Егьо сал - корейската техника за грим на очите, която подмладява

18.07.2024 03:00 Юми Реджеб
С егьо сал изглеждате по-млади, свежи и весели вместо уморени.
Започнете с добра основа за очи, преди да преминете към молив и сенки. Усмихнете се, когато нанасяте, за да определите точното място. Забележете къде се появява естествената ви гънка и я подчертайте.
Джису от момичешката поп група Blackpink с егьо сал грим СНИМКИ: ИНСТАГРАМ
Певецът Джимин от бандата BTS прави егьо за снимка.
Поп идолът Джънкук показва егьо сърце на феновете си.
През ерата чосон дамите от двора го практикували, за да спечелят благоволението на краля.

Козметичната индустрия всеки ден измисля нови продукти и естетични процедури, с които предлага решение за подпухването под очите. Корейците обаче се стремят към обратното с набиращия популярност тренд "егьо сал".

Те вярват, че мастните "възглавнички" под очите ви карат да изглеждате по-млади и радостни, защото много хора имат такива, когато се усмихват. Приема се, че когато са там постоянно, лицето ви e добронамерено и невинно. Ето защо трендът представлява създаване на илюзия за подпухване на долния клепач с помощта на грим. Усмихнете се срещу огледалото и вижте малките подутини, които се образуват. Егьо сал (в превод "очарователна мазнина"- бел. авт.) се прави точно там - в зоната на мускула orbicularis oculi, който обгръща окото и го защитава, като осигурява мигането. Същият този мускул сформира бръчките тип "пачи крак" в ъглите, когато остаряваме.

Думата aegyo (от корейски - бел. авт.) има дълбоки корени, но за първи път официално се появява в Оксфордския речник през 1997 г. В буквален превод значи

"да се държиш сладко"

Егьо е начин на поведение, популярен в корейската култура - най-вече сред представителите на поп индустрията. А гримът егьо сал е само малка част от цялото течение. Техниката произлиза от индустрията "Халю" - китайски термин, който се използва за обозначаване на феноменалния растеж на корейската култура, обхващаща всичко - от музика, филми, драми до онлайн игри и кухня.

Трудна е за усъвършенстване заради деликатната за гримиране зона. Малка грешка води до илюзия за торбички под очите и обратен ефект. Достатъчна е обаче малко практика и базисни умения с четките за добър резултат.

Когато правите този грим, винаги следвайте принципа "по-малкото е повече".   Увеличавайте постепенно интензивността на линията, ако сте начинаещи. Започнете с добра основа за очи, преди да преминете към молив и сенки.  Усмихнете се, когато нанасяте, за да определите точното място. Забележете къде се появява естествената ви гънка и просто я подчертайте с молив. Трябва да изглежда естествено и постепенно да избледнява. Изберете цвят, който е близък и допълва естествения тен на кожата ви. Целта не е контрастна разлика, а натуралност. Можете да използвате тънък молив за вежди, защото е по-мек и се размазва лесно. Меката линия, която създавате, трябва да бъде почти толкова широка, колкото зеницата на окото, с размити краища за илюзия на нежна сянка. След това сложете по-светли сенки върху целите "възглавнички".  Бързо разнесете. Ако позволите на грима да изсъхне, ще останат остри линии, които са нежелателни. Завършете с хайлайтър над "гънката", която сте нарисували. Той придава допълнително измерение и прави очите още по-живи.

Има и някои погрешни представи, че егьо сал и торбичките под очите са едно и също. Последователите на модерната техника веднага ще ви оборят.

Торбичките са по-големи, тъмни и увиснали

Заемат зоната по-надолу под очите. Егьо сал линиите са разположени директно под окото, до слъзните канали. Те са малки и подпухнали и са в тона на кожата, дори по-светли. Противно на много схващания, вместо да ви състаряват, ви карат да изглеждате по-млади, свежи и весели вместо уморени. Така е, защото уголемяват оптически окото.

Допускат се две основни грешки в грима. За да ги избегнете, е важно да следвате някои насоки. Не залагайте на продукти, които се събират във фините линии, и винаги избирайте цветове, които съответстват с естествения тон и подтон на кожата ви.   В тази област всичко, което придава сивкаво или тъмно покритие, ще има обратен резултат, създавайки изтощен и болнав вид.

В Корея някои хора стигат и по-далеч.

Инжектират си филър,

за да създадат реална подпухналост и обем и да не се налага да се гримират всеки ден. За тях това е постоянно "решение", но заедно с тази не съвсем безопасна практика. Появиха се много дерматолози, които определят процедурата като твърде рискована и опасна. В социалните мрежи вече има доста мнения от специалисти, които категорично отхвърлят инвазивната намеса в тази зона. Това все пак не спира някои корейски лекари да предлагат интервенцията и да гарантират, че белезите ще бъдат минимални и дори ще липсват. Ето защо не е изненадващо, че в момента егьо сал филърите са една от най-търсените разкрасителни процедури в азиатската държава.

Течението произлиза от ерата чосон

Произходът на егьо в корейската култура може да се проследи до ерата чосон - последното династично кралство на Корея. Дамите от двора го практикували, за да спечелят благоволението на краля и благородниците. Приемало се е за много желано качество при жените и начин за повишаване на техния социален статус и влияние. Умението било начин да постигнат привлекателност и скромност и оттогава се превръща в приет стандарт в корейското общество.

Днес хора от различен пол, възраст и културни среди правят егьо. Висок тон на гласа, емоционални изражения, бебешки език, ленти за глава с плюшени животински уши, начин на обличане, прическа и грим са сред различните му прояви.  По време на неформални разговори сред близки хора, приятели и семейство егьо е често използвано за създаване на по-силна връзка. Наблюдава се в ежедневни срещи, официална среда и най-вече в корейската развлекателна индустрия - K-pop, K-драми, филми и развлекателни предавания.   По време на сценични изпълнения или взаимодействия с фенове например идолите от корейския поп използват егьо, за да създадат по-интимна връзка с публиката. Един от най-популярните изрази е жестът "сърце с пръсти". При него изпълнителят прави сърце с пръстите си, съпроводено със сладки лицеви изражения. Можете да срещнете тренда в снимки, телевизионни сериали и предавания. В развлекателните програми водещите, гостите и участниците го използват, за да привлекат внимание чрез предизвикателства, които изискват изпълнителите да демонстрират таланта си в егьо пред камера.

Егьо се използва и при флирт с момче или момиче, което харесвате. Повечето корейци намират за очарователно да видят вашата "сладка страна". Прави се също така, за да получите нещо, което искате. Чудесен начин е да покажете обич.

Течението има и не толкова забавна страна, свързана с традиционните полови стереотипи. По неписано правило се приема, че мъжете трябва да са внушителни и авторитетни, докато жените да бъдат красиви и привлекателни. Мъж, който прави егьо, може да бъде възприет като слаб или женствен, докато дама, която не го демонстрира, да бъде определена като не достатъчно женствена. Ето защо се срещат много полемики по темата и има корейци, които отхвърлят егьо напълно.

Aко все пак някога ви се прииска да станете свидетел на тренда на живо, има едно място, на което е нещо обичайно да се практикува. Увеселителният парк Lotte World в Сеул е истински дом на "сладкото поведение". Той е популярно място за срещи и е напълно обичайно там да видите хора, които говорят като деца и носят плюшени уши.

Специалната привлекателност на егьо течението и широката му употреба са причините за неговото дългогодишно влияние в Корея. То свързва хората чрез споделената любов към всичко невинно и забавно. Докато корейската култура продължава да се разпростира по света, егьо със сигурност ще бъде една от незаменимите части на идентичността.

Други от Възход и падение

Защо Новак Джокович пее "Луда по тебе" (Видео)

Ако се питате как и защо Новак Джокович се запали по "Луда по тебе", отговорът всъщност не се крие в сръбския първоизточник на песента - Лепа Брена. А във филмова продукция със сериозна българска

Ново 2 в D2 - Дичо се връща, но и вокалът Радо остава

Бандата ще записва новите си парчета и с двамата D2 отново правят концерти с Дичо, но остава и сегашният вокал на бандата Радостин Василев. Музикантите се събраха на открита сцена в Борисовата

Ето как диджеят се бори срещу чалгата, написа Борислав Цеков и пусна видео от концерт на Андреа

"А понеже имаше и отделни хора, които изглежда са повярвали на лицемерните лъжи на DJ Нам-кой-си от Павликени, че бил имал "принципи" и се бил "борел" срещу чалгата, та затова не бил пуснал песента

Мелания Тръмп защити предишната си работа като еротичен модел

Бившата първа дама Мелания Тръмп публикува ново видео в социалните медии в сряда, защитавайки предишната си работа като еротичен модел, докато рекламира новата си книга

Маестро, музика! С "Луда за тобом" на Лепа Брена посрещнаха Златан Ибрахимович на "Санремо 2024" (Видео)

Февруари 2024 г. Тече 74-ото издание на престижния фестивал за италианска песен "Санремо". В един момент симфониничният оркестър започва изпълнение в много различни ритми

>