В Бургас през ден някой пада от тротинетка

18.07.2024 18:10 Димчо Райков
Д-Р СТЕФАН ШИШКОВ, началник на неврохирургията в МБАЛ - Бургас

Драматично расте броят на хората, приети в отделението по неврохирургия на УМБАЛ - Бургас, след инциденти с електрическа тротинетка. Случаите са през ден, предупреди началникът на неврохирургията в държавната болница д-р Стефан Шишков.

Според статистиката повечето от пострадалите са мъже. Най-притеснителното  е, че освен без каска те са карали електрическите возила и след употреба на алкохол, казаха лекари. Д-р Шишков и колегите му са притеснени, че законовите промени, които регламентират карането на тротинетка, нямат дисциплиниращ ефект. Вместо да намаляват, инцидентите се увеличават, казаха от болницата.

Преди 4 г. Законът за движение по пътищата регламентира, че водачите на тротинетки трябва да имат навършени 14 години. До 16 г. децата могат да се движат само по велоалеи, а след това и по улици. Каската е задължителна за всички под 18 години. 

По улиците на града често могат да се видят и деца под 14 г., които управляват тротинетки по двама и трима едновременно, макар че и това е забранено от закона.

В Бургас дори е забранено карането на тротинетка до главните пешеходни  улици “Александровска” и “Богориди”, но глобите от 50 лв. не стряскат нарушителите. От кметството сложиха патрули на Общинска полиция, които понякога издават по 50 наказателни фиша на ден. 

Само за месец през Мултипрофилното спешно отделение на УМБАЛ - Бургас, са преминали 71 пациенти с травма на глава от различен произход. Сред тях има от  падане от тротинетка, мотор, катастрофи, побои, припадък. От тях 32 са деца.

Половината от пациентите са насочени за домашно лечение, но 30 са приети в неврохирургичното отделение и в реанимацията. Сред тях има и сериозно пострадали - със счупен череп, претърпели спешни операции. 29-годишен мъж  е починал след травми от падане от тротинетка.

Други от От страната и света

Втора овцеферма със зараза от шарка е установена в село Узунджово за два дни

Втора ферма със заразени с шарка овце е констатирана в рамките на два дни в хасковското село Узунджово, съобщиха на официалната си страница от Българската агенция по безопасност на храните (БАБХ)

Вижте последните мигове на лидера на "Хамас" (Видео)

Видео на последните мигове на убития вчера лидер на "Хамас" Яхия Синуар беше разпространено из социалните мрежи. То е заснето с дрон от мястото, на което е бил ликвидиран

В Пловдив събират безплатно старите електроуреди

В стремежа си да насърчи опазването на околната среда и да улесни рециклирането на излязло от употреба електрическо и електронно оборудване, Община Пловдив предлага безплатна услуга по събиране на

Митничари задържаха 5000 кутии контрабандни цигари в турски камион на "Капитан Андреево"

Митническите служители на граничния пункт "Капитан Андреево" откриха и задържаха 100 000 къса (5000 кутии) контрабандни цигари при проверка на товарен автомобил, влизащ в страната от Турция

Бившата шефка на Агенция "Митници" Петя Банкова излезе на свобода

Бившата шефка на Агенция "Митници" Петя Банкова напусна следствения арест. Тя излезе на свобода след решението на Софийския градски съд, но отказа какъвто и да било коментар пред медии

>