Какво представляват антиоксидантите?

18.07.2024 11:44
Какво представляват антиоксидантите? СНИМКА: Пиксабей

Защо трябва да бъдат приемани хранителни добавки?

Окислението на биоактивни молекули, което е процес, случващ се под влиянието на свободните радикали, води до нарушаване на тяхната структура и функция. Особено уязвими са протеините, клетъчните мембрани и органели, ДНК и други важни за тялото биологични вещества. Превалирането на окислителните процеси, води до натрупване на оксидативен стрес, който е отговорен за развитието на различни заболявания и състояния.

Антиоксидантите са молекули, които предотвратяват окислението на други вещества като неутрализират свободните радикали и намаляват вредното им въздействие върху клетките и белтъците в тялото, съобщи NOVA.

Какви са техните функции?

1. Неутрализиране на свободните радикали - те извършват тази основна за тях функция чрез химически реакции на донорство на електрони, с които стабилизират реактивните молекули на радикалите. По този начин те възпрепятстват по-нататъшното им действие.

2. Предотвратяват оксидативния стрес - свободните радикали са полезни в определени дози, тъй като са отговорни за стимулация и "тренировка" на имунната система. Когато обаче започне да се нарушава баланса между свободни радикали и антиоксиданти, в тялото се натрупва оксидативен стрес. Той е отговорен за развитието на множество възпалителни и хронични заболявания.

3. Помагат за поддържане на клетъчното здраве - активността на антиоксидантите е отговорна за поддръжката на клетъчния интегритет и структурата на биоактивните вещества като липиди, белтъци, ДНК.

Видове естествени антиоксиданти:

Те се делят на две големи групи - ензимни и неензимни антиоксиданти.

Ензимните аниоксиданти са вещества, които се синтезират в тялото и изграждат основната антиоксидантна защита на тялото. Примери за такива са :

Супероксид дисмутаза - преобразува супероксидните радикали във водороден пероксид и кислород.

Каталаза - участва в химическия разпад на водородния пероксид до вода и кислород.

Глутатион пероксидаза - редуцира пероксидните аниони до вода, с помощта на глутатиона.

Естествените антиоксиданти са тези, които се срещат в природата и много често, по същество, представляват есенциални микронутриенти като витамините и минералите.

Те се наричат още неензимни антиоксиданти.

Най-основните и с най-голямо значение са:

Витамин С - водоразтворим витамин, срещащ се цитрусите, горските плодове и редица други растителни храни. Той е незаменимо вещество за нашето тяло и изпълнява множество функции, една от които е тази на мощен универсален антиоксидант.

Витамин Е - мастноразтворим витамин, отново универсален антиоксидант. Среща се в ядките, семената, спанака и други. Витамин С и витамин Е са взаимосвързани, тъй като се възстановяват взаимно от неактивните си редуцирани форми.

Бета Каротин и витамин А - бета каротините са вещества, които са прекурсори на витамин А. Той представлява незаменимо вещество, важно за функциите на имунитета, зрението и участва в процесите на деактивиране на някои радикали. Среща се в сладките картофи, морковите, тиквата, кайсиите.

Селен - важен микроелемент, който служи за кофактор на различни ензими, които по функционалното си естество за антиоксиданти. Среща се в големи количества в бразилските орехи, морската храна и зърнените култури.

Цинк - важен за антиоксидативния потенциал на организма, както и за функциите на имунитета. Среща се в морските деликатеси, ядките и семената.

Всички тези витамини и минерали представляват незаменими за тялото вещества, които човек трябва да си набавя от храната или с помощта на хранителни добавки, за да функционира и съществува.

Съществуват и други природни вещества, които имат антиоксидантен потенциал, но не са незаменими и може да съществуваме и без тях.

Най-големите групи от подобни натурални съставки са:

Полифенолите - срещат се в много плодове и зеленчуци, чайове, кафе и имат както антиоксидантни, така и противовъзпалителни качества.

Флавоноидите - представляват вещества, които са от групата на полифенолите и се срещат в различни плодове, зеленчуци и билки, като притежават противовъзпалителни, противовирусни и противоракови свойства.

Антоцианини - те са вещества, отново с полифенолна природа, които са отговорни за специфичните червени, сини, лилави цветове на някои плодове и растения. Имат силен антиоксидантен ефект.

Съществуват още множество вещества с растителен произход, които се борят активно със свободните радикали, като все пак основните и задължителните, които трябва да присъстват в нашата храна са витамините и минералите.

Останалата част от антиоксидантната защита на тялото се изгражда посредством сложни взаимозависими химически реакции на превръщане на молекули и окислително-редукционни процеси, в които участват както ензимните така и неензимните антиоксиданти.

Кога е важно да приемаме хранителни добавки - антиоксиданти?

Приемът на хранителни добавки, в които се съдържат вещества с антиоксидантна природа, каквито са витамините и минералите е важен тогава, когато тялото ни дава знак за наличието на дефицити на тези съединения. Освен антиоксидантното си действие, те изпълняват и редица други важни за тялото функции и тяхната липса или недостиг водят до появата на разнообразни симптоми като понижен имунитет, възпалителни заболявания и други.

Освен това, приемът на витамини и минерали с антиоксидантно действие може да подпомогне естествения имунитет в периоди на повишен риск от заболявания - като пролет, есен и епидемиологични обстановки. При хора, които извършват тежък физически или умствен труд, спортисти или такива, които водят неприродосъобразен начин на живот, антиоксидантните хранителни добавки са пръв приятел в борбата с повишения оксидативен стрес.

Други от Сила за живот

Скучна работа? Качва ни неусетно на “колелото на хамстера” и прегаряме

Това е специфичен бърнаут, който се свързва с всекидневната рутина, изчерпана връзка или липса на мотивация, но има решение Всекидневната рутина, работните ангажименти

Истинският мед боцка гърлото, ако оставя само тежка сладост, е менте

Европа се наводни от фалшив, при нас влиза и от Украйна, а България пак прави опит да спре вноса Внимателно да се чете етикетът на буркана, преди да се купи

Бързо при лекар, ако се усмихвате трудно, не можете да вдигнете ръка или не изговаряте някои думи

Това са най-честите симптоми на инсулта - ако продължат само няколко минути, дават сигнал за бъдещи инциденти Изведнъж нямах никакъв контрол над тази ръка - беше малко страшничко

Предпазва ли червеното вино от рак на червата, търсят още доказателства

Английски учени тестват негова съставка върху хора, при които има риск да се разболеят. Ресвератролът е естествено съединение, което се намира предимно в червеното грозде, боровинките

Късите дни ни потискат, но носят и ползи за здравето

Създават "убежища на тъмното небе" за хора, които искат да се спасяват от светлинното замърсяване Активирането на мелатониновите рецептори в мозъка може да намали възпалителните маркери

>