След нов ценови рекорд бизнесът поиска компенсации за скъпия ток (Обзор)

17.07.2024 22:00 Марияна Бойкова

Бизнесът поиска в сряда да се възстанови програмата за компенсация на нестопанските потребители за скъпия ток на борсата. Настояването е разликата над 200 лв. на пределната цена да се покрива от държавата. Тази програма действаше до края на 2023 г. и беше въведена заради кризата с високите цени на електроенергията от 2022 г.

Писмото е от Асоциацията на организациите на българските работодатели и е подписано от ротационния ѝ председател Кирил Домусчиев.

То е изпратено до председателя на парламента Рая Назарян и премиера Димитър Главчев, до финансовия, икономическия и енергийния министър и до председателя на КЕВР.

Индустриалците пишат, че от началото на юли България е с четвъртата най-висока цена на тока в Европа - за периода 1-15 юли електроенергията струва средно 249,15 лв. за мегаватчас. По-скъпа е само в Унгария - 272,24 лв./мвтч, Румъния - 266,99 лв., и Гърция - 251,25 лв. Цената у нас е 2 пъти по-висока от тази в Чехия, 2,1 пъти от Германия, 2,2 пъти от Нидерландия, 2,3 пъти от Австрия и 3,2 пъти от тази във Франция.

Разлики на цените в пъти са пагубни за цялата икономика на България, смятат работодателите.

В писмото те се позовават на данни от 15 юли с цена 373,82 лв., дотогава най-високата. Но следващите дни те надминаха това ниво, за да стигнат на платформата “Ден напред” стойности за 17 и 18 юли от 444,04 лв. и 467,02 лв. за мегаватчас (Виж инфографиката.)

А във вечерните часове стигнаха до 1704,35 лв. за мегаватчас между 20 и 21 ч на 18 юли.

Индустриалците посочват и факторите - дефицит в региона, намалена преносна способност, голям износ за Украйна и други. Те смятат, че тези фактори са извън контрола на пазарните участници и “българският бизнес за пореден път е принуден да заплаща колосални цени на електрическата енергия, и то в условия на спад на поръчките, 17 поредни месеца срив в промишленото производство и общо забавяне на икономическия ръст. Тези събития се развиват на фона на проблеми с бюджетния дефицит и рискуват да подхранят нови инфлационни процеси”, пишат те.

Според работодателите цени на електроенергията, които са сред най-високите в ЕС, са пагубни за конкурентоспособността на българската икономика. Припомнят, че през изминалите няколко години индустрията е претърпяла енергийна криза и е оцеляла благодарение на компенсациите за цените на на тока.

Те настояват да бъде възобновен компенсаторният механизъм като единствен начин за запазване на конкурентоспособността на предприятията спрямо основните им конкуренти в ЕС, където цената на тока е между 2 и 3 пъти по-ниска от българската.

Обръщат внимание, че има драматичен спад в поръчките за голяма част от българските заводи, работещи за износ. Бизнесът се възмущава, че има производители на ток, които при условия на дефицит и високи цени не натоварват допълнителни мощности.

Други от От страната и света

Еколози, местни и прокуратурата срещу завода на Гайтански до Павликени, щял да мърси почвата и водата (Обзор)

ВАС гледа делото и ще се произнесе вероятно след повече от месец Екозащитници, граждани и прокуратурата се обединиха срещу изграждането на завода за боклук край павликенското с

Няма да махат командири заради падналия самолет, първо чакат експертизи (Обзор)

Радев избухна: Самозванци, които не са рискували живота си за България, манипулират Пеевски продължава да им иска оставките, “ако в тях е останало воинско достойнство” Черната кутия на учебния

Земетресение със сила 4,1 удари Източна Турция

Земетресение с магнитуд от 4,1 по Рихтер беше регистрирано днес окръг Тунджели, Източна Турция, съобщи правителствената Дирекция за управление при бедствия и извънредни ситуации (АФАД)

Васил Терзиев: Отделихме рекорден бюджет от 5 300 000 лева за граждански проекти

Рекорден бюджет от 5 300 000 лева за граждански проекти е отделила Столична община, написа кметът на София Васил Терзиев в профила си във Фейсбук. „Независимо дали имате предложение за нова детска

Институции в Русе обсъдиха мерки за намаляване на трафика на ГКПП Дунав мост

Предлагане на мерки за регулиране нормалното изчакване и преминаване на тежкотоварните автомобили през ГППК „Дунав мост - Русе/Гюргево", без да се допуска образуването на опашки от неправомерно

>