Вторият мандат приключи, преди да е връчен, но с “приятната изненада” ДБ. Слави чака третия (Обзор)

18.07.2024 23:00 Павлета Давидова
Тошко Йорданов от ИТН и Борислав Гуцанов от БСП са категорични, че партиите им са готови на диалог в опит да се състави кабинет с 3-ия мандат.

Точно 27 дни след като ГЕРБ не получи подкрепа за правителство с първия мандат начело с Росен Желязков, окончателно стана ясно, че и вторият приключва.

“Не можем да вземем втория мандат. В момента, в който президентът ни покани, сме готови да отидем и да го върнем”, обяви Божидар Божанов, който водеше преговорния екип на ПП-ДБ. В понеделник лидерите ѝ ходиха при президента Румен Радев да поискат три месеца отсрочка. Планът на ПП-ДБ, неочаквано оказали се втора сила след разпада в групата на ДПС, бе първо да тестват подкрепата на останалите в парламента за спешно антикорупционно законодателство. После на тази база евентуално да се намери мнозинство за правителство. Което - предизвестено, се оказа невъзможно.

48 часа “живот” имаше декларацията със 7-те законопроекта.

4 формации се отзоваха на поканата за преговори, на които ПП-ДБ излъчи екип само от “Демократична България”. Но ГЕРБ, “Възраждане”, БСП и ИТН се явиха с предварителната уговорка, че няма да дадат подкрепя за кабинет с техния мандат.

Имаше общо усещане, че предлаганият от нас подход, по който следва да протекат разговорите за правителство и общо за бъдещо управление за държавата, се приема за позитивен.

Видяхме остри опоненти да сядат да разговарят добронамерени

с една цел - да се намери изход от този тупик, в който сме поставени, обяви Людмила Илиева, която също бе част от преговорния екип. Целият процес бил позитивен. Тепърва ще следваме този подход и ще го ползваме за решаване на наболели политически проблеми, обеща тя.

Благодарим на президента, който ни даде възможност да проведем тези разговори и да тестваме дали в 50-ото НС има воля да се справим с най-големия проблем на България - корупцията и всички зависимости. Няма да злоупотребяваме с времето и сме готови да върнем мандата в първия удобен за него момент”, обяви съпредседателят на ПП Кирил Петков.

Но дори и обобщаването на ситуацията извади разнобоя между “Промяната”, които поначало искаха директно връщане на мандата, и ДБ, които говорят за “технически” кабинет от предишното, също разпаднало се, Народно събрание.

А фактът, че Кирил Петков и хората му се отдръпнаха от разговорите, се оказа “приятна изненада” за участниците.

ПП-ДБ се обявиха твърдо за опозиция, но сами се принудиха да променят наратива. Виждаме доста по-умерено говорене. Нека предстоящата предизборна кампания да е насочена към търсене на решения за стабилно управление, а не за опозициониране един на друг, остана доволен от тона на разговорите Росен Желязков, който този път бе в преговорния екип на ГЕРБ.

Слави Трифонов пък пусна добри думи във фейсбук - необичайно послание към политически опоненти от страна на лидера на ИТН.

Останах приятно изненадан от поведението на представителите на ДБ, което в момента

крайно се различава от поведението на ПП

и техните лидери, написа той. В същия дух се изказа и шефът на парламентарната група Тошко Йорданов - отбеляза, че точно заради “Демократична България” разговорите били “не емоционални, а практични и професионални”. А съпартиецът им Станислав Балабанов дори отвори вратата към ДБ за програмен кабинет, какъвто - както не крият, хората на Трифонов много искат да опитат с третия мандат.

Ние сме готови за трети мандат. Може би разговорите бяха добра основа, ако се стигне до тази хипотеза, да говорим по програми с ясни срокове, каза Балабанов. Иначе за ПП оценката на лидера Трифонов и хората му е, че са “заложници на болните амбиции и инфантилизма на Кирил Петков, който смята себе си за самодостатъчен фактор, за да вземе егоистичното решение да изпрати страната на нови предсрочни избори”.

Най-логичното е президентът да връчи последния мандат на ИТН, защото “ние сме единствените, които можем да водим разговори с всички останали. Това ще е последният шанс за търсене на здрав разум в този парламент”, обяви още Слави Трифонов

“Възраждане” пък обясниха защо нямало как Радев да избере тях - бил натовски генерал. А и “математиката не излиза, нямаме 125 депутати, само 119 теоретично са против ГЕРБ и ДПС”, обясни лидерът Костадин Костадинов.

БСП също изглеждат примирени, че няма да получат мандат, но пък неуморно повтарят, че са за диалог и за “надпартиен, консенсусен, пробългарски, експертен” кабинет. Иначе временният им председател Атанас Зафиров отчете, че “се върви по план към третия мандат”.

По план към 7-ите поред избори пък май върви Бойко Борисов. Още преди групата на ДПС да изключи депутатите начело с Джевдет Чакъров, събрали се при Доган, лидерът на ГЕРБ започна да обикаля структурите в страната. Сътресенията в ДПС го върнаха в парламента, но за кратко. Сега отново е при актива.

Яснота колко бързо ще се извърви докрай процедурата с мандатите ще има днес, с връщането на президента Радев от Великобритания.

“Няма да бавя процеса, ще се съобразя и с усилията на партиите да формират правителство, ако могат. Но също така и да имат възможност за пълноценна кампания, а тя не може да е през август”, повтори той тезата си. И така подсили очакването за кампания през септември и съответно избори на 6 октомври.

Други от От страната и света

Еколози, местни и прокуратурата срещу завода на Гайтански до Павликени, щял да мърси почвата и водата (Обзор)

ВАС гледа делото и ще се произнесе вероятно след повече от месец Екозащитници, граждани и прокуратурата се обединиха срещу изграждането на завода за боклук край павликенското с

Няма да махат командири заради падналия самолет, първо чакат експертизи (Обзор)

Радев избухна: Самозванци, които не са рискували живота си за България, манипулират Пеевски продължава да им иска оставките, “ако в тях е останало воинско достойнство” Черната кутия на учебния

Земетресение със сила 4,1 удари Източна Турция

Земетресение с магнитуд от 4,1 по Рихтер беше регистрирано днес окръг Тунджели, Източна Турция, съобщи правителствената Дирекция за управление при бедствия и извънредни ситуации (АФАД)

Васил Терзиев: Отделихме рекорден бюджет от 5 300 000 лева за граждански проекти

Рекорден бюджет от 5 300 000 лева за граждански проекти е отделила Столична община, написа кметът на София Васил Терзиев в профила си във Фейсбук. „Независимо дали имате предложение за нова детска

Институции в Русе обсъдиха мерки за намаляване на трафика на ГКПП Дунав мост

Предлагане на мерки за регулиране нормалното изчакване и преминаване на тежкотоварните автомобили през ГППК „Дунав мост - Русе/Гюргево", без да се допуска образуването на опашки от неправомерно

>