Д-р Нели Лесер: Стрелецът на Тръмп е крехък и объркан

17.07.2024 08:30 Димитър Мартинов
Д-р Нели Лесер

С реакцията си бившият президент се превърна в герой за американския народ, казва психологът, психотерапевт и преподавател в университета в Маями, САЩ

- Г-жо Лесер, вие сте психолог и психоаналитик в САЩ, където живеете от години. Работите и със звезди, и с успели хора, които невинаги са щастливи. Но темата тези дни е друга - стрелбата срещу Доналд Тръмп. Какво може да накара Томас Матю Крукс, момче на 20 г., регистриран републиканец, дарил 15 долара на организация, близка до демократите, и син на специалист по психично здраве, да стреля по бившия президент и кандидат за втори мандат?

- В американските медии още няма потвърдена официална информация за неговото семейство. Когато се появи, ще знаем много повече за това как той е израснал, в какво семейство, откъде идва и как всичко това влияе върху него.

Но бих искала да кажа нещо генерално. В тази възраст Томас Матю Крукс все още е много крехък, объркан. На тези години човек намира себе си, търси идентификация. По принцип в тази възраст хората се характеризират с неустойчиво самочувствие и генерализирана тревожност. А също бих казала, че е установено, че имат по-ниска или занижена критичност и едновременно имат много голям потенциал за социални действия. Чрез тях човек иска да се себеутвърди.

И какво се случва, ако те не успеят да се самоутвърдят или да имат адекватна реализация в позитивен план? Тогава при всички положения тази енергия трябва са насочи нанякъде. Тя обаче е неадекватна. И се проявява точно в агресия. Дали е агресия към обществото, към семейство, може да е към приятели, непознати хора. Според мен в това момче има вътрешна потребност да бъде видяно, да бъде чуто най-накрая, да бъде уважавано. И това за него е тази основна базова потребност за себеутвърждаване, за себереализация.

- Говорите за себеутвърждаване и да бъде видян. Томас Матю Крукс е казвал във видео, че мрази републиканците и Тръмп и че са попаднали на грешния човек. Качил е клипа в социалните мрежи. Какво са пропуснали родителите на това момче, че да се стигне до този случай? В дома му дори е имало и материали за направа на бомби...

- Като психолог забелязвам, че в неговата психика най-вероятно има много фрустрация. Когато нея я има, това винаги води до едно - агресия. Може да се прояви навън към обществото, към хората. Така се стига до убийства. Както знаем, вече в САЩ често има стрелби в училища и университети, а всички са горе-долу на тази възраст - юноши.

Според мен има много фактори за създаването на един убиец. Това е сложно взаимодействие между средата - семейството, учителите, родителите, баба, дядо - хората, които ни възпитават, както и гените. Науката установи, че има ген, който допринася за появата на агресивно поведение. И ако наличието му е комбинирано с преживяване на насилие, на тормоз по време на израстването ни, тогава наистина се ражда убиец.

Всички тези фактори имат значение. Може би основното е семейството. Дали е получавал любов? Дали се е чувствал отхвърлен? Може би се е чувствал пренебрегнат, невидян, нечут, неразбран. Да, тогава вече се пораждат мотиви, които го тласкат към радикални действия или радикално мислене. От тях се формира определен мироглед в нашата психика към обществото - как аз възприемам себе си, кой съм аз. Ако съм потиснат, тъй като моите родители не са ме приели, спирам да приемам себе си. Нямам любов към себе си, защото не съм я получила от хората, които би трябвало да ми я дадат - най-близките. Тогава се получава екстернализация. Започваме да търсим всичко навън. Търсим виновни отвън, търсим врагове, търсим как да се утвърдим или да решим тези вътрешни проблеми или вътрешни конфликти, които са създадени у нас, за да бъдем видени и признати.

- Споменавате това да бъдем видени. Какво послание отправи Тръмп с вдигнатия юмрук секунди след стрелбата и от какво е породено то?

- Според мен Тръмп много добре успява да контролира своите емоции и реакции. Да не забравяме, че той е минал през военна академия. За такива като него има един цитат на Дон Хуан, който много харесвам. Той казва, че основната разлика между обикновения човек и воина е, че воинът приема всичко като предизвикателство, докато за обикновения човек то е или благословия, или проклятие. За мен Тръмп има невероятен контрол върху себе си, върху реакциите си. Невероятно е, че той може да остане толкова сдържан, хладнокръвен в такава ситуация. Други хора просто биха се поддали на страха и не биха могли да контролират реакцията си. Но той се контролира много добре и то през целия си живот.

- Как според вас ще реагират избирателите в САЩ на случилото се?

- Не мога да предвидя резултата от изборите, но от психологична гледна точка смятам, че средният американец за момента ще види Тръмп като жертва. Той ще прояви симпатия, емпатия. Това е нормално, когато видиш някои, чийто живот е бил застрашен. Най-вероятно това ще бъде в негова полза, защото той ще се превърне в герой за американския народ. Така че има доста голяма вероятност Тръмп да спечели изборите точно заради тази случка.

- А това, че Байдън говори не откъде да е, а от Овалния кабинет?

- Да, това е абсолютно нормално. Той да опитва да отстои позициите си и народът да види, че и той е емпатичен към случилото се, той също иска да обедини тази държава. Смятам, че това е абсолютно правилен ход.

- Байдън все още не е официалният кандидат на демократите за президент. Дали заради стрелбата ще го пенсионират по-рано в опит да спечелят изборите?

- Личното ми мнение е, че няма да загуби номинацията, но Тръмп ще спечели изборите.

- Да ви върна обаче малко в България, макар от години да живеете в САЩ. Каква грешка правим ние, че май за пореден път ще ходим на избори, седми за три години?

- За съжаление, това, което наблюдавам у българите, е емоционална незрялост. Просто много често българите изпадат в нещо, което в психологията наричаме детска позиция. Те не избират от позиция на прагматичност, от позиция какво е добре за бъдещето, за нашите деца. Няма рационалност в мисленето им при гласуването, а емоции. Те вземат надвес над тях. За съжаление, такива емоционални избори правят децата. Масово все още няма зрялост в психиката. И мисля, че това е голям проблем от психологична гледна точка.

- Това са избирателите. А политиците?

- Не следя достатъчно задълбочено, но мисля, че политиците не се отличават от българския народ. Абсолютно всички сме под общ знаменател. От това, което виждам, емоциите взимат превес. Няма я тази прагматичност, няма я психологическата или емоционалната стабилност. Тя помага да се стигне до компромис, до договаряне. Липсва правилното комуникиране на това кой какво иска.

- Работите с модели на “Виктория'с Сикрет”, които са едни от най-красивите известни жени в света, както и с много успешни в кариерата си и богати хора. Щастливи ли са тези хора?

- Знаете ли, установих, че всички ние, независимо от парите или красотата, имаме в основата си горе-долу едни и същи проблеми. Те са породени от потребности, които не са били задоволени в детството ни.

И независимо от количеството на пари - аз работя наистина с много богати хора, с моделите от “Виктория'с Сикрет”, виждам едни и същи неща у всички хора. Ако сме имали травма в детството, смятаме, че не ставаме, не сме достойни или се сравняваме с другите и винаги намираме нещо, което не ни достига. И независимо от парите или красотата това чувство на недостатъчност или на болка вътре у нас накрая е едно и също.

CV

Родена на 31 май във Варна

През 1994 г. завършва Икономически университет - Варна, специалност "Икономика и банково дело"

Работила в немска компания в Щутгарт до 1997 г.

Същата година заминава за САЩ. Живее в Маями и работи като бизнес и банков анализатор в международни компании

На 46 г. решава, че иска генерално да смени попрището, и записва психология, а после и психоанализа. Доктор е по семейна психология

Работи като психолог и психотерапевт, преподава в Университета в Маями

 Има две деца

Други от Интервюта

Проф. Галин Цоков: Задачи за редактиране и финансова грамотност, това ще повиши резултата ни на PISA

Пробен тест за входно ниво по природни науки ще се проведе след месец за 9-класниците, казва министърът на образованието и науката Още акценти от интервюто: Учителите ще се проверяват дали са под

Александър Сабанов: В Силистра работим за създаване на индустриална зона с висока добавена стойност

Тази година се справихме по-добре с комарите - започнахме ларвицидно третиране още през март-април, после пръскахме регулярно и популацията бе в пъти по-малка

Кристиан Вигенин: Въпросът с оставката на Нинова е затворен! За първи път левите не се състезаваме помежду си

Тя, Свиленски и Ченчев сякаш са се заели да ликвидират БСП - успяват да внесат разделение, да демотивират много социалисти, да оклеветят всеки, който полага усилия да стабилизира партията след

Теодора Йовчева: Има тревожен апогей на настроени да гласуват за нови играчи и тикток инфлуенсъри

Нивата на вот “антистатукво” са най-високи от 2009 г. насам, когато ГЕРБ спечели властта За да спрем изборната спирала, партиите трябва да игнорират твърдите си избиратели и да направят непопулярни

Георги Свиленски: Нинова има много номинации да е депутат - може да е в листи и без да е член на БСП, но ѝ зачеркват името

Когато имате човек, когото хората искат и носи гласове, е самоубийство да кажеш: няма да е в листите, защото сме решили да го накажем, казва депутатът и изключен от БСП социалист Има много несъгласни

>