Дрога за 1,2 млн. лв. открита в спалнята на яхта в Царево (Обзор)

17.07.2024 21:30 Тони Щилиянова
Яхтата, на която беше открита дрогата. СНИМКА: ПРОКУРАТУРАТА

"Политико": Наркобароните предпочитат Испания и други държави след ударите по трафика в Нидерландия и Белгия

3 вида наркотици за 1,2 млн. лв. откриха гранични полицаи в тайник под спалнята на луксозна яхта на пристанището в Царево, съобщиха в сряда от МВР и прокуратурата. Намерени са 62 кг марихуана, 600 г кокаин и над 120 таблетки екстази.

Арестувани са двама мъже - българин и румънец. Чужденецът е известен на европейските полицейски служби и е бил арестуван за наркотрафик.

Според разследващи яхтата е трябвало да отплава за Истанбул, където най-вероятно да бъде пласирана марихуаната.

На въпрос на “24 часа” дали става дума за разбит наркоканал по море, директорът на Гранична полиция Антон Златанов посочи, че дрогата вероятно е част от по-голям канал, кокаинът може би е бил предназначен за мостра на евентуалните купувачи.

“Това е пореден удар срещу наркотрафика през последните месеци”, каза главен комисар Златанов. МВР заедно с митниците се усъмнили в луксозната яхта. Тя е собственост на българско дружество, което пък е на двама българи. През цялото време лодката е била контролирана по море от Гранична полиция, а проверката е извършена в най-подходящия момент.

Все още претърсването на луксозната яхта продължава, възможно е да бъде открита още дрога, сега се проверява дъното на плавателния съд, казаха разследващите. При първоначалната проверка са открити доста тайници на много места, каза още Златанов. Това е поредният случай, в който българските власти залавят от скъпата дрога, която пътува за Турция.

На 11 юли 51-годишен турски шофьор на тир опита да внесе в родината си 3,3 кг кокаин за над 1 млн. лв., но беше арестуван на ГКПП Капитан Андреево след проверката на митническите служители.

На 16 юни полицаи спряха криминално проявен на магистрала “Струма”, а в колата му намериха близо 13 кг от най-скъпата дрога.

Седмица преди това митничари осуетиха опита на българин да прекара с колата си към Турция над 3 кг кокаин.

През април пък турчин опита да внесе у нас 6 кг кокаин от Сърбия, като е пътувал за родината си.

Рекордната за 2024 г. заловена пратка е тази, която бургаските митничари хванаха през март на пристанището в града. Тогава в контейнер с банани те откриха 170 кг кокаин, стоварени от кораб, а предполагаемата дестинация е била Западна Европа. Стоката пътувала от Венецуела и преминала през Панама, Малта и Италия, докато стигне у нас. По този случай се води разследване, но няма арестувани и обвинени.

Само през юни са заловени над 439 кг марихуана и над 17,7 кг кокаин, съобщават от прокуратурата, която ръководи междуведомствено звено за борба с наркотрафика. Количествата кокаин, заловени у нас, обаче са пренебрежимо малко в сравнение с тези, които се хващат в Испания например.

Конфискацията на кокаин в най-големите страни вносителки в Европа - Нидерландия и Белгия, намалява рязко през тази година, съобщи “Политико”.

През първата половина на 2024 г. белгийските митничари са конфискували 22 тона, а в предходния период са били 67 тона. В Нидерландия са заловени 16 тона, а преди са били 44. Борбата с наркотрафика в северните държави обаче се отразява на Испания, пише още “Политико”.

“Испанските колеги сега са подложени на повишен натиск, защото престъпниците са решили, че през Антверпен и Ротердам е по-опасно да внасят кокаин”, коментира пред изданието Кристиан Вандерверен, шеф на белгийската митница.

Други от От страната и света

Еколози, местни и прокуратурата срещу завода на Гайтански до Павликени, щял да мърси почвата и водата (Обзор)

ВАС гледа делото и ще се произнесе вероятно след повече от месец Екозащитници, граждани и прокуратурата се обединиха срещу изграждането на завода за боклук край павликенското с

Няма да махат командири заради падналия самолет, първо чакат експертизи (Обзор)

Радев избухна: Самозванци, които не са рискували живота си за България, манипулират Пеевски продължава да им иска оставките, “ако в тях е останало воинско достойнство” Черната кутия на учебния

Земетресение със сила 4,1 удари Източна Турция

Земетресение с магнитуд от 4,1 по Рихтер беше регистрирано днес окръг Тунджели, Източна Турция, съобщи правителствената Дирекция за управление при бедствия и извънредни ситуации (АФАД)

Васил Терзиев: Отделихме рекорден бюджет от 5 300 000 лева за граждански проекти

Рекорден бюджет от 5 300 000 лева за граждански проекти е отделила Столична община, написа кметът на София Васил Терзиев в профила си във Фейсбук. „Независимо дали имате предложение за нова детска

Институции в Русе обсъдиха мерки за намаляване на трафика на ГКПП Дунав мост

Предлагане на мерки за регулиране нормалното изчакване и преминаване на тежкотоварните автомобили през ГППК „Дунав мост - Русе/Гюргево", без да се допуска образуването на опашки от неправомерно

>