Районна прокуратура в Стара Загора съобщи по-различна версия за майката със заключените деца от разказана от омбудсмана

17.07.2024 17:34 Ваньо Стоилов
Районният прокурор на Стара Загора Таня Димитрова Снимка: Ваньо Стоилов

В днешния си брой вестник "24 часа" разказа за психично болна майка от Стара Загора, която в продължение на 4 години държала двете си деца под ключ. Историята е написана според разказа на омбудсмана на общината Иванка Сотирова. При подготовката на материала авторът Ваньо Стоилов разговаря и с районния прокурор Таня Димитрова, която потвърди за случая, но с уговорката, че по това време е била в болнични и не познава добре делото. Днес прокуратурата разпространи официално своята версия за случая, която е по-различна от тази на Сотирова в детайлите. Според нея става дума само за непълнолетно едно дете, тъй като момичето било пълнолетно - на 20 години. Ето го и самото съобщение:

На 18.07.2023 година в Районна прокуратура – Стара Загора е постъпил сигнал от г-жа Иванка Сотирова – обществен посредник на територията на община Стара Загора. В него г-жа Сотирова заявява, че при нея се е явил близък роднина на тринадесет годишно дете, който твърдял, че детето не посещава учебно заведение. По данни на роднината причината била здравословен психически проблем на майката. С оглед проверка на поучената информация на 19.07.2023 година Районна прокуратура – Стара Загора е разпоредила извършването на проверка по реда на чл. 145, ал. 1, т. 3 от Закона за съдебната власт. Междувременно е бил сформиран мултидисциплинарен екип по координационния механизъм и процедурата за взаимодействие при сигнал за дете, жертва на насилие или в риск от насилие.В хода на извършената проверка, било установено, че майката на малолетното дете до този момент не е била диагностицирана и лекувана от психично заболяване, а детето е било отписано от училище на 30.08.2022 г.

След приключване на проверката Районна прокуратура – Стара Загора е образувала досъдебно производство, тъй като е констатирала данни за извършено престъпление от общ характер – чл. 182, ал. 1 от НК, изразяващо се в неполагане на адекватни родителски грижи по отношение на малолетното дете, с което поведение е била създадена опасност за неговото физическо, душевно и морално развитие.
Разследването е било възложено на разследващ полицай при Второ РУ – Стара Загора. По досъдебното производство са били проведени множество действия по разследване – разпити на свидетели (близки и роднини; класен ръководител; лекуващ лекар; съседи; социалния работник по случая и др.). На детето бил назначен особен представител. На известните адреси в страната не били установени 13-годишното дете и неговата майка, с оглед на което същите били обявени за общонационално издирване. Изискана била информация от множество институции (финансови, спедиторски фирми, мобилни оператори и др), чрез която да бъде установено местонахождението на лицата. Адресът в град Стара Загора бил посещаван многократно, като на него не са били установени майката и детето.

Чрез свидетелските показания били събрани данни, водещи до извод, че майката и детето са напуснали жилището през лятото. Едва на 09.02.2024 г. полицейски служител е забелязал движение в жилището. Незабавно Районна прокуратура – Стара Загора е поискала и получила разрешение от съда за претърсване на апартамента с цел да се издирят лицата. Същите са установени в дома.

В хода на разследване е била изготвена психиатрична експертиза, от заключението на която майката страда от тежко психично заболяване, датиращо от 2013 година.
С детето е направена консултация с психолог, на 13.02.2024 г. то е настанено за отглеждане в дома на близък роднина. Направени са му пълни изследвания, установяващи, че няма здравословни проблеми. Постъпило в учебно заведение при индивидуална форма на обучение за учебната 2023/2024 година.

Работата по случая продължава от страна на Дирекция ,,Социално подпомагане" отдел ,,Закрила на детето" гр. Стара Загора.

Други от От страната и света

Еколози, местни и прокуратурата срещу завода на Гайтански до Павликени, щял да мърси почвата и водата (Обзор)

ВАС гледа делото и ще се произнесе вероятно след повече от месец Екозащитници, граждани и прокуратурата се обединиха срещу изграждането на завода за боклук край павликенското с

Няма да махат командири заради падналия самолет, първо чакат експертизи (Обзор)

Радев избухна: Самозванци, които не са рискували живота си за България, манипулират Пеевски продължава да им иска оставките, “ако в тях е останало воинско достойнство” Черната кутия на учебния

Земетресение със сила 4,1 удари Източна Турция

Земетресение с магнитуд от 4,1 по Рихтер беше регистрирано днес окръг Тунджели, Източна Турция, съобщи правителствената Дирекция за управление при бедствия и извънредни ситуации (АФАД)

Васил Терзиев: Отделихме рекорден бюджет от 5 300 000 лева за граждански проекти

Рекорден бюджет от 5 300 000 лева за граждански проекти е отделила Столична община, написа кметът на София Васил Терзиев в профила си във Фейсбук. „Независимо дали имате предложение за нова детска

Институции в Русе обсъдиха мерки за намаляване на трафика на ГКПП Дунав мост

Предлагане на мерки за регулиране нормалното изчакване и преминаване на тежкотоварните автомобили през ГППК „Дунав мост - Русе/Гюргево", без да се допуска образуването на опашки от неправомерно

>