Борисов и Петков пак си разделиха света и ЕС, ДПС ще води бюджета, а Петър Кънев - икономиката (Обзор)

17.07.2024 23:00 Павлета Давидова
Деница Сачева от ГЕРБ разговаря с Николай Денков от ПП-ДБ преди старта на работните срещи по декларацията със закони.
Кирил Петков
От министър на икономиката Корнелия Нинова стана обикновен член на ресорната комисия, а Рамадан Аталай - от шеф на енергийната в предишни мандати се оказа вън от комисиите, защото е независим депутат.
Петър Кънев
Лена Бориславова

От министър на икономиката Корнелия Нинова стана обикновен член на ресорната комисия, а Рамадан Аталай - от шеф на енергийната в предишни мандати се оказа вън от комисиите, защото е независим депутат.

Лидерите на ГЕРБ и “Промяната” Бойко Борисов и Кирил Петков ще задават тона на международните отношения до края на живота на 50-ия парламент. Борисов оглави външната комисия, а Петков - тази за въпросите на Европейския съюз. Същите постове двамата заемаха и в 49-ото НС по договорка в сглобката.

В сряда партиите най-сетне си поделиха 25-те комисии, така че да се отприщи работата на парламента.

Разделиха си шефските постове в съотношение 7:5:5:3:2:2

според големината на групите.

ГЕРБ получи най-много, а и ключови комисии като първа сила - правната, енергийната, социалната, туризма, вътрешната сигурност. Както и външната и отбраната - ресорите, за които ГЕРБ настояваше да има министри в експертен кабинет с първия мандат, какъвто вариант бе лансиран първоначално.

По пет комисии ще водят ПП-ДБ и “Възраждане”. “Промяната” и ДБ взеха тези по регионална политика, въпросите на ЕС, здравеопазването, електронно управление и правата на човека, а “Възраждане” - спортната, културната, за българите извън страната, по туризъм и по демографската политика.

ДПС традиционно ще държи 3 комисии - по бюджет и финанси, транспорта и екологията. Две важни комисии останаха за БСП - икономиката и земеделието, а за “Има такъв народ” - образователната и за прякото участие на гражданите.

Тази за спецслужбите пак ще се управлява на ротационен принцип, като първи шеф стана Даниел Митов от ГЕРБ.

Само един лидер освен Борисов и Петков сяда в председателско кресло - Костадин Костадинов ще води демографската комисия.

Общо десетима бивши министри оглавиха комисии, сред тях и двамата бивши премиери Борисов и Петков. Председатели станаха и бившият министър на икономиката от първото правителство на ГЕРБ Делян Добрев (енергийната комисия), служебният екоминистър от кабинета “Орешарски” Станислав Анастасов, строителният Андрей Цеков от кабинета “Петков, както и колегата му в земеделието от същото правителство Иван Иванов, “електронният” Божидар Божанов от кабинета “Денков” и бившият социален министър Деница Сачева. Всички те поеха комисиите, съответни на министерските им ресори. В списъка влезе и правосъдният министър на четворната коалиция на “Промяната” Надежда Йорданова, която поема правата на човека. За правосъдието ще следи Анна Александрова от ГЕРБ.

Председателят на ДПС Делян

Пеевски е единственият лидер, който не участва

в комисия. Така беше и в миналия парламент. Колегата му

Лидерът в оставка на БСП Корнелия Нинова ще е редови член на икономическата комисия. Тя ще се води от колегата ѝ Петър Кънев.

Любопитно е решението Байрам Байрам от ДПС да оглави бюджетната комисия. И в миналото събрание тя бе за движението, в креслото бе ветеранът депутат Йордан Цонев, който сега остава редови член. Иначе и Байрам е финансист по образование, зам.-шеф е на групата на ДПС.

Бившият шеф на икономическата комисия

А юристката Лена Бориславова е предпочела да работи в здравната комисия вместо в правната. Освен там ще членува и в антикорупционната.

39 депутати - всички независими, остават без места в комисиите, както е по правилник.

Други от От страната и света

3D мапинг шоу на Конниците в събота, спектакъл и заря на Царевец в неделя

Цветни събития подгряват честването на Независимостта във Велико Търново.  На 21 септември от 21 часа е 3D мапинг спектакъла "Царевград Търнов", който изпълва с хиляди зрители наблюдателните площадки

Мотоциклетист катастрофира на магистрала "Хемус" край Нови пазар

Временна организация на движението се въвежда по автомагистрала "Хемус" на 349-ия км преди разклона за Нови пазар, съобщиха от Областната дирекция (ОД) на МВР - Шумен

1 загинал и 4 ранени при тежка катастрофа в Сливен

Тежка катастрофа между две леки коли е станала на изхода на Сливен в посока село Тополчене. Сигнал за произшествието е получен в полицията около 19.10 ч

Втора статуя загадка в Хераклея Синтика

Нови въпроси възникнаха пред археолозите, които работят на античния град Хераклея Синтика в м. Рупите край Петрич. Днес екипът, воден от проф. д-р Людмил Вагалински (НАИМ - БАН)

Николай Денков: ГЕРБ-СДС тупкат топката до последно и после ни обвиняват, че предлагаме в последния момент

ПП беше единствената партия, която успя да състави правителство в последните три години, въпреки че е много млада, коментира акад. Николай Денков от "Продължаваме промяната" в предаването "Панорама"

>