Петър Волгин ползвал телеграм канала на БНР по време на предизборната кампания

18.07.2024 22:34
Петър Волгин

Бившият водещ на "Политически некоректно" по Българското национално радио (БНР) Петър Волгин, който вече е евродепутат от "Възраждане", е използвал Телеграм канала на предаването по време на предизборната кампания и след избирането му. До 27 юни каналът е бил означен като официален на общественото радио.

Това се разбра по време на обсъждането от страна на Съвета за електронни медии (СЕМ) на отчета на генералния директор на Българското национално радио (БНР) Милен Митев за периода ноември 2023 - април 2024 г.

Отчетът беше приет, като за него гласуваха председателят на регулатора Габриела Наплатанова (назначена от президента), Соня Момчилова (от същата квота) и Галина Георгиева, избрана от Народното събрание. Против бяха другите двама членове, избрани от парламента - Симона Велева - заради начина, по който изглежда финансовата част на отчета, и Пролет Велкова - заради факта, че не е имало реакция срещу журналиста Петър Волгин, който като водещ на предаването "Политическо некоректно" според Велкова си е позволявал "партийна пропаганда", предаде "Дневник". 

Темата за това как Петър Волгин води предаването по обществената медия неведнъж е била повод за критики към директора на БНР при обсъждането на отчета му. Последно такъв беше и случаят в началото на тази година, когато регулаторът прие, но с подобни критики от страна на Пролет Велкова, какво е свършил Митев за втората половина на 2023 г.

Преди време СЕМ дори назначи мониторинг на предаването и Волгин и констатира "усещания за пропагандни внушения". Митев пък винаги е казвал, че "Политически некоректно" е пример за съществуващата свобода в обществената медия, но че има и журналистически принципи, които трябва да се спазват. В края на 2023 г. БНР не излъчи записано предварително интервю на Волгин с посланика на Руската федерация у нас Елеонора Митрофанова.

Волгин беше кандидат за евродепутат от "Възраждане", като за времето на предизборната кампания той е бил в отпуск от радиото. Името на канала в Телеграм "Политически некоректно" обаче не може да бъде сменено, обяви Милен Митев пред СЕМ, защото Волгин е автор на книга със същото име.

"Объдихме с екипа на предаването, че няма как да влезем в битка и да накараме Волгин да смени името на канала, защото той е автор на книга със същото заглавие", обяви Митев. От радиото са взели решение да не ползват повече този канал и той да не е част от мрежите, през които предаването разпространява своето съдържание.

"Помолихме и имаме съгласие, че няма да ползва снимка, на която се вижда логото на БНР", заяви генералният директор на медията.

Симона Велева обяви, че до 27 юни каналът се е водел официален канал на БНР. "Трябва да е ясно обозначено, защото излиза, че обществествени средства се разходват за политически цели", заяви още Велева.

"Впечатлена съм от безспорно многото работа, която сте вършили. Аз обаче няма да приема този отчет, последователна съм в разбирането, както през отчетния период и предишните години, че не мога да покдрепя липсата на плурализъм в предаването "Политически некоректно" при водещия Петър Волгин", обяви Пролет Велкова. Тя каза, че не може да прости "този ваш грях", както и фактът, че Митев е оставил Волгин да прави през общественото радио "партийна пропаганда, което беше нечестно спрямо всичко други".

Митев уточни, че усеща, че в предаването след напускането на Волгин има "нова енергия". Засега предаването ще продължи да се излъчва веднъж седмично с водещ Силвия Великова (бел.ред. - преди предаването имаше две издания през почивните дни). "Смятам, че с нейния опит и авторитет може да се осигури широк спектър от гледни точки, а събеседниците да бъдат разнообразни и невинаги на едно мнение", уточни още Митев.

Споменаването на Волгин, и то от Пролет Велкова, предизвика бившият председател на СЕМ Соня Момчилова да реагира и да защити доскорошния водещ. Тя заяви, че подкрепата, с която той е бил избран, е показателна и доказателство за смисъла от присъствието му с микрофон.

"Хората, които слушаме и разчитаме, би трябвало да бъдат абсолютно неукорими и независими", обяви още Момчилова, която пожела на Митев, чийто мандат изтича на 31 октомври тази година, да се яви отново на конкурс. "Имах някои резерви към вас, но мога спокойно да кажа след този отчет, че в нито един момент не съм съжалила за избора си".

Симона Велева, която гласува против отчета на Митев, обяви, че има критики към начина, по който е представена финансовата му част.

"В договора за управление на БНР, който вие и членовете на управителния съвет сте подписали, е записано, че трябва да представяте и финансов отчет. От 60 страници има четири по тази тема. Това не е изчерпателно, нямам съмнение за начина на разходване, но нямам информация и за това", обяви Велева, която имаше критики към факта, че липсват детайли как са харчени обществените средства.

"Основната част от средствата ни отиват за възнаграждания на персонала - около 17 млн. лева. Таксите за радиоразпръскване са малко над 8 млн. лева, а възнагражденията за авторски и сродни права - около три милиона лева", обяви Митев.

В негова подкрепа се изказа и Галина Георгиева, която обяви, че на радиото е имало два финансови мониторинга, които са отчели спазване на бюджетна дисциплина.

В отчета той акцентира върху по-високия рейтинг на програмите на БНР, сред които и на "Христо Ботев", което той отдава на сменения директор там, както и на добрите резултати на подкастите на радиото. "През този период БНР успява да постигне рейтинг, който се равнява на около една трета от цялото слушане на радиопрограми в български ефир. Средният рейтинг се равнява на около 110 000 слушатели, които във всеки един момент слушат някоя от програмите на БНР", обяви Митев.

Други от От страната и света

“ТикТок” уврежда психичното здраве на децата

14 американски щата заведоха дело срещу китайската видеоплатформа заради злоупотреба с непълнолетните Четиринадесет щатски прокурори са подали съдебни искове срещу социалната мрежа “ТикТок”

Катастрофа на столичния бул. "Сливница", движението е затруднено

Катастрофа е станала на столичния бул. "Сливница", стана ясно от снимки в социалните мрежи.  Инцидентът е станал на кръстовището с ул. "Адам Мицкевич"

Резитба на изсъхнали дървета затваря временно част от ул. „Хан Аспарух" на 23 октомври

Община Русе информира водачите на моторни превозни средства и жителите на града, че на 23 октомври /сряда/ от 9 до 14 ч. ще бъде затворена за движение ул

По време на "черния петък" се купува най-често техника, КЗП ще следи цените преди намаленията

Председателят на Комисията за защита на потребителите (КЗП) Мария Филипова каза, че е важно не само търговците да са добросъвестни, но и потребителите да се информират сами

Евростат: Бюджетен дефицит от 3,5 на сто от БВП за ЕС, за България е 2 на сто

Делът на държавния дълг на страните от Европейския съюз спрямо брутния им вътрешен продукт (БВП) се понижава до 80,8 на сто в края на 2023 г. при 82,5 на сто в края на 2022 година

>