Урсула фон дер Лайен остава начело на Еврокомисията - избраха я с 401 гласа "за"

18.07.2024 15:30 Мая Божинова
Урсула фон дер Лайен КАДЪР: Туитър/NEXTA

Урсула фон дер Лайен запази поста си начело на ЕК с 401 гласа "за". Общо 707 евродепутати гласуваха - "против" бяха 284.

361 гласа бяха нужни на германката да застане начело на ЕК за още 5 години.

По-рано от S&D, "Обнови Европа" и Зелените обявиха, че ще подкрепят Фон дер Лайен, а консерваторите от ECR обявиха свободен вот - всяка делегация може да реши сама дали ще подкрепи, или не кандидатурата на председателката на ЕК.

Ето речта на Фон дер Лайен преди вота, както и дебатът с участието на политическите семейства:

"Уважаеми евродепутати, вече изминаха пет години от деня, в който за първи път застанах пред вас и поисках доверието ви", с това започна речта си председателката на Фон дер Лайен преди вота за преизбирането ѝ. (гледай тук)

Фон дер Лайен припомни някои от ключовите моменти по времето на мандата си начело на ЕК: "Никога няма да забравя изказването на президента Зеленски в началото на войната в Украйна, когато дори преводачите не успяха да сдържат сълзите си, никога няма да забравя празния стол за Алексей Навални - съзнателно оставен когато дъщеря му говори от негови име, и минутата мълчание за тези, които загубиха живота си по време на пандемията".

"Никога няма да забравя и последните думи на Давид Сосоли, който призова за нова и единна Европа", допълни още тя.

"Европа е изправена пред ясен избор - избор, който ще определи дейността ни за следващите 5 години, но също и ще определи мястото ни в света за следващите 50 години. Въпросът се свежда до това дали светът ще определя нашите действия, или ще се обединим и ще изградим собственото ни бъдеще", каза още Фон дер Лайен.

"Изборът тук е само и единствено наш - Европа не може да контролира поведението на демагози и автократи, но можем да изберем демокрацията. Не можем да определим изборите по света, но можем да инвестираме в сигурността и бъдещето на континента. Не можем  да спрем промените, но можем да приемем тази промяна и да инвестираме в по-добър живот и благоденствие", посочи още тя.

"За да изберем утрешна Европа, трябва да сме наясно с чувствата на хората днес. Изживяваме период на сериозна несигурност на европейския мир - семействата страдат от влошените финансови условия, младите се тревожат за планетата и за бъдещето, за изхода от войната. Фермерите и икономиката се чувстват притиснати - симптоми на свят, в който всичко се поставя под въпрос чрез опити за поляризация на обществото - тези тенденции ме тревожат", заяви още Фон дер Лайен.

"Убедена съм обаче, че една силна Европа може да се справи с предизвикателствата и затова моля за вашето доверие днес, защото както вас, така и аз влязох в политиката, за да променя обществото, да работя за поколението на моите деца и внуци, както правеха и тези преди нас", коментира още германката.

Първият политически приоритет, който Фон дер Лайен изтъкна по време на речта си, беше конкурентоспособността и просперитета - това не е случайно. Той ще бъде в центъра на вниманието през следващите пет години. По-голямото съсредоточаване върху конкурентоспособността също беше ключово искане от нейното собствено политическо семейство - ЕНП. "Ще въведа проверка за конкурентоспособността на малките и средни предприятия като част от политиката ни. Те са гръбнака на нашата икономика. Затова нека да им дадем по-добри възможности, те го заслужават", допълни председателката. 

"Искаме да гарантираме, че ерата на зависимост от руските изкопаеми горива е приключила веднъж завинаги", казва тя, говорейки за "изнудването" от Владимир Путин, посочи още Фон дер Лайен.

Плюс това тя обеща спестявания и инвестиционен съюз - преработка на предишни ангажименти за укрепване на капиталовите пазари в ЕС - и реформи в политиката на конкуренцията. Ще има и нов европейски фонд за конкурентоспособност за общи, трансгранични европейски проекти, каза още тя.

Фон дер Лайен също така обеща да постигне "сделка за чиста промишленост през първите 100 дни от мандата" в отговор на нарастващите опасения относно европейската икономика. Тя също така обеща да намали сметките за енергия за хора и компании чрез "отдалечаване от изкопаемите горива", наред с други мерки.

Фон дер Лайен настоя и за по-малко бюрокрация: "Призовавам всеки еврокомисар да се задълбочи в своя портфейл, да работи за по-малко бюрокрация - ще назнача зам.-председател за координатор на тези дейности, който веднъж в годината да докладва пред вас", посочи още тя пред 720-те членове на ЕП.

Урсула фон дер Лайен обеща да разшири Европейския зелен пакт с амбициозна климатична цел до 2040 г., план за подготовка на ЕС за въздействието на изменението на климата и програма за насърчаване на производството на чисти технологии, ако бъде преизбрана от евродепутатите днес.

В нейните политически приоритети за следващия мандат, публикувани тази сутрин, тя обещава да заложи "цел за намаляване на емисиите с 90% до 2040 г." в Закона за климата на блока, което е ключово условие за Зелените, Социалистите и "Обнови Европа" да я подкрепят.

Фон дер Лайен разкритикува т.нар. "мирна мисия" на Виктор Орбан, която наскоро го отведе в Москва, за да се срещне с президента Владимир Путин, за да обсъдят войната в Украйна.

"Тази така наречена мирна мисия не беше нищо друго освен мисия за умиротворяване! Това беше обикновена мисия за умиротворяване!" Изявлението предизвика бурни аплодисменти от евродепутатите, които преди това осъдиха "дипломацията" на Орбан.

"Само два дни по-късно самолетите на Путин насочиха ракетите си към детска болница и родилно отделение в Киев", продължи фон дер Лайен и допълни: "Това не беше грешка. Беше послание. Смразяващо послание към всички нас."

"Нашият отговор трябва да бъде също толкова ясен: никой не иска мир повече от народа на Украйна, справедлив и траен мир за свободна и независима страна. И Европа ще стои до Украйна толкова дълго, колкото е необходимо, това е нашето послание", категорична бе тя.

Фон дер Лайен повдигна и темата за перспективите за Европейски съюз за отбрана. Тя каза, че иска европейски въздушен щит, повтаряйки обещанието си, дадено по време на предизборната си кампания като кандидат за ЕНП.

Фон дер Лайен повдигна и темата за войната в Газа: "Искам да бъда много ясна – кръвопролитията в Газа трябва да спрат сега", заяви тя и получи аплодисменти от залата. "Твърде много деца, жени и цивилни са загубили живота си в резултат на отговора на Израел на бруталния терор на "Хамас". Хората на Газа не могат да търпят повече и човечеството не може да търпи повече", добави тя.

Фон дер Лайен беше яростно критикувана в миналото за това, което се смяташе за силна произраелска позиция, предвид нейното нежелание да призовава за сдържаност в офанзивата в Газа. Някои депутати от "Обнови Европа" посочиха по-рано, че ще гласуват против нея именно заради това.

Германката обяви още, че смята да назначи нов еврокомисар "с пряка отговорност за жилищната тема" - ключово искане на евродепутатите от Левицата, тъй като цените в ЕС стават все по-недостъпни. Европа трябва да "подкрепи хората там, където има значение. Ако има значение за европейците, значи има значение и за Европа", посочи още тя.

Фон дер Лайен обеща да се справи с кризата на психичното здраве и "прекомерното време пред екрана": "Виждаме все повече доклади за това, което някои наричат ​​криза на психичното здраве", каза тя, визирайки предизвикателствата, пред които са изправени младите хора в Европа. "Вярвам, че социалните мрежи и прекомерното време пред екрана и пристрастяващите практики са изиграли своята роля", посочи още германката и допълни: "Сърцето ми кърви, когато чуя за млади хора, които се самонараняват или дори отнемат живота си поради онлайн насилие. Ще се справим с чумата на кибертормоза, ще предприемем действия срещу пристрастяващия дизайн на някои платформи и ще свикаме първото общоевропейско проучване за въздействието на социалните медии върху благосъстоянието на младите хора. Дължим го на тях и ние няма да се успокоим, докато не постъпим правилно спрямо тях".

Фон дер Лайен обеща да гарантира, че върховенството на закона и основните права са стриктно обвързани с получаването на средства от ЕС: "Ние ще гарантираме, че докладите за върховенството на закона се фокусират върху едно пазарно измерение, за да защитим компаниите", каза тя и допълни: "Спазването на върховенството на закона е задължително за еврофондовете - в този бюджет и в бъдещето".

Изпълнителната власт на ЕС ще представи визия за селското стопанство и храните през първите 100 дни, обяви още Фон дер Лайен. Този документ ще се основава на текущия стратегически диалог за селското стопанство, започнат от шефката на Комисията през януари в опит да се намали поляризацията в сектора. "Обещах да слушам внимателно резултатите от стратегическия диалог и да взема под внимание добрите препоръки", добави тя.

Фон дер Лайен също обяви нов акцент върху укрепването на позицията на фермерите в хранителната верига чрез преразглеждане на рамката за нелоялни търговски практики: "Никой не трябва да бъде принуждаван да продава висококачествени храни на цена под производствената себестойност", каза тя. Германката също така обеща да се съсредоточи върху справянето с проблемите, пред които са изправени фермерите, като например достъп до повече капитал, както и гарантиране на справедлив и достатъчен доход. "Нашите фермери оформят пейзажа, те оформят Европа и са част от нашата култура. Те гарантират продоволствена сигурност и затова се гордеем с тях", каза тя в заключение и завърши речта си с "Да живее Европа!".

След речта на Фон дер Лайен думата взеха председателите на политическите семейства в ЕП.

Шефът на ЕНП Манфред Вебер застана плътно зад Фон дер Лайен: "Урсула представи решенията за нас, нейната програма е правилната програма за следващите години". Вебер настоя, Фон дер Лайен предлага "стабилност" и призова за единство на фона на несигурността, надвиснала на континента поради руската инвазия в Украйна и възможността бившият президент на САЩ Доналд Тръмп да спечели втори мандат по-късно през годината.

"Трябва да работим заедно и да изграждаме заедно, европейците искат обединена, а не разделена Европа, а не като (унгарския премиер Виктор) Орбан и (френския крайнодесен лидер Марин) Льо Пен", заяви той за новосформираната крайнодясна формация в ЕП "Патриоти за Европа", част от която са унгарската "Фидес" и френската "Национален сбор".

Междувременно крайнодясната румънска евродепутатка Диана Шошоака, за която се смята, че е антиваксър, беше изгонена от залата, след като шумно прекъсна речта на шефката на "Обнови Европа" Валери Хайер. "Вие убихте хора, имам право да говоря", каза Шошоака, вероятно насочвайки коментарите си към Фон дер Лайен, която стана мишена на много дезинформационни кампании по време на пандемията. Шошоака вдигна религиозна икона и първоначално отказа да помръдне, като почна да крещи: "Не ме докосвайте" при опит да бъде изкарана отвън. Председателката на ЕП Роберта Мецола обаче разпореди румънката да бъде изведена от залата. След прекъсването Хайер заяви, че Фон дер Лайен ще получи подкрепата на "Обнови Европа": "Вашата пътна карта е в пълно съответствие с амбициите на нашата политическа група".

Лидерът на социалистите и демокатите (S&D) Ираче Гарсия заяви, че: "Ние ще бъдем твърда опозиция на крайната десница в целия ЕС", и се обърна към Фон дер Лайен: "Нашата подкрепа за вашето председателство ще зависи от необходимостта да предложим проект на Европа, който слага край на неравенството и гарантира равни възможности".

„Трябва да знаете коя е правилната страна на историята. Изправете се срещу реакционните сили, които защитават неустойчив екологичен дневен ред, които подкопават жените и ЛГБТИ общността, които дехуманизират мигрантите и бежанците", допълни още Гарсия. Шефката на социалистите също призова за мирна конференция, която да доведе до признаване на палестинската държава.

Новосъздадената крайнодясна група "Патриоти за Европа" ще гласува срещу Урсула фон дер Лайен, заяви лидерът ѝ Жордан Бардела пред евродепутатите. Той обясни, че е против "наказателната екология" и масовата миграция, и заяви, че гласуване за Фон дер Лайен би означавало игнориране на резултатите от изборите в ЕС, които "укрепиха патриотичните сили", отдадени на традицията и идентичността.

"Искам да разочаровам тези, които очакват индикация за гласуване от ECR", каза лидерът на консервативната формация Никола Прокачини. Той добави, че групата му е съставена от партии, които "не се отказват от националните си прерогативи" и заради това делегациите "ще гласуват въз основа на националния си интерес".

"Нямаме нищо лично срещу вас, но тук нещо не е наред", каза той, имайки предвид факта, че Фон дер Лайен може да бъде преназначена благодарение на гласовете на "губещите" изборите в ЕС като Зелените.

Въпреки това той даде знак за евентуално сътрудничество с Фон дер Лайен, която, според Прокачини, беше "принудена да преследва исканията на левицата, заложник на лявото мнозинство" в предишния си мандат.

Манон Обри от Левицата упрекна Фон дер Лайен, че се фокусира върху конкурентоспособността, а не върху бедността или безработицата. "Слезте от своята кула от слонова кост и се изправете срещу реалността", заяви Обри от партията „Непокорна Франция", и направи съпоставка със заплатата на Фон дер Лайен от 30 хил. евро на месец с милионите европейци, принудени да пропускат хранене на ден, за да "свържат двата края".

Съпредседателката на Зелените Тери Райнтке предупреди, че "не можем да се оттеглим от Зелената сделка", тъй като Европа е засегната от суша и наводнения, унищожаващи поминъка. Германката каза, че Европа се нуждае от нов "Закон за адаптиране към климата", за да увеличи устойчивостта и да защити критичните водни запаси. Мащабните инвестиции в екологична индустрия не са несъвместими с конкурентоспособността, допълни още Райнтке.

Райнтке също така призова за реформа на общата селскостопанска политика - хиляди фермери не могат да водят нормален живот и "заслужават по-добро".

Тя настоя и за реформа на външната политика, политиката на отбраната и сигурността на ЕС, която е „"твърде фрагментирана". Борба, насочена към Орбан, когото тя описа като "слуга на Путин в председателството на Съвета".

В остра реч полския евродепутат Ева Заянчковска-Херник, лидер на ултраконсерваторите от "Европа на суверенните нации" (ESN), обвини Фон дер Лайен, че е унищожила селското стопанство, правейки европейците все по-бедни и по-бедни и е отговорна за "всяко изнасилване и подли атаки, извършени от нелегални мигранти". „Трябва да отидете в затвора, а не в ЕК", категорична беше Херник и добави, че повторното назначаване на германката ще доведе до по-нататъшен колапс на ЕС.

Други от От страната и света

Как да се справяте с колега самохвалко и защо това е пасивно-агресивно поведение

Не му бъдете възхитена публика и ще го лишите от най-голямото му удоволствие "Точният човек" е специален проект на "24 часа" за професионалния успех, растежа в кариерата, личностното развитие

Зарязани мъже отвличат, бият и плашат с убийство своите бивши

От август 2023-а тези случаи също са домашно насилие Жена е отвлечена и жестоко пребита от бившия си приятел. Друга е избягала след месеци тормоз, но насилникът я намерил в съседен град и я

Български астронавт на хоризонта след посещение на шефа на НАСА у нас

В миналото смятаха Бил Нелсън за сенатор "сухар", а той провокира Златния век на космическите изследвания Харизматичният лидер призова студентите да учат здраво, да участват в изследвания

Агония по делото за прегазения Филип: Свидетели отказват, водят принудително петима в съда

От "Ангели на пътя" се срещнаха с вътрешния министър Атанас Илков преди делото, той обеща повече контрол, глоби и лаборатории Когато стигнахме до автомобила, блъснал момчето

Прокуратурата разследва ютюбъра Любомир Жечев за филма за схемата "Исторически парк"

След сигнал на "Исторически парк" варненската прокуратура е образувала досъдебно производство за финансова измама срещу ютюбъра Любомир Жечев за филма му

>