Министър Атанас Запрянов ще открие летателна тренировка в Безмер

16.07.2024 07:11
Самолет СУ-25 в авиобазата в Безмер (Снимката е илюстративна)

Служебният министър на отбраната Атанас Запрянов ще присъства на откриващата церемония на съвместната летателна тренировка „Тракийска пепелянка 2024", съобщиха от пресцентъра на Министерството на отбраната (МО).

Церемонията ще се проведе в 22-ра авиационна база в село Безмер. На нея присъстват заместник-началникът на отбраната генерал-лейтенант Цанко Стойков, командирът на Военновъздушните сили генерал-майор Димитър Петров, командирът на 31-во изтребително авиокрило от ВВС на САЩ в Авиано бригаден генерал Тад Кларк и други официални гости.

Съвместната летателна тренировка се провежда от 11 юли до 9 август 2024 г. В нея участват сили и средства от формированията на Военновъздушните сили (ВВС) в Безмер, Крумово и Граф Игнатиево, Сухопътните войски, Военновъздушните сили на Република Гърция, Военновъздушните сили на Румъния, Военновъздушните сили на САЩ в Европа и Многонационалната бойна група в България с рамкова държава Италия.

От военното министерство подчертаха, че Военновъздушните сили на България участват със самолети Су-25 и МиГ-29, както и със ЗРК „2К12" Куб (SA-6) от районите за постоянна дислокация. В един епизод от тренировката участие ще вземат и вертолети AS-532AL „Кугър" и Ми-24. Сухопътните войски ще участват със ЗКР 9К33 „Оса" (SA-8) от районите за постоянна дислокация.

Военновъздушните сили на САЩ в Европа ще участват с шест самолета F-16 от състава на 31-во изтребително крило от авиобаза Авиано, Италия, за осигуряване развръщането на гостуващото формирование. До три транспортни самолета C-130 ще изпълняват полети и до 200 военнослужещи ще бъдат разположени на летище Безмер, добавиха от МО.

Те уточниха, че американските екипажи ще изпълняват задачите си по непосредствена авиационна поддръжка с инертни боеприпаси на Авиационния полигон на ВВС „Елена". Насочването ще се осъществява от предни авионасочвачи от състава на Многонационалната бойна група в България с рамкова държава Италия.

Военновъздушните сили на Гърция ще вземат участие с до четири самолета F-16, а тези на Румъния - с до два самолета F-16. Всички те ще оперират във въздушното пространство на България, без кацане на територията на страната.

Опознавателни полети, както и полети за изпълнение на задачи по непосредствена авиационна поддръжка от екипажите от ВВС на САЩ ще се изпълняват на 18 и 19 юли.

От военното министерство допълниха, че от 22 юли до 2 август участниците от ВВС, Сухопътни войски, Гърция, Румъния и САЩ ще изпълняват въздушен бой с изтребители на средна височина, отбранителни и настъпателни въздушни операции, визуално въздушно разузнаване, тактически прехвати в смесени групи, симулирани удари от групи с различно тактическо предназначение по обекти, защитавани от група за ПВО (включваща изтребително и зенитно-ракетно прикритие). Ще се отработват също задачи по непосредствена авиационна поддръжка, прости и сложни видове маньоври за работа по земни цели, търсене и нанасяне на условни удари по земни обекти, евакуиране на пострадал пилот, уточниха от МО.

Преди около месец на учебния полигон „Корен" се проведе многонационалното учение „Тракийски войн - 24". В тренировките на полигоните „Ново село" и „Корен" участваха над 2000 военнослужещи и около 700 единици техника. На полето бяха и формирования от Италия, Албания, Гърция, Република Северна Македония, Хърватия, Черна гора и САЩ.

Други от От страната и света

Пияните и дрогираните шофьори – санитари? Политиците ги жалят. Засега

“24 часа” анкетира парламентарните групи: Позициите са от “да видим каква е статистиката след промяната с отнемането на колите им”, през бързи присъди и работа без пари в реанимациите

Жена отказва връзка с по-млад мъж - побеснял, той убива с нож новия й приятел

Отхвърленият Никола Райчев пратил на Дарина съобщение по вайбър: "Ще избия с голи ръце теб и всичките ти близки" На 9 октомври съдът ще разпита обвинения и баща му Ще избия с голи ръце теб и

Калоян Паргов: Необходима е правна защита на жертвите на социални неравенства

Социалните неравенства са широко разпространен проблем в обществото и могат да бъдат причина за различни форми на дискриминация и нарушения на правата на човека

22-годишна италианка е родила и заровила две бебета в градината си

22-годишната студентка по право Киара Петролини призна, че в рамките на година е родила сама и тайно две бебета и ги е заровила в градината, без никой да знае. Това станало близо до град Парма

Отхвърлиха на първо четене законопроекта за регистрация на чуждестранните агенти

Парламентарната комисия по културата и медиите не прие на първо четене законопроекта за регистрация на чуждестранните агенти. На днешното заседание „За“ гласуваха двама народни представители

>