Дъжд разхлажда слабо тези дни, морето - до 28°

19.07.2024 07:30
Температурата на морската вода достигна 28 градуса. Очаквани обаче леко захлаждане с дъждовете.

Валежи в цялата страна в първата половина на следващата седмица, от петък отново сух период

Очакваните дъждове ще разхладят слабо страната през следващите дни.

Минималните температури в западните райони в петък ще бъдат от 20 до 26 градуса, по Черноморието до 25-26, прогнозира шефът на синоптичната фирма TV-MET Петър Янков.

Преди обед ще бъде слънчево. Следобед от запад ще се заоблачи, ще достигне и до Черноморието. Следобед ще превали в западните и централните части от страната, като повече дъжд се очакват по линията Свищов - Русе. Вятърът ще е слаб със скорост до 25 км/ч. Максималните температури ще са от 31 до 36 градуса, в югозападните райони и Ямбол до 38-39, а по Черноморието до 31-34 градуса.

В събота минималните температури в западните райони ще бъдат от 24 до 29 градуса. Отново преди обед ще бъде слънчево, после от запад бързо ще се заоблачи. Следобед ще превали в западните и централните части от страната, като повече валежи се очакват в Горнотракийската низина.

По морето преди обед ще е слънчево, но ветровито. Следобед ще има разкъсана облачност, на юг от Бургас ще превали и прегърми. Максималните температури на въздуха ще бъдат до 30-32 градуса. Морската вода е от 27 градуса по северното крайбрежие до 28 градуса по южното. Вълнението по северното крайбрежие ще е слабо, височината на вълните ще е до 1,2 метра, а по южното ще достигат 2 метра.

Максималните съботни температури ще са от 31 до 37 градуса, в югозападните райони и Ямбол до 39. Над 2500 м ще са от 14 до 18 градуса, а на 1500 м - от 22 до 25.

В неделя сутринта в западните райони ще разхлади до 18-23 градуса. Преди обед валежите в централните части от Дунавската равнина ще спират. Ще е слънчево. От запад обаче бързо ще се заоблачи. Следобед ще превали в западните и централните части от страната, като повече валежи се очакват в Горнотракийската низина. По южното ни черноморско крайбрежие ще прегърми и превали.

Максималните температури ще са от 33 до 38 градуса, в югозападните райони до 39-40, а по Черноморието до 30-33 градуса.

Над планините ще има разкъсани облаци, като следобед се очакват дъждове с гръмотевици главно в Рила и Пирин. Вятърът по високите части (над 2500 м) ще е умерен от запад с пулсове до 35 км/ч. Максимални температури за деня над 2500 м ще са от 15 до 18 градуса, а на 1500 м - от 23 до 26.

Над Черноморието преди обед ще е слънчево, но отново ветровито. Следобед облачността ще е разкъсана.

В понеделник ще превали в западните и централните части от страната, повече в Горнотракийската низина. По морето на юг от Бургас ще прегърми и превали.

Във вторник, сряда и четвъртък ще превалява в цялата страна, като дъждовете ще достигат и до Черноморието. По-интензивни ще бъдат в централните райони. Количествата валеж за тридневния период в южните и централните северни части от страната ще достигат средните месечни норми от 40 до 60 литра на кв. м. От петък започва нов продължителен сух период с над 33° - температурна бариера за горещо време.

Други от От страната и света

Еколози, местни и прокуратурата срещу завода на Гайтански до Павликени, щял да мърси почвата и водата (Обзор)

ВАС гледа делото и ще се произнесе вероятно след повече от месец Екозащитници, граждани и прокуратурата се обединиха срещу изграждането на завода за боклук край павликенското с

Няма да махат командири заради падналия самолет, първо чакат експертизи (Обзор)

Радев избухна: Самозванци, които не са рискували живота си за България, манипулират Пеевски продължава да им иска оставките, “ако в тях е останало воинско достойнство” Черната кутия на учебния

Земетресение със сила 4,1 удари Източна Турция

Земетресение с магнитуд от 4,1 по Рихтер беше регистрирано днес окръг Тунджели, Източна Турция, съобщи правителствената Дирекция за управление при бедствия и извънредни ситуации (АФАД)

Васил Терзиев: Отделихме рекорден бюджет от 5 300 000 лева за граждански проекти

Рекорден бюджет от 5 300 000 лева за граждански проекти е отделила Столична община, написа кметът на София Васил Терзиев в профила си във Фейсбук. „Независимо дали имате предложение за нова детска

Институции в Русе обсъдиха мерки за намаляване на трафика на ГКПП Дунав мост

Предлагане на мерки за регулиране нормалното изчакване и преминаване на тежкотоварните автомобили през ГППК „Дунав мост - Русе/Гюргево", без да се допуска образуването на опашки от неправомерно

>