Убиецът от парка в Добрич остава в ареста

18.07.2024 11:47 Дияна Райнова

Апелативен съд – Варна, остави без уважение жалбата срещу определение на Добричкия окръжен съд, с което е било отказано изменение на мярката за неотклонение на обвинен в убийство в Добрич. Престъплението бе извършено с нож на 7 март в парка , по хулигански подбуди. Жертвата е 56-годишен мъж. Заключението на съдебно-психологичната и психиатрическа експертиза е, че обвиняемият може да носи наказателна отговорност. В хода на разследването са били обединени още две досъдебни производства, водени срещу Марин Д. - за причинена средна телесна повреда и за опит за убийство.

Адвокатът каза, че доказателствата, 31-годишният мъж да е автор на деянието, не са категорични. Защитата смята, че няма опасност той да се укрие или извърши престъпление. Затова домашният арест е достатъчна мярка, която ще обезпечи присъствието му в следващи действия по разследването.

Прокурорът акцентира на извършените 3 тежки умишлени престъпления от обвиняемия. Двете досъдебни производства касаят идентични деяния – нападения с хладно оръжие. При едното е била нанесена телесна повреда, а другото е квалифицирано като опит за убийство. Обвиняемият е осъждан, има данни да е употребявал наркотични вещества, личност с изключително висока обществена опасност е и има риск да извърши престъпление при по-лека мярка, аргументира се представителят на Апелативната прокуратура.

Доводите на Окръжния съд в Добрич, с които е отказано изменението на мярката, бяха споделени от въззивната инстанция. Продължават да са налице изискванията на закона за задържането под стража на Марин Д. Той е привлечен за убийство по хулигански подбуди, което се наказва с лишаване от свобода от 15 до 20 години, доживотен затвор или доживотен затвор без право на замяна. Съществува обосновано предположение за авторството на деянието. От 8 март, когато е бил задържан, досега не е намаляла реалната опасност той да извърши престъпление при по-лека мярка. Този риск се извежда от механизма и условията на разследваната деятелност, характеристиката на обвиняемия като агресивна личност. Не съществуват важни социални или медицински причини, които да налагат изменение на мярката за процесуална принуда. Периодът на задържането е законосъобразен, тъй като производството е с фактическа и юридическа сложност. Разследва се най-тежкото престъпление против личността, както и още две деяния. Процесуалните срокове са спазвани.

Поради тези съображения Апелативен съд – Варна, намери, че няма основания за изменение на мярката за неотклонение на обвинения в убийство по хулигански подбуди Марин Д.

Други от От страната и света

Втора овцеферма със зараза от шарка е установена в село Узунджово за два дни

Втора ферма със заразени с шарка овце е констатирана в рамките на два дни в хасковското село Узунджово, съобщиха на официалната си страница от Българската агенция по безопасност на храните (БАБХ)

Вижте последните мигове на лидера на "Хамас" (Видео)

Видео на последните мигове на убития вчера лидер на "Хамас" Яхия Синуар беше разпространено из социалните мрежи. То е заснето с дрон от мястото, на което е бил ликвидиран

В Пловдив събират безплатно старите електроуреди

В стремежа си да насърчи опазването на околната среда и да улесни рециклирането на излязло от употреба електрическо и електронно оборудване, Община Пловдив предлага безплатна услуга по събиране на

Митничари задържаха 5000 кутии контрабандни цигари в турски камион на "Капитан Андреево"

Митническите служители на граничния пункт "Капитан Андреево" откриха и задържаха 100 000 къса (5000 кутии) контрабандни цигари при проверка на товарен автомобил, влизащ в страната от Турция

Бившата шефка на Агенция "Митници" Петя Банкова излезе на свобода

Бившата шефка на Агенция "Митници" Петя Банкова напусна следствения арест. Тя излезе на свобода след решението на Софийския градски съд, но отказа какъвто и да било коментар пред медии

>