За най-висока степен на опасност от пожари предупреждава НИМХ

17.07.2024 20:54
Снимка: НИМХ

За днес, 17 юли 2024 г., и следващите два дни от автоматизираната информационна система на Национален институт по метеорология и хидрология (НИМХ) за пожароопасност е дадена най-висока степен на готовност за борба с пожари – червен код, в областите Кърджали и Хасково и оранжев код за още девет области в Южна и Източна България, съобщиха от НИМХ.

Автоматизираната информационна система за определяне на условията за пожароопасност в България е разработена от учени на НИМХ. Тя е базирана на комплекс от индекси на пожароопасност на Канадската агенция по горите.

Методиката, по която се изработва тази информация, е научнообоснована и предлага бърз ориентир за държавните органи, ангажирани с функции по защитата на обществото от пожари, при обстановки, подобни на тази настоящия юли 2024 г. , отбелязват от НИМХ. Качествата на информационната система са свързани и с нейната оперативност, както и с голямата пространствена разделителна способност – освен по области, също и по общини, допълват оттам. 

Системата се състои от групи подиндекси. Групата от първо ниво е за определяне на сухотата на потенциалното гориво (остатъци от мъртва растителност) на земната повърхност в горски условия – фино гориво (шума), рехаво гориво (торф и плиткозаровени клони), компактно гориво (дълбокозаровени дънери, индикатор за суша). Тя зависи от температурата и влажността на въздуха, силата на вятъра и продължителността на деня през сезоните. Различите видове потенциално гориво се омокрят при различни прагове на количество валеж.

Групата индекси от второ ниво е за определяне на специфичните условия за запалване и разгоряване на пожари. Комбинацията от тези два процеса дава обобщен индекс на пожароопасност. Той е мярка за количеството топлина, което би се отделило за единица време на единица дължина от линията на фронта на пожар при съответните локални условия.

Чрез емпирични зависимости този индекс за обща пожароопасност се модифицира, така че да съответства по-добре на необходимата степен за мобилизиране на човешки и материални ресурси за борба с възникнали пожари. Пожарите са трудни за контролиране, когато освен че времето е било сухо и топло за продължителен период, има и условия за устойчив вятър. Това е вградено в индекса за препоръчителна степен на готовност за борба с пожари и той е подходящ за планиране на силите в съответните регионални служби, пише БТА. 

В основата на информационната система за пожароопасност стоят други автоматизирани продукти на НИМХ за анализ на текущи метеорологични данни за температура и относителна влажност на въздуха, количество валеж и височина на снежната покривка, скорост на вятъра и температура на земната повърхност. Използват се прогнози за следващите два дни на базата на числен атмосферен модел на НИМХ, отбелязват от института.

На базата на определеното за деня текущо състояние на условията на пожароопасност и прогноза за състоянието му през следващите два дни се изчислява общо за трите дни ниво на препоръчителна степен на готовност за борба с пожари по административни единици (области и общини) – цветни кодове за опасност подобно на системата МЕТЕОАЛАРМ. Те се предоставят за ползване под формата на карти и на таблици с кодове за всяка област и община за всеки от трите дни и общо.

Други от Времето

Предимно слънчево с вятър и 17 градуса ни очакват в Пловдив

Днес ще преобладава слънчево време. Ще духа слаб до умерен вятър от изток, в Източна България - временно силен от север. Максималните температури ще са между 12° и 17°, в София – около 15°

Облаци и слънце се редуват в Пловдив днес, термометрите стигат 18°

Днес ще бъде предимно слънчево. По-значителна облачност ще има над Североизточна, а към обяд и над Централна България, която към края на деня ще намалее

Очаква ни по-студена зима и с повече валежи от миналогодишната

За ноември прогнозата е за по-хладен от предишния, а декември - по-студен от този през 2023 г. Предстоящата зима може да е по-студена и с повече валежи от миналогодишната

Слънчево, но по-хладно днес, до 23° в Пловдив

Днес ще преобладава слънчево време. По-значителни временни увеличения на облачността ще има преди обяд над североизточната част от страната. Вятърът в цялата страната ще се ориентира от

Проф. Георги Рачев: Времето ще е сухо, валежи най-рано след седмица

В неделя ще е хладно. Времето е сравнително нормално в цяла Европа. Сутрин ще е студеничко, а на обед доста по-топло. Това каза пред bTV проф. Георги Рачев

>