Да срещнеш идола си! Великата Ваня Гешева прегърна Йоана Георгиева и й пожела да я надмине

18.07.2024 10:55 Найден Тодоров
Легендарната Ваня Гешева, прегърнала младата звезда на българския каяк Йоана Георгиева по време на церемонията за отбелязване на 100-годишнината на организирания кану-каяк в България. СНИМКА: НАЙДЕН ТОДОРОВ
Легендарната Ваня Гешева, прегърнала младата звезда на българския каяк Йоана Георгиева по време на церемонията за отбелязване на 100-годишнината на организирания кану-каяк в България. СНИМКА: НАЙДЕН ТОДОРОВ

Животът е ненадминат сценарист - създава истории, каквито и най-умелите филмови сценаристи не могат. А тези са истински.

Усмивката на едно лъчезарно момиче беше изчезнала. Откраднаха мечтата й. Обвинена и оставена да плаче, вместо да я преследва. И когато течаха последните минути, в които имаше минимален шанс преследването на мечтата да продължи, се случи "чудо". Всъщност - "чудото" бе резултат от тежка битка за мечтата в дългото време, пропито с болка и сълзи. Битка на чужд терен. Съдебна. Младото момиче, макар и изтерзано, успя да върне усмивката на лицето си. И, въоръжена с нея, да продължи. А след завръщането на усмивката срещна лично и вдъхновението.

Това е краткият "литературен вид" на актуалната история на новата звезда на българския кану-каяк Йоана Георгиева.

Спечелила единствената квота за България в кану-каяка за олимпийските игри в Париж, младата Йоана гледаше към дебюта си под петте олимпийски кръга. Докато не дойде обвинение, че е нарушила антидопинговите правила. Не, че е дала положителна проба. Веднъж не била открита от проверяващи на заявеното място. По същото време била в Пловдивския университет, където е студентка. По принцип наказание се налага при три случая на неоткриване. След този обаче идва обвинение, че е "избягала умишлено". Нищо, че след въпросния случай от декември 2023 г. е тествана цели 8 пъти и всички проби са отрицателни. И на 10 юни 2024 г. правата й бяха временно спрени. 

Олимпийската мечта отлетя. Крилете на едно летящо българско дете бяха счупени.

На 15 юли 2024 г. Спортният арбитражен съд в Лозана излезе с решение: Йоана е невинна! Временното спиране на правата от 10 юни се отменя. На същия ден тя бе заявена за участие на стартиращото от 17 юли световно първенство за младежи да 23 г. в Пловдив. И бяха подадени документи за връщането на олимпийската мечта - Йоана да представя България на 500 м едноместен каяк на започващите на 26 юли олимпийски игри в Париж.

Макар омаломощена от битки извън нейния терен, извън гребния канал, Георгиева не спира да тренира. Сега обаче и трябва и нещо повече. Допълнително вдъхновение. И сякаш съдбата й го прати навреме.

На 16 юли в Пловдив се честваха 100 г. организиран кану-каяк в България. И Йоана беше там - невинна, красива и отново щастлива. А най-важното - пред знака за 100-годишнината на кану-каяка я посрещна вдъхновението! Великата Ваня Гешева. Усмихната и истински щастлива за младата Йоана.

В интервю за "24 часа" в началото на май, посветено на участието й на предстоящите олимпийски игри, мечтаещата Йоана направи признание: "Най-големият ми идол е Ваня Гешева. От нея черпя вдъхновение. Имаме много сходства - и във физиката, и във всичко. Просто знам, че с много труд, с пълна отдаденост мога да стана като нея. И към това се стремя."

А човекът за пример - в нейния спорт и нейната дисциплина, е повече от изключителен. Ваня Гешева е единственият български спортист със злато, сребро и бронз от едни олимпийски игри. В Сеул през 1988 г. невероятната ни каякарка триумфира на 500 м едноместен каяк, печели сребро на двойка и бронз на четворка каяк. Има сребърен олимпийски медал и от Москва 1980.

А сега идолът стоеше срещу Йоана. С присъщия си неподправен чар. Истинска и обикновена. А всъщност - космическа и необикновена. И с присъщата й усмивка, която заразява. И направи тази на Йоана още по-голяма.

Златната история и потенциалното златно бъдеще на българския кану-каяк заедно.

"Ваня, пожелаваме на Йоана да стигне успехите ти", обръщат се към двете минаващи покрай тях хора от семейството на българския кану-каяк.

"Не", казва великата Ваня Гешева. И се усмихва още по-широко. Прегръща Йоана, поглежда в очите й: "Аз и желая от сърце да ме надмине".

На 31 юли Йоана Георгиева ще навърши 22 г. На 7 август 2024-а трябва да е първият й олимпийски старт - точно 11 г., след като 11-годишната тогава Йоана се качва в лодката и започва да се забавлява, тренирайки. 

Първият грандиозен олимпийски успех Ваня Гешева постига едва на 20 - в Москва през 1980-а. На 28 каякарката ни за световен пример завоюва злато, сребро и бронз от игрите в Сеул.

Златната история, писана от Ваня, днес е вдъхновение за българските спортисти. И лично за Йоана.

Други от Други спортове

С 26 отбора от 17 страни започна световното по спортен риболов на Гребната база

Четвъртото световно първенство по спортен риболов в дисциплината „Свободен стил Метод Фидер" стартира с първите си два тренировъчни дни в Пловдив. В съревнованието на Гребния канал участват 26 отбора

Уникалните спортисти - участвали на олимпиада и паралимпиада

20 са хората, които трябва да влязат в златната книга на световния спорт. Те участват и на олимпиади със здравите, и на паралимпиада. Преди да съществуват игрите за инвалиди, има истински феномени

След пауза от 5 г. Тихомир Иванов се завърна в Диамантената лига със 7-о място

Олимпийският шампион от Токио Джанмарко Тамбери от Италия спечели състезанието в скока на височина при мъжете в Диамантената лига в полския град Хожув

Радо Янков трупа сили за новия сезон (Снимки)

Единственият български спортист носител на световната купа на ФИС Радослав Янков продължава с тренировките за новия сезон, съобщават от ски федерацията ни. Той се подготвя в София в родното Чепеларе

Петър Стойчев отишъл за маратон в Япония при тайфун и трус от 7,1 по Рихтер

Час преди плувецът Петър Стойчев да пристигне в Япония за последния маратон от серията Oceans Seven, имало земетресение 7,1 по скалата на Рихтер, както и тайфун. Очаквало се и цунами

>