Вижте съветите за безопасност на пожарникарите при опасно високите температури

18.07.2024 15:16 Камелия Александрова
РДПБЗН Монтана със съвети за пожарна безопасност поради опасно високите температури

63 пожара са ликвидирани от звената на „Пожарна безопасност и защита на населението" от началото на месец юли на територията на област Монтана. 50 от пожарите са без материални щети – 23 са в сухи треви, паднала листна маса и храсти в урбанизирана територия, 17 – са в сухи треви, паднала листна масаи храсти в извън урбанизирана територия и 10 – в отпадъци. Възникналите пожари с преки материални щети са 13. От тях 7 са в жилищни и административни и др. непромишлени сгради, 2 – в спомагателни и паянтови постройки, 3 – в транспортни средства, 1 – в полска територия. През месеца са извършени още 28 аварийно-спасителни и помощни операции. Пострадалите при пожари са двама.

Поради опасно високите нива на температури, които са предпоставка за възникване на пожари, от РДПБЗН Монтана напомнят на гражданите да спазват правилата за пожарна безопасност:

• Абсолютно е забранено паленето на стърнища.

• Разчистването на пасища, сухи клони и отпадъци в дворни, селскостопански и вилни имоти следва да става чрез събиране, окосяване и извозване на отпадъците. Забранено е унищожаването им на място чрез изгаряне.

• Прясното сено е добре да се складира на купи, само след като изсъхне напълно, за да не се получи самозапалване.

· Не изхвърляйте неизгасени кибритени клечки и фасове в горима и леснозапалима среда. Правило, нарушавано най-често от движещи се по пътищата автомобили.

• При опасност от усложняване на обстановката потърсете безопасен път за евакуация далеч от мястото на пожара в посока обратно на вятъра, покрай водни басейни, реки и потоци.

Други от От страната и света

Еколози, местни и прокуратурата срещу завода на Гайтански до Павликени, щял да мърси почвата и водата (Обзор)

ВАС гледа делото и ще се произнесе вероятно след повече от месец Екозащитници, граждани и прокуратурата се обединиха срещу изграждането на завода за боклук край павликенското с

Няма да махат командири заради падналия самолет, първо чакат експертизи (Обзор)

Радев избухна: Самозванци, които не са рискували живота си за България, манипулират Пеевски продължава да им иска оставките, “ако в тях е останало воинско достойнство” Черната кутия на учебния

Земетресение със сила 4,1 удари Източна Турция

Земетресение с магнитуд от 4,1 по Рихтер беше регистрирано днес окръг Тунджели, Източна Турция, съобщи правителствената Дирекция за управление при бедствия и извънредни ситуации (АФАД)

Васил Терзиев: Отделихме рекорден бюджет от 5 300 000 лева за граждански проекти

Рекорден бюджет от 5 300 000 лева за граждански проекти е отделила Столична община, написа кметът на София Васил Терзиев в профила си във Фейсбук. „Независимо дали имате предложение за нова детска

Институции в Русе обсъдиха мерки за намаляване на трафика на ГКПП Дунав мост

Предлагане на мерки за регулиране нормалното изчакване и преминаване на тежкотоварните автомобили през ГППК „Дунав мост - Русе/Гюргево", без да се допуска образуването на опашки от неправомерно

>