Прокурор Петров - брат на Петьо Еврото, защити обвиняемия Паскал и оспори заповедта за ареста му, издадена от негови колеги (Обзор)

18.07.2024 22:00
Прокурор Емил Петров дойде на заседанието през централния вход на залата, но се върна през вътрешния. СНИМКИ: ВЕЛИСЛАВ НИКОЛОВ
Адвокат Галя Гълъбова Снимка: ВЕЛИСЛАВ НИКОЛОВ
Галя Георгиева СНИМКА: Архив
Никола Николов-Паскал

Съдия Галя Георгиева го попита на чия страна е и потвърди решението на първата инстанция

Прокурорът Емил Петров, брат на издирвания бивш следовател Пепи Еврото, оспори европейската заповед за арест (ЕЗА) за Никола Николов-Паскал на заседание на Апелативния съд в четвъртък. Тя е издадена от колегите му от градската прокуратура, които разследват корупционния скандал в агенция “Митници”, по който издирваният Паскал е обвиняем. Преди дни Софийският градски съд потвърди заповедта за арест на Паскал като първа инстанция. Адвокатите обжалваха решението през апелативния съд. Точно там се получи куриозът - прокурор да застане заедно с адвокатите на Паскал и да оспори издаването на европейската заповед за ареста му.

Като апелативен прокурор Емил Петров се яви на две други мерки за неотклонение преди заседанието за Паскал. На тях само казваше, че обвиняемите трябва да останат в ареста, а пледоариите му бяха от по 1-2 изречения.

Когато дойде време за заседанието, по което се разглеждаше искането Паскал да получи европейската заповед за арест, всички помислиха, че обвинителят е направил лапсус, когато заяви: “Моля да уважите частната жалба (на адвокатите, бел. авт)”. Т.е Николов да не бъде издирван извън България.

Той е обвинен по т.нар. афера в агенция “Митници”. На 3 април бяха арестувани бившата шефка на институцията Петя Банкова, бизнесменът от Хасково Стефан Димитров и баща му Марин. Обвинен и освободен с гаранция бе бившият главен секретар на МВР Живко Коцев. Основната фигура в схемата - Никола Николов-Паскал, не бе открит и затова го обявиха за национално издирване. Според обвиненията всички са участници в организирана престъпна група за контрабанда на цигари през границата и за длъжностни престъпления.

След като стана ясно, че Петров не е направил лапсус, той започна пледоария, в която се съгласи с адвокат Гълъбова, че Николов не се укрива, защото още на 15 март - 3 седмици преди акцията, е напуснал страната. На 4 април е обвинен, на 5-и вече го търсят в чужбина. Как се направи изводът, че това лице не е в България, ядоса се Петров. 

Това предизвика съдия Галя Георгиева да го попита: “Извинете, колега, вие прокуратурата ли представлявате?”.

Петров продължи да говори в синхрон с адвоката на Никола Николов-Паскал. Той прие тезата ѝ, че Николов се лекува в страна, която е извън Европа. За подобно лечение медицински документи не бяха представени. Според Гълъбова клиентът ѝ страда от усложнения след коронавирус. Не ѝ казал точно къде се лекува.

“Хубаво, че няма доказателства, че се лекува, но искания в тази посока направени ли са? Не. Следователно как можем да сме сигурни, че не е вярно, че се лекува”, продължи прокурор Петров.

И Гълъбова, и Петров поискаха да не се издава ЕЗА. Прокурорът дори обясни, че решението на първоинстанционния Софийски градски съд, с което тя е позволена, е бланкетно и страда от пороци. Той на няколко пъти повтори, че се работи с доказателства.

Докато течеше заседанието в съда, в парламента депутатите от комисията за Нотариуса и Пепи Еврото се интересуваха точно от Емил Петров. Те попитаха представителите на Антикорупционния фонд дали имат данни за участието му в схемата за търговия с влияние в съдебната власт, Такива няма, но се споменаха снимки от ресторант “Осемте джуджета”, на които се виждат Пепи Еврото, брат му Емил и други действащи магистрати.

“Четейки този съдебен акт, на мен не може да ми стане ясно какви са доказателствата и защо на това лице трябва да му бъде издадена ЕЗА”, настояваше в същото време прокурор Петров в съдебната зала. Дали заради изненадата от пледоарията на Петров, или друго, но съдът се оттегли на съвещание, което продължи над 3 часа.

А когато най-накрая се появиха, решиха, че Паскал трябва да бъде издирван с ЕЗА. Съдия Георгиева подробно обясни, че Николов е бил търсен на всичките му известни адреси. Дори е имало справка, че не е в затвора или арестите. От Сърбия пристигнала информация, че е влязъл в страната им на 5 април, 2 дни след акцията.

Дори да е напуснал България дни преди акцията, тя е била широко отразена в медиите, каза Георгиева по повод твърденията, че Паскал може да не е знаел, че го издирват. Дори само това било достатъчно, за да се обоснове опасност да се укрие.

Съдийката не навлезе в подробности, но посочи, че имало и чат комуникация в WhatsApp между Паскал и Марин и Стефан Димитрови.

След като съдия Георгиева обяви, че одобрява издадената ЕЗА, тя добави, че съдът не приема законосъобразното становище на прокурора.

След пледоарията си и след решението да се издаде ЕЗА Емил Петров напусна залата през вътрешните коридори на сградата на ул. “Черковна”. Това не е практика за обвинителите, които влизат и излизат през централния вход. Така той дойде за началото на заседанието, но след това избегна медиите.

Други от От страната и света

6-и съдия се отведе по делото за убийството на Любо Полицая, близки на Къро се отричат от показанията си

Разстреляният и друг довереник на Къро - Филип Стоянов, се скарали жестоко заради жена Пореден отвод на съдия стана причина за отлагане на делото за убийството на Любомир Иванов-Любо Полицая в

Гергов дава ЦУМ под аренда за 20 години, затварят го за ремонт

Бившият министър на образованието проф. Сергей Игнатов е научен консултант на проекта - в сградата ще има египетски музей Египетският бизнесмен Ахмед Насър, който наскоро обяви

Погребват загиналия летец Дункин ден след деня, в който трябваше да се ожени

Пилотите Димитров и Дункин не са имали шанс да оцелеят Черната кутия все още не е изпратена в Чехия Проверяват и годна ли е военната авиация за шоута Погребение на старши лейтенант Венцислав Дункин

Софийската организация на БСП номинира доц. Наталия Киселова и Евгени Минчев за депутати

Софийската организация на БСП номинира конституционалиста доц. Наталия Киселова и пиар експерта Евгени Минчев за депутати като представители на гражданската квота, съобщи Епицентър.бг. Доц

За първи път от години Доган стъпи в партийната централа – реди листи, може да е първи в Разград (Обзор)

Връща се в политиката, затова е на работното си място, обясняват хората му. Докара го лимузина с пердета, не се показа пред медиите За първи път от години Ахмед Доган стъпи в партийната централа на

>