Бенчо с 25-те присъди лежал само 9 години в затвора

17.07.2024 09:02 Димитър Мартинов
Бенчо бил хванат с 19 нелегални мигранти в буса. СНИМКА: Pixabay

Решетките, пробациите и общественото порицание не спряха 28-годишният мъж да кара 18 мигранти и да бяга от полицията

На 28 години, с 25 присъди за общо 9 години и 1 месец затвор, обществено порицание и няколко пробации. Хванат на 9 юли с 18 мигранти в буса, след като е бягал 2 километра от полицаи, докато превозва 18 мигранти.

Вероятно това би скрил от биографията си Бенчо Генчев, роден на 16 март и израснал край Ботевград, ако реши да си търси легална работа. Но всъщност криминалната му история е всичко, което някога му се е случвало в този живот.

Въпреки неуморните усилия да изгради това богато досие, досега Бенчо не е попадал в светлината на прожекторите. Действал само на родна територия. Или поне само там е хващан и осъждан. Всичките му присъди са от Районния съд в Ботевград. Повечето - за дребни кражби.

За пръв път застава прав, докато съдията казва “Виновен”, на 26 юли 2012 г. 16-годишният тийнейджър е осъден на обществено порицание за дребна кражба. 3 месеца по-късно - на 29 септември 2012 г., отново е осъден, този път на пробация. За нова кражба.

До 7 юни 2013 година успява да навърти още 4 пробации, все за кражби. Едва тогава, вече на 17 години, за пръв път чува “лишаване от свобода”. Но условно - 6 месеца, с 3-годишен изпитателен срок.

И така до 5 февруари 2014 г., когато за пръв път го осъждат ефективно. За поредната кражба. Получава година затвор. Изпратен е в поправителен дом за непълнолетни, където само месец и 11 дни по-късно става пълнолетен.

Оттогава почва и въртележката му по затвори и общежития от закрит тип. Все за кражби. Е, формално без 15-ото осъждане, което се води за противозаконно отнемане на моторно превозно средство. Сиреч задигнал кола. “Геройството” станало, докато бил непълнолетен, но заради вече натрупания стаж като бандит получава година и 4 месеца затвор.

На 27 януари 2022 г. са последните 2 осъждания на Бенчо. Хванали го да кара пиян, както и да краде. За първото получил година затвор. За кражбата, станала при условията на опасен рецидив, му дали година и половина. Съдията кумулирал наказанията и така Бенчо получил година и половина. Излязъл от затвора на 28 февруари 2023 г.

И бил свободен чак до 9 юли тази година. Тогава карал бус FIAT, когато полицаи размахали стоп палката, за да го спрат на бензиностанция близо до с. Васил Левски, община Карлово. Първоначално Бенчо намалил, но след това рязко ускорил. Дали заради съвет от другаря му Васил Бенчев (двамата не са роднини), или поради други причини, Георгиев променил решението си и натиснал газта.

Започнало 2-километрово преследване, при което с буса Бенчо ударил една от двете патрулки, която го преследвала. Оказало се, че рецидивистът и Бенчев, на 30 г., също осъждан за кражби, карат в колата си 18 нелегални мигранти, всичките от Сирия. Сред тях - 8 непълнолетни.

При проверката станало ясно, че Бенчо е с 25 присъди. Прокурорът от Териториалното отделение на Районната прокуратура в Карлово се изумил от досието на Георгиев. Той го обвинил за превоз на мигранти при опасен рецидив. При това - със съпротива към полицията. Така, ако Бенчо бъде осъден с цялата строгост на закона, може да получи максималните 12 години затвор, което е повече от досегашното му време зад решетките общо. Гарнирано с глоба от 10 000 до 30 000 лева. А минималното наказание, което го грози, е 3 години зад решетките. Разбира се, Бенчо може да поиска и условно предсрочно освобождаване, както и да стопи част от присъдата си с труд - 2 дни работа са равни на 3 дни затвор. Ако пък излезе от ареста под домашен арест, всеки 2 дни заключен у дома ще са равни на 1 в затвора.

Засега обаче и Бенчо, и Бенчев остават в ареста с решение на Районния съд в Карлово. Не е ясно дали ще протестират, но прокурори коментират, че и двамата са осъждани и е малко вероятно да успеят да излязат на свобода.

Случаят с Бенчо и Бенчев напомня и този на каналджията Найден Луканов, който също бяга на МВР, но и уби полицая Кирил Петков. На 22 ноември 2022 година около 6,20 часа сутринта Луканов, чието досие е 50 страници, карал бус, натоварен с 12 мигранти от Сирия. Движел се по магистрала “Тракия” към София. На тунела “Траянови врата” го видял патрул на МВР и му подал сигнал да спре. Вместо това Луканов натиснал газта. По неофициална информация е карал с около 160 км/ч. Затова в района на Ихтиман втора патрулка започнала да гони буса.

Преследването продължило до самия вход на София, където Луканов опитал да завие към Казичене. Часът бил 6,50.

Вероятно с много висока скорост излязъл от магистралата с намерението да се качи по Околовръстния път. Точно на изхода от локалното платно ударил полицейския бус, в който бил Петков.

Колата на МВР не е опитвала да препречи пътя на мигрантите, тя е чакала да се включи в преследването. При самата катастрофа не е имало спирачен път, възможно е Луканов да е поднесъл, защото пътят бил мокър.

Автомобилът му ударил буса, в който на шофьорското място бил 51-годишният униформен Кирил Петков. Тежко пострадалият полицай бил закаран в болница “Св. Анна” от екип на Спешна помощ, който бил на мястото минути след инцидента. След месец в болница обаче Петков почина.

Разследването показа, че по време на инцидента Луканов е трябвало да е в затвора с присъда за кражба на суджуци. Оказало се, че никой не го бил търсил. По време на катастрофата бил дрогиран.

Никога не е имал и книжка. На първа инстанция Луканов получи 14 години затвор. Тя бе редуцирана с 1/3, тъй като каналджията призна вината си. Така го пратиха зад решетките за 9 години и 4 месеца. С 3 повече от всички досегашни присъди на Бенчо.

Други от От страната и света

Еколози, местни и прокуратурата срещу завода на Гайтански до Павликени, щял да мърси почвата и водата (Обзор)

ВАС гледа делото и ще се произнесе вероятно след повече от месец Екозащитници, граждани и прокуратурата се обединиха срещу изграждането на завода за боклук край павликенското с

Няма да махат командири заради падналия самолет, първо чакат експертизи (Обзор)

Радев избухна: Самозванци, които не са рискували живота си за България, манипулират Пеевски продължава да им иска оставките, “ако в тях е останало воинско достойнство” Черната кутия на учебния

Земетресение със сила 4,1 удари Източна Турция

Земетресение с магнитуд от 4,1 по Рихтер беше регистрирано днес окръг Тунджели, Източна Турция, съобщи правителствената Дирекция за управление при бедствия и извънредни ситуации (АФАД)

Васил Терзиев: Отделихме рекорден бюджет от 5 300 000 лева за граждански проекти

Рекорден бюджет от 5 300 000 лева за граждански проекти е отделила Столична община, написа кметът на София Васил Терзиев в профила си във Фейсбук. „Независимо дали имате предложение за нова детска

Институции в Русе обсъдиха мерки за намаляване на трафика на ГКПП Дунав мост

Предлагане на мерки за регулиране нормалното изчакване и преминаване на тежкотоварните автомобили през ГППК „Дунав мост - Русе/Гюргево", без да се допуска образуването на опашки от неправомерно

>