10 неща, които уверените хора правят и постигат успех

19.07.2024 05:30 Димитрана Александрова

Тези навици може да усвои всеки, твърди американски психолог

"Точният човек" е специален проект на "24 часа" за професионалния успех, растежа в кариерата, личностното развитие, отношенията на работното място, за добрите практики на работодателите, за новини от HR сектора и мениджмънта, за пазара на труда и свободни работни места.

Факт е, че истински уверените хора са по-успешни от колебливите и страхливите, твърди д-р Травис Брадбъри, автор на книгата "Емоционална интелигентност 2.0".

Уверените хора оказват влияние върху всекиго, с когото се срещат, със своя специфичен начин на мислене и действие. За да го постигнат, те са си изградили полезни навици. Тези навици могат да бъде усвоени от всеки човек, ако си постави цел, смята психологът.

1. Излъчват увереност в начина си на говорене.  Рядко може да чуете уверните хора да използват фрази като "Не съм сигурен", "Мисля, че..." Те се изразяват убедително, защото знаят, че за да накараш другите да ти обърнат внимание, трябва да вярваш в нещата, които казваш. (.)

2. Търсят малки победи. Уверените хора обичат предизвикателствата и конкуренцията дори когато усилията ще им донесат минимални дивиденти. Малките победи изграждат нови андрогенни рецептори в мозъчните дялове, отговарящи за удовлетворението и мотивацията. Те увеличават влиянието на тестостерона, който допълнително повишава тяхната увереност и жажда за предизвикателства, обяснява специалистът. Една кратка серия от малки победи може да поддържа самочувствието високо в продължение на месеци.

3. Тренират. Проучване на изследователски институт в Онтарио е установило, че хората, които правили физически упражнения 2 пъти седмично в продължение на 10 седмици, се чувствали по-компетентни и уверени в ситуации дори от социално и научно естество. Те оценили външния си вид и личното си самочувствие значително по-високо от преди. Най-интересното тук е, че визуалната промяна не е основната причина за по-доброто им настроение. Отговорни за това са повишените нива на ендорфин, стимулирани от упражненията.

4. Не търсят внимание. Увереният човек знае, че да бъдеш себе си е много по-лесно и ефективно, отколкото да се опитваш да докажеш, че си важна личност. Хората не обичат да контактуват с някой, който се хвали. Когато уверените хора получат поздравления и комплименти за свое постижение, бързо изместват фокуса. Те нямат нужда от чуждо одобрение и похвала, защото оценката за тяхната себестойност идва отвътре.

5. Не се сравняват. Уверените хора не губят времето си да се сравняват с другите, нито изпитват удоволствие от чуждия провал и нещастие. Те знаят, че това би им поставило ограничения, които ще спъват тяхното развитие.

6. Черпят своето щастие отвътре. Щастието е ключов елемент в изграждането на самочувствието. Хората, които излъчват увереност, черпят чувството за удовлетворение от собствените си постижения, а не от начина, по който другите гледат на тях.

7. Слушат повече, говорят по-малко. Така е, защото не мислят, че трябва да се доказват пред останалите. Уверените хора осъзнават, че активното слушане може да помогне на тяхното развитие. При общуването с другите те се концентрират върху самото взаимодействие, за направят срещата по-продуктивна. ()

8. Поемат рискове. Уверените хора грабват всяка възможност, която се появи. Вместо да се притесняват какво може да се обърка, те се питат как мога да го направя. Осъзнават, че ако никога не опитат, никога няма да успеят.

9. Не се страхуват да грешат. Сигурни са, че всяка грешка носи полезен опит, ако можеш да анализираш къде си сбъркал и да си направиш нужните изводи. Освен това нямат проблем да си признаят, когато сбъркат. Те обичат да изказват мнението си открито и да споделят мислите си, защото разбират, че ако грешат, ще могат да получат нова информация и да се поправят. А ако са прави, другите ще научат нещо от тях. Уверените хора знаят на какво са способни и не смятат, че да грешиш е някакъв личностен недостатък.

10. Признават чуждите успехи. Несигурните хора изпитват съмнение в собствената си стойност. Затова постоянно критикуват качествата и постиженията на другите. Мислят, че по този начин самите те ще изпъкнат на фона на чуждите проблеми. Уверените хора не страдат от подобни притеснения, тъй като тяхното самочувствие идва от личната им самооценка, а не от околните. Тази вътрешна хармония им позволява да погледнат навън и да оценят чуждите постижения.

В "Точният човек" можете да прочетете още:

Липсата на самоувереност - най-лошият дефицит за успех. Упражнения да я добиете

Как да шутирате колега интригант

Познай кога да махнеш за сбогом на тази работа

Логиката зад мантрата "Не мисли лошо, за да не стане лошо", която носи успех

Правилото 10:90 или как реакцията ви само в 1 събитие води до 9 неприятности

Научен факт: Гласът и мирисът привличат. Как да ги използвате за успех в кариерата

Имате успех, като разпознаете на работна среща в ледена стая ли влизате

Винаги верни на шефа! Дали?

Корпорация или по-малка фирма води по-бързо до успех в кариерата

10 правила да работите с колега от сорта "талантлив простак"

Нов тренд: Мини понеделник вместо черен понеделник

Други от От страната и света

Еколози, местни и прокуратурата срещу завода на Гайтански до Павликени, щял да мърси почвата и водата (Обзор)

ВАС гледа делото и ще се произнесе вероятно след повече от месец Екозащитници, граждани и прокуратурата се обединиха срещу изграждането на завода за боклук край павликенското с

Няма да махат командири заради падналия самолет, първо чакат експертизи (Обзор)

Радев избухна: Самозванци, които не са рискували живота си за България, манипулират Пеевски продължава да им иска оставките, “ако в тях е останало воинско достойнство” Черната кутия на учебния

Земетресение със сила 4,1 удари Източна Турция

Земетресение с магнитуд от 4,1 по Рихтер беше регистрирано днес окръг Тунджели, Източна Турция, съобщи правителствената Дирекция за управление при бедствия и извънредни ситуации (АФАД)

Васил Терзиев: Отделихме рекорден бюджет от 5 300 000 лева за граждански проекти

Рекорден бюджет от 5 300 000 лева за граждански проекти е отделила Столична община, написа кметът на София Васил Терзиев в профила си във Фейсбук. „Независимо дали имате предложение за нова детска

Институции в Русе обсъдиха мерки за намаляване на трафика на ГКПП Дунав мост

Предлагане на мерки за регулиране нормалното изчакване и преминаване на тежкотоварните автомобили през ГППК „Дунав мост - Русе/Гюргево", без да се допуска образуването на опашки от неправомерно

>