Надежда за разхлаждане в събота и неделя след 17 дни екстремна жега

18.07.2024 07:30
В София раздават вода в жегата.

17-и пореден ден на жестоки жеги преброиха синоптиците в сряда. При обявен червен код за опасни горещини в цялата страна температурите се движеха между 39 и 43 градуса. Най-топло беше в Югозападна България - в Пазарджик 38, в Пловдив 39 градуса, в Сандански и Петрич - до 41-42 градуса, отчете шефът на синоптичната фирма TV-MET Петър Янков.

Въпреки тежкото време метеоролозите не отчитат рекорди заради североизточния пренос във височина. Запрашеността е малка, затова и въздухът се нагрява по-малко. Проблемът обаче не е в измерените най-високи стойности, а в дългия период на турбожеги. При това не само през деня, а и нощем. Именно това, че няма прекъсване повече от две седмици, прави жежкия период опасен за здравето.

Иначе т.нар от народа юлски горещници са обичайни, като през последните години най-горещо е било на 24.07. 2007 г. - между 41 и 44,6 градуса, измерени в Сандански. В София тогава са отчетени 39,8 градуса.

Валежи започват от днес, температурите ще се понижат с 1-2 градуса, но остават високи - 37 градуса в София и 43 в Сандански, към 39 в Козлодуй и Видин. От петък всеки ден от запад на изток ще преминава по една облачна вълна и постепенно понижение на температурите. Валежите ще са най-интензивни в събота и неделя и с понижение на температурите със 7-8 градуса, като максималните тогава ще са от 31 до 38 градуса в крайните югозападна райони.

23 от 30-те най-тежки горещи вълни, регистрирани в Европа, са настъпили през настоящия век, а миналата година беше най-топлата в световната метеорологична история. Очаква се тази да подобри рекорда ѝ.

Смъртните случаи, свързани с жегите, са скочили с 30% през последните 20 г. обясни д-р Зорница Спасова от Националния център по обществено здраве и анализи. Увеличават се загиналите от сърдечносъдови заболявания. Застрашени са хората с хронични заболявания, децата и бременните жени, както и страдащите от психични разстройва. В България годишно 1100 души загиват заради горещото време. В Европа намалява зимната смъртност и се увеличава лятната такава, допълва д-р Спасова.

Други от Времето

Вижте кога времето ще се затопли

У нас валежи се очакват около 27-28 септември. Но като цяло през втората половина на септември температурите ще се повишат. Това каза в студиото на "Денят започва" по БНТ синоптикът Анастасия

Предимно слънчево, но хладно време ни очаква днес, в Пловдив 21 градуса

Доста хладен първи учебен ден посреща пловдивските ученици. Над Западна и Централна България облачността ще се разкъсва и намалява и ще преобладава слънчево време

Първи сняг заваля на Мусала

След Алпите - сняг и на връх Мусала. Първите снежинки са прехвърчали вчера в Рила, но снежна покривка не се е образувала, пише NOVA. Циклонът, който бушува в момента над Западна Европа

Климатологът Симеон Матев: Лятото свърши, но трите почивни дни в края на седмицата ще са топли

Лятото свърши. И да има топли дни, няма да са като летните. Трите почивни дни в края на седмицата ще са съпътствани с приятно време. Това заяви климатологът Симеон Матев

Туристите в планините да очакват дъжд и студено време в планините

На Запад условията за туризъм в планините са по-скоро добри, на Изток вали дъжд. Това съобщиха за БТА от Планинската спасителна служба (ПСС) на Българския Червен кръст (БЧК)

>