Един от трима взема до 1000 лв., трябват му поне още 453 лв., за да живее нормално (Обзор, графика)

17.07.2024 22:30 Георги Атанасов
Цените на зеленчутците са поевтинели, а доматите са с 7% по-евтини.
Пламен Димитров

Всеки трети българин получава заплата под 1000 лв., а за да живее нормално, му трябват чисто 1453 лв. За семейство с дете пък са нужни 2615 лева на месец.

1,6 млн. от работещите българи пък са с доход под нужния за издръжка за един човек, година преди това са били 1,7 млн. души.

Това показа изследването на КНСБ за движението на потребителските цени и средствата, които са нужни за издръжка, към юни 2024 г.

За пръв път от 2013 г. насам нужните за живот средства намаляват през второто тримесечие на годината, но само с 0,1%, каза президентът на КНСБ Пламен Димитров.

Само за храна на месец са нужни 572 лв. на човек, което е почти 40% от дохода на един работещ.

В същото време сиренето, млякото и олиото у нас са с едни от най-високите цени в целия ЕС. Килограм сирене струва 9,61 евро, а в Испания е само 6,4 евро. Олиото в България поевтинява с 21% на годишна база, но все още държи една от най-високите цени в ЕС. Литърът е с цена от 2,03 евро, а в Румъния е два пъти по-евтино. (Виж инфографиката.)

И докато цените на продуктите надминават тези в ЕС, заплатите ни продължават да са едни от най-ниските. Минималната заплата у нас е 933 лева (477 евро), като в Европа тя е по-ниска само в Албания - 385 евро. По-висока минимална заплата вземат работещите в три държави, които не са членки на ЕС - Черна гора (533 евро), Сърбия (544 евро) и Турция (613 евро). Най-висока продължава да е в Люксембург - 2571 евро.

У нас минималната заплата за месец е седмичната за един германец

Разходът за труд у нас на час пък е 9,3 евро, а над 40 евро е в девет държави - Люксембург, Дания, Белгия, Нидерландия, Франция, Австрия, Исландия, Германия и Ирландия.

Както “24 часа” писа, минималната заплата от 1 януари се очаква да стане 1080 лв. Толкова към момента дава формулата, според която тя трябва да е равна на 50% от средната. И така, обаче ще си останем на дъното в класациите и няма да можем да изпреварим Черна гора дори там да няма увеличение.

С минимална заплата у нас можем да си купим едва 8,4 пъти продуктите от малката потребителска кошница (20 жизненоважни стоки като хляб, сирене, месо и бензин). В Испания, Франция, Нидерландия и Германия, например с една минимална заплата човек може да си купи същата кошница около 30 пъти. Румънците пък могат да си я позволят два пъти повече от нас, или над 15 пъти.

За година цената на малката потребителска кошница в България се е увеличила само с 0,6%, но тази статистика е подвеждаща, защото единствените по-евтини продукти са зеленчуците и олиото, обясниха от КНСБ.

Най-голям спад има при зелето - почти 24%. С около 20% е паднала цената на килограм картофи. Яйцата пък са поевтинели с около 8,3%.

Най-много се е увеличила цената за килограм кайма - с цели 11,9%, следвана от тази на ябълките - 11,2%. Ако искаме да си купим килограм кренвирши, ще трябва да платим 9,5% повече. Пилето е поскъпнало с 7,5% на килограм. Единственото месо, чиято цена е намаляла, е свинското без кост - с около 2%.

В риск от бедност живеят 30% от хората

в България, което ги поставя в категорията “работещи бедни”. От тях 19,9% не могат дори да си позволят нормална храна и да консумират през ден месо, пиле и риба. И по показател бедност сме на едно от последните места в ЕС, като пред нас е само Румъния. В Гърция бедни са 26,1% от населението, но само 10,9% не могат да се хранят нормално.

19,6 на сто е номиналният ръст на минималната работна заплата за шестте месеца на 2024г., спрямо година по-рано. Реалният ръст обаче е 14,1%.

Ако погледнем в дългосрочен план, минималната заплата се е вдигнала с 44% спрямо 2021 г. В 5 държави обаче той е по-голяма - Хърватия, Литва, Унгария, Полша и Румъния. “Хич не сме отличници, далеч не сме на първо място, но фалшивите новини завладяха България”, недоволен бе Димитров.

Средната заплата у нас е 2123 лв. Тя се е увеличила с около 16%.

Заради скъпия живот и ниските заплати 

КНСБ настоява в бюджета за следващата година да се предвидят поне 10% ръст на заплатите

До края на годината България трябва да въведе и евродирективата за адекватни минимални заплати. КНСБ настоява процесът да се ускори. Иска да се забърза и работата по директивата за прозрачност на заплащането.

“Наблюдаваме интересна тенденция - хем няма хора, хем пазарът е дефицитен, хем бизнесите търсят 200 хил. работници, пък почват съкращения на работната ръка в промишлеността заради рецесията в Западна Европа”, добави Димитров. Това е причината заедно с АИКБ да настояват една от най-успешните мерки по време на COVID - 60/40 отново да се въведе. Тя да важи за предприятия с намалена производителност между 20 и 25%. Така държавата ще поема 40% от доходите и осигуровките, а 60% - работодателят. Парите ще дойдат от фонд “Безработица”.

От КНСБ предлагат да бъдат изготвени дефиниция и методология за официално измерване от страна на държавата на “Заплата за издръжка” по примера на приетата през 2024 г. дефиниция на МОТ.

Други от От страната и света

На четвъртия час от дебата депутатите се скараха с какво мнозинство да освободят Антон Славчев

На четвъртия час от дебата за освобождаването на шефа на антикорупционната комисия  и комисията за отнемане на незаконно придобитото имущество Антон Славчев

Доживотен затвор за 24-годишния Георги, наръгал 62 пъти майка си - учителката Рада Гешева от Бургас

Младият мъж е бил вменяем по време на жестокото убийство Мразел майка си, защото се опитвала да го лекува с помощта на психиатри, изпитвал враждебни чувства и към баща си На доживотен затвор

Петролът на ОПЕК остава над 73 долара за барел

Средната цена на петрола на Организацията на страните износителки на петрол (ОПЕК) вчера леко спадна до 73,65 долара за барел, информира днес петролният картел на сайта си

Норвегия съобщи за десетки потвърдени и предполагаеми случаи на болестта "син език" при добитъка

За първи път от 2009 г. насам Норвегия съобщи за десетки потвърдени и предполагаеми случаи на болестта "син език", която се пренася от насекоми, безвредна е за хората

"Галъп": Българите заявяват устойчиво доверие към демократичните модели и ЕС

Мнозинството от българите заявяват устойчиво доверие към демократичните модели, към ЕС и в по-общ план към демократичния свят. Водещи по доверие сред българското общество са европейски демокрации

>