Веселка Христова. А и учителите по специалните предмети са предимно млади хора.

Доказателство, че наученото в ТУЕС е най-модерното, е случка от тазгодишното дипломиране. Бащата и братът на едно от завършилите момичета също са възпитаници на гимназията. На церемонията бащата веднага отбелязал, че синът и дъщеря му са учили различни неща. Баткото потвърдил -

“Само 4 години след мен сестра ми учи съвсем различни неща”

Всички деца там са мотивирани. “Това е едно от най-елитните училища в България и искам да се занимавам с програмиране”, обясни избора си деветокласникът Кристиян Кобарелов. “От малък се занимавам с компютри, това е моята страст”, допълва Мартин Валентинов. “ТУЕС е величина”, подкрепя съучениците си Йордан Цонев. “Винаги съм искала да се занимавам с компютърни науки, програмиране, компютърни мрежи”, обяснява и Магдалена Никифорова, която е сигурна, че това е мястото, което ще я развие в професията.

ТУЕС е създадено през 1988 г. като експериментално. В училището има две специалности - “Системен програмист” (3 паралелки с по 26 ученици) и “Компютърни мрежи” (една паралелка). Традиционен фаворит е в националното състезание по компютърни мрежи - обикновено възпитаниците на ТУЕС завземат от 1-о до 20-о място. В последните няколко години участват и тези от по-малките класове. Гимназията печели първите места и на националната олимпиада по информационни технологии.

Тази година има

6 пълни отличници

и 50 с успех над 5,50 от общо 94 абитуриенти. А на външните оценявания в 10-и клас по български език и математика е сред 10-те най-добри училища у нас.

Много силна е връзката на ТУЕС с бившите му възпитаници. “Благодаря на асоциацията на завършилите (АЗТУЕС), която плътно стои зад нас, защото ние сме едно голямо семейство. Те оценяват какво училището е дало за тях и искат да го върнат с жест", обяснява Христова. Тези хора,

вече с успешен свой бизнес, се връщат като ръководители

на дипломни проекти, преподаватели, спонсори на събития, помощници във всяка дейност, свързана с обучението и с извънкласни прояви.

Други от Просветни

Поне 14% ръст на учителските заплати в бюджет 2025 (Обзор)

За първи път учебниците безплатни и след 7-и клас, вече са доставени До 14,5% може да стигне увеличението на учителските заплати догодина. Това обяви министър Галин Цоков

"Галъп": Няма нарушено доверие към учителите у нас

Нито остра тревожност, нито стабилно спокойствие сред обществото по отношение на потенциална пропаганда в училищата у нас. Българите са по-скоро разделени, а значими нива на несигурност

Зам.–министър връчи студентските книжки на отличниците в Медицинския университет в Пловдив

Зам.-министърът на здравеопазването Добромира Карева връчи студентските книжки на приетите с най-висок бал в Медицински университет-Пловдив. Това стана на откриването на учебната година

НСА награди студентите си - олимпийски шампиони, а министър Глушков откри академичната година

Министърът на младежта и спорта Георги Глушков беше специален гост на тържественото откриване на учебната 2024/2025 година в Национална спортна академия „Васил Левски"

Рая Назарян открива академичната година в УНСС

Председателят на Народното събрание Рая Назарян ще открие академичната 2024/2025 година в Университета за национално и световно стопанство на 17 септември, съобщават от пресцентъра на парламента

>