Сачева: Няма смисъл да ги губим времето, по-честно е да има нови избори

16.07.2024 11:40
Деница Сачева обяви, че ГЕРБ ще разговарят с ПП-ДБ, но няма да подкрепят мандат за съставяне на правителство в този парламент

Зам.-шефката на ПГ на ГЕРБ видя в поведението им "игра, която напомня драматугията на Жан-Пол Сартът "Адът това са другите"
Шо всички теми в деклация вече сме изразили съгласие и желание за съвместна работа. Ще се отзовем на поканата среща, но няма да подкрепим втори и 3 мандат.

Това обяви на брифинг в НС зам.-шефката на ПГ на ГЕРБ-СДС Деница Сачева след като ден по-рано ПП-ДБ, при които ще отиде вторият мандат за съставяне на правителство, поискаха 3 месеца отсрочка за реализирането му и анонсираха декларация, с която искат мнозинството в парламента да се ангажира с приемането на 7 закона. Едва тогава според тях може да се говори за мнозинство, което да покдрепи евентуален техен кабинет.

"За тези три месеца... Няма смисъм да губим времето на хората. По-честният вариант е да отидем отново на избори", посече щенията им Сачева.

От парламентарната група на ДПС още вчера дадоха заявка, че не подкрепят подобен ход, а Йордан Цонев дори обвини ПП-ДБ, че "изнасилват конституцията".

За да имаме реални резултати, трябва да назоваваме нещата с истинските им имена, каза Сачева. Според нея не е коректна заявката на ПП, че те са еднствената антикорупционна партия, само те, и сега ще тестват останалите. "Това, че си се самопровъзгласил за борец с корупцията, не те прави такъв, под маската за борба с корупция се прави точно обратното", каза тя. И даде примери за скандали, в които ПП-ДБ са били замесени, като например меморандума с Гемкорп, "на база, на който бе подготвена за преотдаване цялата българска енергетика".

Тя припомни и скандалите с агенция "Митници", снимките с кученца, пудели и пачки", искането за дерогация з а"Лукойл" без мотиви и др.

"Колегите от ПП дължат отоговри. Когато някой се опитва да си присвои борбата с корупцията...", каза още Сачева. И подчерта, че антикорупционните правила са били разработени от колежката и Рая Назарян (в момента шефка на НС от ГЕРБ - бел. ред.), и са били съгласувани в ЕК от Мария Габриел. "Всички опити за присвояване на антикорупционнот законодателство трябва да бъдат забравени от колегите от ПП-ДБ", категорична бе народната представителка.

Сачева не е съгласна и , че ПП-ДБ са единствената проевропейска партия в България и се мотивира, цитирайки Манфред Вебер и Урсула Фон дер Лайен, които дойдоха за предзброрната кампания на ГЕРБ и партньорите им от СДС.
"Колкото по-бързо спрете да се провъзгласявате за единствените борци с корупцията, толкова по-бързо ще намерим пътя един към друг, за да решеим проблемите на хората в България", посъветва тя втория мандатоносител.

Зам.-шефката на ПГ на ГЕРБ отново каза, че ще се отзоват на поканата за разговори и подчерта, че освен тези 7 закона има още много, които са важни за българсктоо общество - социални, здравни, образователни, включително и Закона за еврото. И настоя за реална работа в НС.

"Тази игра, която напомня драматургията на Жан-Пол Сартър "Адът - това са другите", се разпознава от всички граждани. Казваме - да се върнем на масата на разговорите, да има диалог, но не знам какво може да се очаква от НС, което бе бламирано да има продължителен живот още с първия мандат", заключи Сачева.

Днес следобед има председателски съвет, на който ще се търси решение за съставянето на парламентарни комисии.

комисии - днес следобяд има предс съвет.

Други от От страната и света

Разкриха две оранжерии и нарколаборатория

Криминалисти от сектор „Наркотици" в СДВР предприели оперативни действия във връзка с информация за човек, занимаващ с отглеждане на марихуана. В хода на продължилото около месец разследване те първо

Главчев: Институциите да работят по-ефективно, за да усетят българите, че ги има

Напоследък много се говори има или няма държава. Това зависи от всички, не само от служебното правителство. Работата на институциите трябва да е по-ефективна, за да усещат българите, че ги има

Патриарх Даниил на честванията за 1010 г. от смъртта на цар Самуил

Община Петрич ще отбележи 1010 години от смъртта на цар Самуил, заедно със СУ „Свети Климент Охридски" и Македонски научен институт, под патронажа на Президента Румен Радев

Хванаха моторист с 2,56 промила, с пистолет и без книжка

Пиян и въоръжен моторист без книжка хванаха полицаи в с. Трудовец край София, съобщава МВР. Срещу него е образувано бързо производство в РУ-Ботевград и той е привлечен в качеството на обвиняем за три

30 г. от смъртта на полк. Иван Даев, загинал при катастрофа с МиГ-29

30 години от гибелта на полк. Иван Даев, почетоха днес от Военновъздушните сили. В тренировъчен полет на 29.09.1994 г., при изпълнение на зона сложен пилотаж на малка височина

>