Иракчанин бие и опитва да коли жена си, обещава подслон в джамия в Истанбул и 30 хил. евро, ако я взривят с новия ѝ мъж

19.07.2024 09:35 Ана Михова
Домашното насилие се увеличава в последните месеци, сочи статистиката на МВР.

30-годишният Араз Нажат Уали Ал – Геж е осъден задочно на 4 г. затвор, в неизвестност е от 2021 г.

Ще те убия, ще правя секс с теб, докато си топъл и ще те снимам.

Това съобщение от непознат номер получил по вайбър софиянецът Георги Борисов на 28 ноември 2020 г. Мъжът нямал представа от кого е, но отговорил с псувни и обиди.

Тъй като се появила и профилна снимка на автора на съобщението, Георги я показал на приятелката си Стела. Двамата от няколко месеца живеели заедно.

Тя веднага разпознала съпруга си - иракчанина Араз Нажат Уали Ал - Геж. Успяла да избяга от него след поредица побои в дома им в Истанбул.

Араз Нажат е мигрант, който от години напразно се бори да получи статут на постоянно пребиваващ у нас. Пристигнал в България през 2014 г. Тогава бил на 20 години. Като много свои сънародници, които искат международна закрила, при регистрацията си в Държавната агенция за бежанците се представил с други имена - Ахмед Тауфик Исмаил, роден на 1 януари 1997 г. в град Киркук, Ирак.

Не само името му било друго, но и се подмладил с три години, защото всъщност бил роден на 29 септември 1994 г. При първото му кандидатстване българските власти отказали закрила.

Година по-късно Араз Нажат, който се устроил в София, се запознал със Стела. Двамата започнали връзка, която не след дълго се задълбочила и двойката заживяла заедно. През ноември 2016 г. той отново подал молба за международна закрила, като този път се представил с истинските си имена. Поради това била извършена и корекция в съществуващата база данни. Независимо че иракчанинът този път не излъгал за името и рождената си дата, нашите власти отново му отказали.

След 3-годишен престой в София Араз Нажат и българската му приятелка решили да пообиколят съседните държави. През септември 2019 г. се устроили в жилище в Солун.

Там той се представял като Мартин. Именно с това име се запознал с нашия сънародник Георги Тонов. Година по-късно българинът ще играе ключова роля в сюжета, защото имено на него иракчанинът възложил мократа поръчка да ликвидира новия мъж на жена си. А при успех в първото убийство и самата нея.

В Солун Араз Нажат показал истинския си нрав. Станал агресивен, обиждал Стела и посягал да я удари. Кулминацията била в края на 2019 г., когата я пребил.

Дали заради заплахи, или от някаква токсична представа за любов, но в началото на 2020 г. Стела и Нажат заминали за Ирак, където в края на февруари 2020 г. сключили граждански брак. Как са живели в Ирак, няма никаква информация, но през юни 2020 г. се устроили в Истанбул.

Иракчанинът обаче не се бил отказал от желанието си да живее в България. Той депозирал заявление за получаване на дългосрочна виза за пребиваване в посолството ни в Анкара.

Скандалите между Стела и мъжа ѝ продължили и в южната ни съседка. При един такъв той я пребил с юмруци и за малко да я осакати. Кулминацията настъпила, когато извадил нож и тръгнал да я коли.

До трагичен развой не се стигнало, защото се намесили съквартиранти, с които делели жилището. Младата жена обаче се почувствала силно застрашена и започнала да крои планове как да напусне Истанбул.

Късметът ѝ дошъл на помощ скоро, защото иракчанинът получил отказ за дългосрочната виза.

Жена му решила да се възползва и му предложила да ѝ даде всички документи, а тя да се прибере в България, да наеме адвокат, който да опита да му я осигури.

Араз Нажат не се усъмнил, върнал и нейните документи, които държал в себе си, вероятно, за да предотврати опити за бягство. Дал и своите, защото те били необходими за визата.

Така в края на септември 2020 г. Стела се прибрала у нас. Както била обещала, тя се свързала с адвокат, който да помогне на мъжа ѝ.

В същото време наела друг адвокат, който да започне процедурата по развода. Тя съобщила на мъжа си по телефона за намерението. Той първо се опитал да я разубеди, но като не успял, се зарекъл, че няма да остави нещата така и ще си отмъсти.

Точно в този период Стела се запознала с Георги Борисов и заживели заедно. Това разпалило гнева на Араз Нажат, но как точно е разбрал, че жена му има нова любов, разследването не установило.

“Нещо ще ти се случи, няма да те оставя жива, няма да позволя да живееш с друг мъж, ще направя всичко възможно, за да си отмъстя.”Тази заплаха, отправил той към нея при един от разговорите им по мобилно приложение.

Уплашена, тя тотално го блокирала, а той се разгневил и започнал да крои планове как да убие новия ѝ партньор, а и нея. Според Нажат той бил виновен за всичко. Вбесили го и псувните, които Георги Борисов изрекъл по негов адрес.

Последвал истински телефонен терор, иракчанинът почти през ден пишел и звънял на съперника си. Обаждал се по приложения от гръцки и турски номера.

И докато мислел как да убие новия мъж на Стела, се сетил за приятеля си от Солун - Георги Тонов, пред когото се бил представил като Мартин. Обадил му се вечерта на 20 декември 2020 г., като отново не си казал името. Пак бил Мартин.

Той започнал да го убеждава да убие партньора на Стела. По вайбър му изпратил негова снимка. В следващите 15 дни последвала истинска лавина от обаждания, този път към Георги Тонов. Иракчанинът не пропускал и ден, без да се свърже с него, като звънял по приложения, пак от гръцки и турски номера. По тях изпратил снимки на трите коли, които предполагал, че ползва съперникът му, както и на къщата, където живеели със Стела.

В замяна Араз Нажар обещал на Георги Тонов първо, че ще му даде 5 хил. евро и 10 хил. долара. Той обаче му отвърнал, че сумата е прекалено малка за убийство. Тогава иракчанинът обещал настаняване в приют към джамия в Истанбул. Тонов продължил с пазарлъка, затова и Араз Нажар добавил и оферта за 10 хил. евро. Разговорите за пари обаче продължили, като накрая стигнали до 30 хил. евро.

У Араз Нажар се родила и идея как точно да бъдат умъртвени двамата влюбени.

Той преценил, че е най-добре автомобилът, с който пътували, да бъде взривен. Въпреки обещанията за големи суми обаче не бил много щедър. Изпратил само веднъж 50 евро на Георги Тонов, който побързал да ги изтегли.

Но и отишъл в полицията и съобщил за предложението за убийство. Така срещу Араз Нажар, който е неизвестно къде, започва разследване. Преди дни той получи 4 години затвор за подбудителство към убийство и 2 години за закана за убийство.

Ако бъде заловен, ще излежи по-голямата присъда. Засега тя е само произнесена на първа инстанция от Софийския районен съд, но прокуратурата уверява, че ще обжалва. Иракчанинът пък е обявен за издирване.

Други от От страната и света

Еколози, местни и прокуратурата срещу завода на Гайтански до Павликени, щял да мърси почвата и водата (Обзор)

ВАС гледа делото и ще се произнесе вероятно след повече от месец Екозащитници, граждани и прокуратурата се обединиха срещу изграждането на завода за боклук край павликенското с

Няма да махат командири заради падналия самолет, първо чакат експертизи (Обзор)

Радев избухна: Самозванци, които не са рискували живота си за България, манипулират Пеевски продължава да им иска оставките, “ако в тях е останало воинско достойнство” Черната кутия на учебния

Земетресение със сила 4,1 удари Източна Турция

Земетресение с магнитуд от 4,1 по Рихтер беше регистрирано днес окръг Тунджели, Източна Турция, съобщи правителствената Дирекция за управление при бедствия и извънредни ситуации (АФАД)

Васил Терзиев: Отделихме рекорден бюджет от 5 300 000 лева за граждански проекти

Рекорден бюджет от 5 300 000 лева за граждански проекти е отделила Столична община, написа кметът на София Васил Терзиев в профила си във Фейсбук. „Независимо дали имате предложение за нова детска

Институции в Русе обсъдиха мерки за намаляване на трафика на ГКПП Дунав мост

Предлагане на мерки за регулиране нормалното изчакване и преминаване на тежкотоварните автомобили през ГППК „Дунав мост - Русе/Гюргево", без да се допуска образуването на опашки от неправомерно

>