Майката на починалата родилка Деяна: В шок съм от последната експертиза - няма плацента в матката, няма и виновни

16.07.2024 19:42 Цветелина Танкинска
Майката на Деяна - Людмила Велинова
Деяна Георгиева Снимка: Архив

Третата и последна съдебномедицинска експертиза за смъртта на родилката Деяна Георгиева, която почина през 2011 г., след като роди сина си в столичната болница "Шейново", е готова. Пред "24 часа" майка Людмила Велинова съобщи, че вече е получила разпечатан екземпляр от съда и е шокирана от изводите в него.

"Компрометирана е и е изготвена в няколко насоки, обслужващи интересите на ответната страна - обяснява тя. - Изцяло е пренебрегната предходната експертиза. Уточнявам, че до момента има три - първата от Варна, която беше изготвена още в досъдебното производство. Тя категорично посочи, че Деяна е починала от сепсис - причините за който са били оставената плацента в кухината на матката и околоплодни обвивки. Както и от развилата се след това полиорганна недостатъчност. Втората експертиза беше направена в Плевен, но тя изобщо не се зачете, защото вещите лица не отговаряха на въпросите и бяха извадили тълкувания, които съдът не прие. За основна в крайна сметка счетоха тази от Варна", припомня Велинова.

Тя твърди, че последната експертиза, която ще бъде изслушана на 7 октомври в присъствието на вещите лица, които ще трябва да защитят изводите си, тотално оневинявала лекарите, изправени на подсъдимата скамейка.

"Първото, което ме шокира в документа, беше, че вещите лица обвиняват в некомпетентност колегите си, които изготвиха първата експертиза от Варна - обяснява майката на починалата Деяна. - Казват едва ли не, че специалистите, които са свидетелствали за това, което са видели по време на операцията, са некомпетентни. Тези хора бяха шокирани от откритието - при разреза на матката намериха плацентарни части и околоплодни обвивки. Тази плацентарна част, която е извадена от кухината на матката, е изпратена в лаборатория. От изследването има биопсичен отговор, който сочи, че това е котиледон с размери 1 на 5, или 100 милилитра", казва още жената.

И допълва, че котиледонът е съставна част на плацентата: "Тя се състои от около 18-20 такива котиледона. Има вероятност някой от тях да се срасне в стената на матката. Може би точно този е бил сраснат, не са го видели и не е последвала ревизия на плацентата, която да покаже, че не е цяла. Така той е останал в матката. Котиледонът обаче става източник на инфекцията. Започва гниене, а матката се превръща в източник на сепсис. Вследствие на това бива заразена и една част на дебелото черво, която е непосредствено на задната стена на матката. Имало е пряко съприкосновение. В дебелото черво също започва тежка некроза. Тук вече говорим за два източника на инфекция, които са действали в самия организъм", твърди Людмила Велинова.

Според нея лекарите от "Шейново" не са направили изследване, за да се види откъде идват проблемите.

"Въпреки че ясно се виждаше скачане на левкоцитите, вследствие на което се получава левкоцитоза (повишаване на левкоцитите в периферната кръв, напр. при възпалителен процес - бел. ред.), което е един от показателите за наличие на инфекция - обяснява още Людмила. - Тогава докторите предположиха, че става въпрос за летен вирус, но това не е било вярно. Ако симптоматиката на салмонелата е лекувана навреме, е нямало да се стигне до по-тежките последствия като болките и температурата, които дъщеря ми имаше."

По думите на жената в последната експертиза специалистите казват, че няма плацента в матката и че намереното като находки, не будело притеснение.

"Имат предвид околоплодни обвивки и въси (хорионните въси са основните функционални единици на плацентатa - бел. ред.) - обяснява тя. - Тоест това са нормални находки и е в реда на нещата да са там. За котиледона (основната структурна единица на плацентата - бел. ред.) обаче не се споменава нищо в експертизата."

Майката казва, че експертите са категорични, че няма как оставена плацента да бъде източник на сепсиса, и така отхвърлят вината на "Шейново".

"В посока "Пирогов" също всичко е чисто според експертизата - допълва тя. - При тях е следният казус - при много тежка некротична находка на дебелото черво те предприемат изчерпателна тактика, което е неправилно, защото тази некроза е източник на инфекция. Това са мъртви клетки - източник на инфекция. В този случай трябва да се предприеме спешна оперативна интервенция, за да се отстрани този участък - да се изрежа до здраво, за да се премахне некрозата. Това е гангрена, оставена в организма."

Според жената експертизата сега казвала, че докторите са постъпили добре и няма проблем в действията им, защото Деяна е отказала операция.

"Не е уточнено каква операция, но пише "оперативна намеса - обяснява Велинова. - В досието й действително фигурира подпис, но когато аз го преглеждах, ми направи впечатление, че този подпис не е нейният. Изисках да се направи графологична експертиза, която доказа, че не се е подписвала, а текстът е направен впоследствие. Този текст и подписът не могат да бъдат причина за оправдаване на неправилни действия, но в експертизата сега на много места се повтаря точно това - че тя им е отказала операция и те са се съобразили. Медицинските стандарти казват, че ако болният е в тежко състояние и не може да взема самостоятелно решение, се иска разрешение от близките. С мен никой не се е свързвал, въпреки че има данни за тежко състояние на Деяна. Тя със сигурност щеше да ме попита за мнение, но не го е правила", спомня си майката.

Тя е шокирана и от друго: "Самият хирург твърди, че по време на лапароскопията е имало такъв участък, който е некротизирал, но на 7 октомври, когато оперативно го отстраняват, той бил 4 пъти по малък отколкото при лапароскопията. Едва ли не чрез тактиката им са излекували мъртвото черво. Пишат, че проведеното лечение е било сполучливо", обяснява жената.

Допълва, че според експертите сега дъщеря й е имала "септична салмонела".

"И това при положение че има направена посявка, при което е установена салмонела, но ентериди - обяснява Людмила Велинова. - Септичната салмонела протича по много тежък начин и в повечето случаи се стига до летален край. Използвали са аутопсионния протокол, където фигурира диагнозата сърдечна недостатъчност, както и бъбречна недостатъчност, но те са вследствие на сепсиса."

Деяна ги получила в дните преди да почине.

"Например сърдечната недостатъчност се проявява на 22 октомври, а Деяна почива на 24 октомври - твърди майката на родилката. - Те казват ХУС - бъбречно заболяване, но има направен тест, който го отхвърля. В дните преди да почине, всички органи са отказали, защото всичко е било засегнато. Имало е и ХУС, и сърдечна недостатъчност, но това е било накрая, тоест говорим за полиорганна недостатъчност. Не може да ги третираш като основни заболявания. Деяна направи два колапса в "Шейново" и при втория, който беше по-тежък, са й правени изследвания и ехография. При нея не излезе никакъв сърдечен проблем. Каза го и лекарката, която е кардиолог. Ехография й е правена и в "Пирогов" и пак няма установени сърдечни проблеми. Но в експертизата сега се твърди, че още по време на бременността ги е получила. Къде е доказателството?", пита Людмила.

По нейните думи последната експертиза е гавра с паметта на детето й.

"Ще искаме вещите лица да доказват всяка дума - обяснява тя. - Ще изискаме повторна експертиза, но се съмнявам, че съдът ще приеме поради проблема с намирането на вещи лица. Те не искат да работят по делото ни. Ако все пак той прецени, че изводите са фрапантни - може да има ново изследване. Цяло лято ще събирам информация, за да съборя тезата. Ако няма нова експертиза, всички ще са оправдани. Виновни няма да има, само едно починало момиче", смята майката на Деяна Георгиева.

Други от От страната и света

Еколози, местни и прокуратурата срещу завода на Гайтански до Павликени, щял да мърси почвата и водата (Обзор)

ВАС гледа делото и ще се произнесе вероятно след повече от месец Екозащитници, граждани и прокуратурата се обединиха срещу изграждането на завода за боклук край павликенското с

Няма да махат командири заради падналия самолет, първо чакат експертизи (Обзор)

Радев избухна: Самозванци, които не са рискували живота си за България, манипулират Пеевски продължава да им иска оставките, “ако в тях е останало воинско достойнство” Черната кутия на учебния

Земетресение със сила 4,1 удари Източна Турция

Земетресение с магнитуд от 4,1 по Рихтер беше регистрирано днес окръг Тунджели, Източна Турция, съобщи правителствената Дирекция за управление при бедствия и извънредни ситуации (АФАД)

Васил Терзиев: Отделихме рекорден бюджет от 5 300 000 лева за граждански проекти

Рекорден бюджет от 5 300 000 лева за граждански проекти е отделила Столична община, написа кметът на София Васил Терзиев в профила си във Фейсбук. „Независимо дали имате предложение за нова детска

Институции в Русе обсъдиха мерки за намаляване на трафика на ГКПП Дунав мост

Предлагане на мерки за регулиране нормалното изчакване и преминаване на тежкотоварните автомобили през ГППК „Дунав мост - Русе/Гюргево", без да се допуска образуването на опашки от неправомерно

>