Боже мой, какъв идиот, пълен измамник - Ванс обижда Тръмп с години, но милиардерът го хареса за вицепрезидент (Обзор)

16.07.2024 22:15
Доналд Тръмп Снимка: Архив

Сенаторът Джей Ди е на 39 г., популярен в САЩ след мемоари, в които разказва за бедното си детство със зависима майка

От яростен критик на Тръмп до негов спътник в надпреварата за Белия дом - това е политическият път на сенатора Джей Ди Ванс, който официално беше избран за кандидат на републиканците за вицепрезидент.

“Човекът, който е най-подходящ да заеме позицията вицепрезидент на САЩ, е сенаторът Джей Ди Ванс от великия щат Охайо”, каза Тръмп.

Републиканецът Ванс е на 39 години и невинаги е бил особено позитивен към Доналд Тръмп. Напротив! “Боже мой, какъв идиот”, “Никога не съм го харесвал”, “Пълен измамник”, “Намирам го за осъдителен” - всички тези думи са изречени по адрес на милиардера именно от Ванс през 2016 година. Тогава той пише лично съобщение на свой сътрудник във фейсбук: “Въртя се напред-назад между това да мисля, че Тръмп е или циничен задник... или е Хитлер на Америка”. В публикация, наречена “Опиоидът на масите”, Ванс пише: “Много американци са посегнали към ново болкоуспокояващо. То влиза в умовете, не през белите дробове или вените, а през очите и ушите, и името му е Доналд Тръмп”. Той даже сравнява политическата кампания на републиканеца с “културен хероин”, от който са зависими избирателите му.

Оттогава досега обаче Ванс претърпява пълна трансформация и се превръща в един от най-непоколебимите съюзници на бившия президент. С наближаването на изборите за Сенат през 2022 г. риториката му за лидера на републиканците омекна значително - той дори се извини за предишни свои коментари. С това Ванс успя да си спечели одобрението на Тръмп, а по-късно и мястото в Сената. Кампанията му бе подкрепена с дарение от 10 млн. долара и от бившия му шеф - консерватора от Силициевата долина Питър Тийл, съоснователя на “ПейПал”.

Ванс става изключително популярен в САЩ с мемоари от 2016 г. “Провинциалистка елегия” (Hillbilly Elegy - hillbilly е дерогативно определение, означава буквално “селяк”, свързва се първоначално с отдалечените региони в Апалачите). Книгата разказва за израстването му в бедност в Апалачите и в т.нар. Ръждив пояс в САЩ. Основното послание в нея е, че единствено със собствената си воля американците в изоставащите региони могат да подобрят живота си. “Книгата на Джей Ди се превърна в бестселър, тъй като защитава трудолюбивите мъже и жени в нашата страна”, посочи Тръмп, след като обяви избора си Ванс да е кандидатът за вицепрезидент.

“Джей Ди има много успешна бизнес кариера в областта на технологиите и финансите и сега, по време на кампанията, ще бъде силно фокусиран върху хората, за които се е борил - американските работници и фермери в Пенсилвания, Мичиган, Уисконсин, Охайо, Минесота и т.н.”, увери още Доналд Тръмп.

Републиканецът невинаги се е казвал Джеймс Дейвид Ванс. Роден е като Джеймс Доналд Боуман в градчето Мидълтаун, щата Охайо. Името му всъщност се сменя няколко пъти, тъй като майка му, която страда от зависимост, се омъжва пет пъти. Баща му напуска семейството, когато Ванс е само на 6 г. “Това беше най-тъжното, което някога съм изпитвал”, пише той в мемоарите си и допълва: “От всички неща, които мразех в детството си, нищо не може да се сравни с въртящата се врата на бащините фигури”.

Връзката на Ванс с майка му е особено тежка. В една от най-тъжните части на мемоарите си разказва как, докато е в колата с майка си, “тя ускори до сто мили в час и ми каза, че ще я блъсне и ще ни убие и двамата”. После тя намалила скоростта, за да стигне до задната седалка и да го бие, но той избягал в къщата на съсед, който извикал полиция.

Ванс е отгледан главно от баба си и дядо си, които в книгата описва като “класически синдикални демократи”. Само веднъж дядо му кривнал и гласувал на президентските избори за Роналд Рейгън.

След като завършва гимназия в Мидълтаун, Ванс става част от американските морски пехотинци и заминава на служба в Ирак, по-късно следва в Държавния университет на Охайо, както и в Юридическия факултет на Йейл. През 2015 г. - две години след като се дипломира, намира работа в Mithril Capital - фирма за рисков капитал в Силициевата долина, шеф на която е Питър Тийл. Женен е за адвокатката Уша Чилукури - дъщеря на индийски имигранти, двамата имат три деца.

“Той е клонинг на Тръмп” - така определи кандидата за вицепрезидент президентът на САЩ Джо Байдън. Демократът със сигурност не визира само външния вид - Ванс е твърд консерватор и явен противник на помощта на САЩ за Украйна, на абортите и мигрантите. Републиканецът е поддръжник и на петролната и газовата индустрия, като не смята, че климатичните промени са опасни за света.

Други от От страната и света

Полицията не може да спре Гергана да тормози Дара Екимова от фалшиви профили

Причината е в дефиницията на киберзаплаха, обясни министър Атанас Илков МВР не може да спре Гергана Неделчева да прави фалшиви профили в социалните мрежи и така тя да престане да заплашва певицата

Ресторантът длъжен да информира, ако в шопската салата сиренето е с палмова мазнина

Земеделското министерство променя наредба след многобройни запитвания на потребители Ако в сиренето, което се използва за различни ястия по ресторантите, се съдържа палмова мазнина

С 220 млн. лв. за ремонт голямата батерия - “Чаира”, ще заработи след 3,5 години

Две обществени поръчки на обща стойност над 220 млн. лв. обяви Националната електрическа компания. Те са за проектиране и подмяна на първи и четвърти агрегат на Помпено-акумулиращата

Ще падат ли хапчета като бонбони от машини, карат се депутати и фармацевти (Обзор)

Браншът плаши с протести и че ще сезира ЕС. А сега един да носи на село куфар с лекарства за всички, добре ли е, питат политици Могат ли вендинг машините за лекарства да отворят път към злоупотреба

Достойният българин Йоско Алипиев, който даваше по 100 лв. за шестица в училище, с нови вълнуващи каузи

Всяка седмица ще организира благотворителна вечеря, а целият оборот ще отива за нуждаещи се Бургаският бизнесмен Йоско Алипиев, който се прочу с това, че раздава финансови премии на работниците си

>