Студенти от Медицинския университет в Пловдив отделиха от парите си и купиха 2 апарата на болница “Св. Георги”

18.07.2024 18:49 Румен Златански
Студенти връчват даренията на шефката на Клиниката по детска хирургия проф. Пенка Стефанова.

Събраха 10 000 лв. за Клиниката по детска хирургия и купиха уредите

Студенти от Медицинския университет в Пловдив събраха 10 000 лева за модерна апаратура на Клиниката по детска хирургия в УМБАЛ “Свети Георги”. С парите закупиха   

портативен ехограф и система за дозиране на медикаменти

В  началото на юли младите хора дариха техниката на здравното заведение.

С първия уред, който е много иновативен, се проследява и локализира венозният съд за инжектирането на медикамент.  Вторият се използва за прецизно дозиране на упойката или друг медикамент - до микрограм на веществото. Апаратите са с широк диапазон на приложение при най-малките пациенти. Те са от изключително значение при интервенция, в следоперативен период или когато е необходимо транспортирането на дете.

“И двата апарата ще бъдат едни от най-използваните в операционната зала и в интензивния сектор. Отдавна искаме да притежаваме тези устройства, защото работим с много малки деца и се налага често да слагаме централен венозен катетър. Тази високорискова манипулация ще бъде облекчена и прецизирана”, каза д-р Кремена Въжева от Клиниката по детска хирургия на церемонията по предаване на дарението.

“През април

организирахме пролетен благотворителен бал

на Медицинския университет в Пловдив, за да съберем средства в помощ на деца, нуждаещи се от лечение. В него участваха повече от  500 студенти от Медицинския, Денталния, Фармацевтичния  факултет, Факултета по обществено здраве и Медицинския колеж. Включиха се и наши преподаватели”, разказа Виктория Карамилева, председател на  студентския съвет. Тя е студентка в шести курс и стажант-лекар.

“Веднага щом обявихме кога ще се проведе благотворителният бал, колегите започнаха масово да се записват и за няколко часа всичките места бяха заети. Дойдоха ентусиазирани и развълнувани”, разказва Виктория.

Тържеството било с платен вход, имало томбола. На място били поставени специални кутии, в които студентите могат да дарят средства.

“Приоритет за нас са децата - малки и беззащитни, те и имат най-голяма нужда от подкрепа. Когато решихме да помогнем  на Клиниката по детска хирургия, разговаряхме с нейното ръководство, за

да разберем от какво имат нужда

Закупихме апаратура, която веднага може да се използва за лечение на децата и ще работи максимално дълго време”, разказа Виктория.

Благотворителният студентски бал е бил традиционен за Медицинския университет в Пловдив, но ковид пандемията го прекъснала за 3 години. Миналата година го възстановили. Тогава били събрани средства за Клиниката по физикална и рехабилитационна медицина към УМБАЛ “Свети Георги”. Тазгодишният бал обаче надминал всички очаквания - по масовост и финанси.

“Още от ранното детство се увличам от медицината. С моите колеги искаме да бъдем полезни на хората и затова ще посветим нашите усилия, знание и време на тях.

Проведохме част от стажа си

в Детската клиника и Клиниката по детска хирургия и видяхме и усетихме болката на болните деца. Затова взехме решението да им помогнем. Когато занесохме дарението, ни бяха подготвили специално благодарствено  писмо, което ни трогна изключително много”, заяви Виктория.

“Горда съм с нашите студенти! Те са хората, които утре ще бъдат на нашите места. Техният жест и желанието им да помогнат показват колко добри хора са станали. Това означава, че и ние, преподавателите, сме си свършили работата. Защото

само от много добри хора стават добри лекари”,

каза в емоционално обръщение проф. Пенка Стефанова, началник на Клиниката по детска хирургия. 

Поздрав отправи и председателят на Националното представителство на студентските съвети Ангел Стойков. “Давате добрия пример и много университети от цялата страна започнаха провеждането на подобни събития. Продължавайте да вдъхновявате”, пожела той.

С това не се изчерпват благотворителните прояви на студентите медици. За Деня на детето - 1 юни, например те бяха в Детската клиника в Пловдив и зарадваха с подаръци малките пациенти, настанени за лечение в нея.

Посещават и детските градини и учат малчуганите на правилна орална хигиена. По Коледа пък събират средства за възпитаниците на детските домове.

Студентският съвет на Медицинския университет в Пловдив се стреми да увлече в своите инициативи и студентите от чужбина, които се обучават тук.

Все повече от тях се включват в благотворителните инициативи, участват съвместно с нашите в лекции и уъркшопи и така се интегрират по-успешно с живота в България.

Поредната такава инициатива беше Академията по спешна медицина. Тя продължи  два дни и в нея участваха над 200 студенти.

Голяма част от пловдивските студенти медици планират да останат да работят в България. Доволни са от образованието и знанията, които получават от своите преподаватели.

Други от От Пловдив

Община Пловдив търси шеф на отдел "Зелена система", заплатата е 2500 лв.

Община Пловдив обяви конкурс за началник-отдел „Зелена система" към дирекцията по опазване на околната среда. Основната заплата за длъжността е 2500 лв

Нова улица в Пловдив ще носи името на големия банкер и политик Атанас Буров

Кръщават площадчето около паметника на Йоаким Груев до Понеделник пазара на големия книжовник Предложение две нови улици в жилищен парк "Марица-север" в Пловдив да носят имената на банкера и политик

Утре е Кръстовден! Защо даваме жертви все на големи християнски празници?

Черният списък с трагедии е дълъг Още една трагедия беляза България и пак около голям християнски празник - утре е Кръстовден. Днес в авиобаза Граф Игнатиево загинаха пилотите ст

Пет заявки за патент във водещи научни направления на МУ-Пловдив

Сред иновативните разработки са биомаркери за проследяване на пациенти с карцином на белия дроб, дигитално приложение, базирано на изкуствен интелект, за бърза диагностика на спешни

Изписват следващата седмица доброволеца Светослав, получил 75% изгаряния при пожара в Сакар

Състоянието на Светослав от Свиленград, който пострада тежко при гасене на пожара в Сакар планина на 15 юли, е вече добро и следващата седмица ще бъде изписан от Клиниката по

>