Двама велики българи са родени на 18 юли

18.07.2024 07:00
Васил Левски
Елин Пелин

1837 г.: Апостола на свободата 

Васил Иванов Кунчев - Васил Левски, е роден на днешния ден през 1837 г. Той е българската светиня, национален герой и олицетворение на честност, почтеност и отдаденост на родината. Наричат го Апостола на свободата заради организирането и разработването на революционна мрежа за освобождаване на България от османско владичество. Мечтата му е чиста и свята република, в която всички да имат равни права, независимо от народност и вероизповедание. Този идеал вдъхновява хиляди българи и сега, а личността му е ненадмината по авторитет и всенародна почит и до ден днешен.

1877 г.: Художникът на българското село Елин Пелин 

40 години след Васил Левски на същата дата в с. Байлово, тогава в границите на Османската империя, се ражда един от най-големите художници на българското село и майстор на късия разказ Елин Пелин. Тънък познавач на селския бит и душевност, майсторски ги пресъздава в “Напаст божия”, “Андрешко”, “Гост”.

Автор е на един от най-хубавите български юношески романи – “Ян Бибиян”, и още много творби за деца. През Втората световна война издава повестта си “Гераците”. След 9 септември 1944 г. е потискан заради близкото си приятелство с цар Борис III. Умира 72-годишен на 3 декември 1949 г. в София.

Други от Анализи

Терорът над жените в Турция става все по-брутален

В този слънчев есенен ден около 300 млади жени са се събрали в истанбулския кврал Кадъкьой от анадолската страна на Босфора. Те са тук, за да протестират срещу насилието над жени и момичета

Българите мразим правилата, но ако трябва да се направи мръсно, този с властчица ще ги спази

Това, мисля, е толкова огромен и всеобхватен въпрос, че донякъде ми заприлича на въпроса „Защо българинът е българин?". Естествено - могат да се изтъкнат много факти за българското "свободолюбие"

Десният полулизъм се разширява на основата на възроден антиевропейски национализъм

Лекарството срещу радикалното левичарсво и авторитарния десен популизъм е възстановяването на легитимния и добронамерен демократичен диалог между различните политически възгледи Разрастването на

Смъртта е генерал от българските ВВС

За пореден път мъртвите са виновни за системните проблеми на бойната ни авиация. И никой не казва къде бяха командирите, когато пилотите загиваха 13 септември 2024 година

Защо нацията ни се проваля – обяснение за “Нобел”

Инклузивни ли са българските институции? Забелязали ли сте, че напоследък по радиото едни млади дами с най-различни каузи взеха все по-често да използват думата “инклузивност”

>