Влизането на България в Шенген по суша обсъдиха Радев и премиерът на Хърватия

18.07.2024 18:58
Румен Радев и Андрей Пленкович СНИМКА: Прессекретариат на президентството

Присъединяването на България към сухопътните граници на Шенген и процесът на разширяване на ЕС обсъдиха президентът Румен Радев и министър-председателят на Хърватия Андрей Пленкович. Двамата разговаряха в двореца „Бленъм" край Оксфорд в рамките на участието си днес в срещата на Европейската политическа общност.

Държавният глава открои предприетите от България действия за засилване на охраната на външните граници на ЕС, както и ползотворното сътрудничество в тази насока с Република Турция. Справянето с миграционния натиск към Европа е въпрос на сигурността на европейските граждани и на съюза и страната ни работи активно за това, е позицията на Румен Радев. Това съобщиха от прессекретариата на президентството.

Президентът отбеляза също така отговорността на страните членки на ЕС от региона за утвърждаването на ценностите на демокрацията, спазването на човешките права и изпълнението на Копенхагенските критерии за членство в ЕС в Западните Балкани, които са от ключово значение и за постигането на напредък в процеса на европейска интеграция за нашите съседи.

Други от От страната и света

Въпреки сивото време, фестивал "КвАРТал" си остана цветен (Снимки)

Въпреки лошото време, настроението на фестивал "КвАРТал" не беше помрачено. Днес беше вторият ден от събитието, а темата на фестивала е "Духът на стара София"

Невероятните възможности на патладжана

Историята му започва преди 2000 години в Азия Патладжанът има дълга и интересна история, която започва в Азия. В Индия е бил култивиран още преди 2000 години

Почина Микаела ДеПринс - най-младата прима балерина в театъра на Харлем (Видео)

Балерината Микаела ДеПринс, сираче от Сиера Леоне, осиновена в САЩ, почина на 29-годишна възраст. Това съобщи АФП, позовавайки се на публикация в инстаграм, подписана от екипа на танцьорката

ПП с младежка структура, Кирил Петков им подари дърво, за да се учат как да расте държавата

Младите активисти от "Продължаваме промяната" учредиха днес своята партийна структура  -""Младежи за Промяната", съобщиха от пресцентъра на "Продължаваме промяната" (ПП)

Нова версия за катастрофата с двама загинали пилоти - неправилни команди

Обезопасяват допълнително мястото на катастрофата, тъй като самолетът е бил с въоръжение Черната кутия и документите за полета, при който загинаха старши лейтенант Венцислав Дункин и майор Петко

>