Тийнейджърите, заключени 4 г. от майка си, ползвали интернет, но не търсили помощ в мрежата (Обзор)

16.07.2024 22:30 Ваньо Стоилов
Омбудсманът на Стара Загора Иванка Сотирова е била дългогодишен гимназиален директор и зам.-кмет на общината по образованието.. Снимка ВАНЬО СТОИЛОВ

Двете деца, които 4 години са държани от майка им в жилището, са ползвали интернет, но нито веднъж не са потърсили помощ в мрежата.

Близки и роднини са знаели за “доброволния затвор” на 14-годишното момче и сестра му - на 17, подавали са сигнали, но нито една институция не е обърнала внимание.

Братът и сестрата понякога са пускани от своята майка навън, но през нощта, за да отидат на пазар.

Скандалната семейна история разплита омбудсманът на Стара Загора Иванка Сотирова.

“Липсата на чувствителност между хората е един от най-големите проблеми,

много неизорани полета имаме в нашето общество”, сподели тя пред “24 часа”. Заема се със случая преди около година, когато става омбудсман, след като помощ от нея търси бабата на децата.

Иванка Сотирова е дългогодишен учител, директор на голяма гимназия и зам.-кмет на общината по образованието и има богат опит в работата с деца и техните родители.

От училището на децата забелязали тяхното отсъствие, но дотам - никой не попитал каква е причината. Задоволили се с обяснението, че много от учениците са извън страната. В училището не подложили обяснението на съмнение, защото майката имала и пълнолетни деца извън страната. С бащата пък отдавна били разделени и той нямал отношение към случващото се в бившия му дом.

След намесата на омбудсмана се задействали и социалните служби, била сезирана районната прокуратура в Стара Загора, която образувала досъдебно производство.

“Дълго си играхме на котка и мишка с майката,

която не искаше да съдейства на разследването. Накрая, с разрешение на наблюдаващия прокурор в ранната пролет на тази година, влязохме с полиция в жилището и изведохме децата. Майката се оказа болна”, разказа районният прокурор Таня Димитрова. Преди да бъде отворено насила, жилището било подложено на 12-часово наблюдение.

По информация на омбудсмана жената е настанена за лечение в психиатричната болница на Раднево. Тя обаче

не е упражнявала насилие над децата си, нито ги е държала гладни,

макар че в годините на изолацията не е работила. Как майката обаче ги е убедила да приемат доброволно своя затвор в името на някаква религия, не е ясно.

Момичето и момчето нито веднъж не са опитали да подадат сигнал към външния свят, че са в беда.

Нямало викове за помощ или думкане по входната врата

Омбудсманът не може да си обясни точните мотиви на майката, с която не се е срещала.

Съседи също не чували крясъци или други знаци за проблем, разбирали, че в апартамента живеят хора, само по простряното на балкона пране.

“Майката е образована, изглежда, че децата са учили вкъщи,

защото имат добър изказ”, е впечатлението на омбудсмана.

Сега двете деца живеят при бабата, подала сигнала за тях до обществения защитник. Преминали са на индивидуални форми на обучение и трябва да вземат за една година по два класа, за да застигнат връстниците си и наваксат пропуснатия учебен материал по време на 4-годишната си изолация. Сотирова е убедена, че ще се справят.

Историята изглежда, че ще завърши с щастлив край, но да се стигне до него не било никак лесно. След извеждането на децата Сотирова срещнала трудности и при изготвянето на психопрофил на майката, братчето и сестричето. Оказало се, че в региона няма детски психиатър.

“То педиатрите са малко, какво остава за психиатър”, коментира Иванка Сотирова. И допълва: “От моя страна това беше битка с институциите. Те сякаш омаловажават случая, не проявяват активност и толерантност към хората. Нечовешкото отношение в голяма степен е обхванало чиновниците в институциите”, е нейното мнение.

Но по-страшното е, че тя прогнозира: при тази отчужденост между съвременните хора този случай може да не се окаже единствен...

Държавната агенция за закрила на детето е сезирана за случая в Стара Загора през септември 2023 г. Експертите са съдействали за настаняването на децата при бабата и за отпускане на финансова помощ на семейството.

Само 22-ма детски психиатри работят в България

Едва 22-ма са детските психиатри у нас. Само две са стационарните психиатрични отделения за детска психиатрия. Общо 12 са държавните психиатрични болници с 2225 легла и 128 места.

С тези показатели България се нарежда на последно място в Европейския съюз.

“В България достъпът до детски психиатър, независимо от малкия им брой, е максимално улеснен в сравнение с други места по света. Специалистите - детските психиатри у нас са високо квалифицирани и участват във всички европейски и световни форуми по проблемите на детската психиатрия”, смята обаче служебният министър на здравеопазването д-р Галя Кондева. В отговор на депутатски въпрос тя подчерта: “Диагностиката и лечението на всички психично болни лица, включително и децата се осъществява амбулаторно и стационарно. В рамките на първичната извънболнична медицинска помощ общопрактикуващите лекари имат ангажимент периодично да снемат общ психичен статус и да извършват обща оценка на психичното здраве и психичните отклонения, чрез оценка на депресивност, тревожност, суициден риск. Лицата/ децата, при които има риск се насочват към специалист психиатър/ детски психиатър”.

Тя допълва, че диагностиката при деца и юноши е изключително трудна и високоспециализирана задача, за която е необходима предпазливост.

Други от От страната и света

Еколози, местни и прокуратурата срещу завода на Гайтански до Павликени, щял да мърси почвата и водата (Обзор)

ВАС гледа делото и ще се произнесе вероятно след повече от месец Екозащитници, граждани и прокуратурата се обединиха срещу изграждането на завода за боклук край павликенското с

Няма да махат командири заради падналия самолет, първо чакат експертизи (Обзор)

Радев избухна: Самозванци, които не са рискували живота си за България, манипулират Пеевски продължава да им иска оставките, “ако в тях е останало воинско достойнство” Черната кутия на учебния

Земетресение със сила 4,1 удари Източна Турция

Земетресение с магнитуд от 4,1 по Рихтер беше регистрирано днес окръг Тунджели, Източна Турция, съобщи правителствената Дирекция за управление при бедствия и извънредни ситуации (АФАД)

Васил Терзиев: Отделихме рекорден бюджет от 5 300 000 лева за граждански проекти

Рекорден бюджет от 5 300 000 лева за граждански проекти е отделила Столична община, написа кметът на София Васил Терзиев в профила си във Фейсбук. „Независимо дали имате предложение за нова детска

Институции в Русе обсъдиха мерки за намаляване на трафика на ГКПП Дунав мост

Предлагане на мерки за регулиране нормалното изчакване и преминаване на тежкотоварните автомобили през ГППК „Дунав мост - Русе/Гюргево", без да се допуска образуването на опашки от неправомерно

>