Измамиха ли Бахамите 8 души с 600 хил. лв. за 11 месеца?

18.07.2024 20:00 Тони Маскръчка
Водят Васил Петров - Бахамата в съда.. Снимка ТОНИ МАСКРЪЧКА

С невероятно въображение, комбинативност и хитрост семейство от Дупница е успяло според държавното обвинение да измами осем души с близо 600 хил. лв. само за 11 месеца - от март 2022 г. до февруари 2023 г. Районната прокуратура в Благоевград внесе в съда обвинителен акт срещу Васил Петров - Бахамата, на 49 г., 45-годишната му съпруга Лидия и сина им Димитър, на 23 г. Според обвинението измамата е в особено големи размери, а Лидия има и обвинение за съставяне на неистински документ - запис на заповед за 93 хил. лева.

Семейството парадирало с близост до известни личности,

сред които лекари, кметове, полицейски служители, прокурори, длъжностни лица от Министерството на околната среда и водите, ВМА. Срещу пари те обещавали съдействие за освобождаване от наказателна отговорност, изпълнение на проекти за обществени поръчки, прехвърляне на собственост върху недвижим имот и т.н. - общо за 597 785 лв.

Васил Петров ще отговаря пред съда, че чрез измислено познанство с прокурор получил 10 хил. лв. от дупничанката Е.О. с обещание да измъкне от ареста сина ѝ. Той бил задържан през март 2022 г. за съхраняване на наркотични вещества в порше, собственост на Петрови. Бахамата признал, че няма как да помогне да го оправдаят напълно, но ще помогне поне да е навън до насрочването на делото. На два пъти жената му предала по 5000 лв. без документ - за втората част взела банков заем. Синът ѝ не излязъл от ареста, а бил осъден.

Парадирайки с познанство с близък до брата на генерал Мутафчийски, директора на ВМА, Бахамата получил 10 хил. лв. от С. Д. През август 2022 г. неговият син бил задържан заради шофиране след употреба на наркотици. Бахамата обяснил, че 10 000 “поискал братът на ген. Мутафчийски”, за да подмени пробите. Бащата още на следващия ден изтеглил парите от банка и ги предал на Петров и жена му на паркинг в Благоевград. Пробите обаче така и не били подменени. След около 20 дни бащата осъзнал, че е измамен. Той и синът му многократно търсили Петров, за да им върне парите, но Бахамата се криел.

Семейството ще отговаря пред съда за получени пари от строителни предприемачи с обещание, че ще им уредят да извършват ремонти в петричкото с. Марикостиново. Твърдели, че са близки с кметицата, и дори уредили среща с нея, на която обаче не били коментирани ремонти. На С.Д. от Дупница е обещано срещу 7000 лв. да получи обществена поръчка в селото за пътна маркировка.

Предприемачът предал сумата без документ, но така и не бил нает, защото такава поръчка никога не е била предвидена. Същият човек от Дупница бил измамен и втори път от семейството. Синът на Бахамата - Димитър, му изпратил снимка на товарен микробус, обявен в сайт за продажби за 36 хил. лв., но щял да го уреди за 8000 лв. Мъжът се подвел по офертата, но после сумата скочила. Бизнесменът дал 10 200 лв., но бус не получил.

Строителен предприемач от София пък бил измамен общо с 280 хил. лв.

от лятото на 2022 г. до януари 2023 г. Пак с измислена близост до кметицата на Марикостиново тримата обещали на П. Б. да му уредят да ремонтира читалището срещу 150 хил. лв. Бизнесменът отказал сумата и тогава тя била “свалена” на 50 хил. лв., които били предадени на Васил Петров през лятото на 2022 г. със запис на заповед. Строителят не получил поръчка, но през това време Бахамата успял да измъкне от него още 52 хил. лв. с обещание, че ще му уреди изпълнение на проект за основен ремонт на водопровода в смолянското село Вишнево. Мъжът дал и други 150 хил. лв. като заем на сина на Бахамата уж да си купи апартамент в София, но не си получил парите. Предал още 28 хил. лв. като заем на семейството, поискани му под предлог да се разплатят с работници, каквито те нямали.

Според обвинителния акт семейство Петрови взели от В. Е., управител на строителна фирма в Северна Македония, 22 300 евро. През август 2022 г. македонецът се запознал с Васил Петров в казино в Гевгелия и му казал, че се занимава с изграждането на пътища. Петров пък се представил за строителен предприемач, занимаващ се с водопроводи и канализация по обществени поръчки у нас. Разказал, че познава “сериозни хора” и обещал да му помогне да получи поръчки за пътища. Двамата станали приятели. През октомври 2022 г. Васил Петров получил от македонеца 18 000 евро заем на среща в Петрич. Няколко дни по-късно В.Е. му превел други 4300 евро в очакване да спечели проект. Скоро след това Петров спрял да отговаря на обажданията му.

Друг мъж- Б. И., пък за три различни случая им дал общо 126 хил. лв. Синът Димитър през май 2022 г. качил в интернет обява за продажба на скъп лек автомобил. Б. И. се свързал с него по телефона и се уговорили за 115 000 лв. Когато се срещнали в столичен автосервиз, потенциалният купувач разбрал, че за автомобила имало остатъчен лизинг, и дал 1000 лв. капаро на Димитър. След това дал на два пъти 71 хил. лв. и още 30 хил. без документ, плащал лизинговите вноски и застраховката, но колата не му била прехвърлена.

През това време Васил Петров му предложил покупка на аптечни хормони от Турция, като го излъгал, че има близък, който може да внесе хормон на растежа - по 55 долара на писалка. Така мъжът изгорял и с 2750 долара.

Според обвинителния акт Бахамите успели да го измамят и с фалшиви дипломи. Петров излъгал, че сестрата на съпругата му е директорка на гимназия в Благоевград, и Б.И. дал 2500 лв. за диплома за свой колега.

Според прокуратурата другите измами са спрямо Ст. П. от Сандански, с когото се запознали на 24 декември 2022 г. в Благоевград, а на следващия ден му били на гости. Пренощували в дома му и му поискали 3500 лв. уж да платят наем на помещение за финансова къща. После искали заем от 1500 лв. за сметка в хотел. Не върнали нищо.

На Нова година семейството се запознало с тъста на домакина си - Р. П., чиито отношения със зет му били влошени. От него Петров поискал 25 000 лв. под предлог, че е близък с полицейски служители. Целта била

да бъдат подхвърлени наркотици в колата на зетя

После разбрал, че Р.П. има да получава 93 хил. лв., които дал преди 10 г. на приятел на дъщеря му. Бахамата му обещал, че срещу 23 300 лв. ще го снабди със запис на заповед, заверен от нотариус, за да си търси невърнатия заем. Други 52 300 лв. семейството получило от Р. П. с обещание да придобие апартамент от роднини на зет му.

Отделно срещу Васил Бахамата има внесен в съда и още един обвинителен акт за измама на гръцки бизнесмен. През януари 2019 г. Бахамата се запознал с В.Т. от Гърция, управител на транспортна фирма. Предложил му да купи влекач и гондола за превоз на зърно за 60 000 евро. Убедил го дори за общ бизнес. Първоначално гъркът му дал 10 000 евро, а после - 1500 евро, 2000 евро и 8000 евро. Това станало в офиса на В. Т. в Благоевград и в хотел, но без документи. Общият размер на сумата е 23 000 евро. На уговорената дата 3 март 2019 г. влекачът така и не пристигнал, а Бахамата спрял да вдига телефона си.

Васил Петров е криминално проявен, реабилитиран по право

Съпругата му Лидия е осъждана за наркотици, а синът им Димитър е с чисто съдебно минало. Тримата бяха арестувани на 21 февруари 2023 г. След това родителите останаха в ареста. Синът бе пуснат под домашен арест, а четири месеца по-късно мярката му за неотклонение бе определена на парична гаранция от 10 хил. лв. След прекарана половин година в ареста Лидия също бе пусната под домашен арест, а после и под парична гаранция от 15 хил. лв. Най-дълго - до октомври 2023 г., зад решетките остана Васил Петров и бе освободен под гаранция от 15 хил. лв.

На делата за мярката за неотклонение тримата отрекоха да са извършвали каквито и да било измами. “Имам бизнес отношения с хората, които твърдят, че са измамени, а съпругата и синът ми нямат нищо общо. Запознах се с показанията, в които се твърди, че са ми дадени пари за обект. Аз да не съм обектаджия? В коя банкова сметка ми е превел пари, има ли поне запис на заповед? Аз работя с лизингова компания. Изкарвам пари от разликите с лизинговите коли, които си сменяме. Това са сделки с автомобили, а не измами. Затова се водят граждански дела. Имал съм отношения с тези хора, но не съм ги мамил, аз се чувствам измамен. Всеки може да каже, че ми е дал пари”, каза пред съда Бахамата.

Той обясни още, че играел покер в Македония и Чехия и изкарвал пари. Гледал кучета от елитни породи и от продажбата им също печелел добре, но не бил милионер. Синът му пък печелел от разликата с бартери с лизингови коли. Имал запис на заповед, че е дал 50 000 лв. на читалището в с. Марикостиново. Съпругата му Лидия потвърди, че мъжът ѝ играел хазарт и наскоро спечелил 17 000 лв.

Дали наистина семейството е извършвало измами, или е невинно, както твърди, ще реши съдът.

Други от От страната и света

Еколози, местни и прокуратурата срещу завода на Гайтански до Павликени, щял да мърси почвата и водата (Обзор)

ВАС гледа делото и ще се произнесе вероятно след повече от месец Екозащитници, граждани и прокуратурата се обединиха срещу изграждането на завода за боклук край павликенското с

Няма да махат командири заради падналия самолет, първо чакат експертизи (Обзор)

Радев избухна: Самозванци, които не са рискували живота си за България, манипулират Пеевски продължава да им иска оставките, “ако в тях е останало воинско достойнство” Черната кутия на учебния

Земетресение със сила 4,1 удари Източна Турция

Земетресение с магнитуд от 4,1 по Рихтер беше регистрирано днес окръг Тунджели, Източна Турция, съобщи правителствената Дирекция за управление при бедствия и извънредни ситуации (АФАД)

Васил Терзиев: Отделихме рекорден бюджет от 5 300 000 лева за граждански проекти

Рекорден бюджет от 5 300 000 лева за граждански проекти е отделила Столична община, написа кметът на София Васил Терзиев в профила си във Фейсбук. „Независимо дали имате предложение за нова детска

Институции в Русе обсъдиха мерки за намаляване на трафика на ГКПП Дунав мост

Предлагане на мерки за регулиране нормалното изчакване и преминаване на тежкотоварните автомобили през ГППК „Дунав мост - Русе/Гюргево", без да се допуска образуването на опашки от неправомерно

>