ПП-ДБ поискаха от президента време да сглобяват мнозинство от борци с корупцията (Обзор)

15.07.2024 23:00
ПП-ДБ поискаха от президента време да сглобяват мнозинство от борци с корупцията

3 месеца за важни закони, основно за борба с корупцията, а през това време въпросът за правителство остава настрани. Това поискаха “Продължаваме промяната” и “Демократична България” от президента.

Дръзкият им план, който включва отсрочката до есента за приемане на 7 закона, се оформи в неделя вечерта и още тогава те поискали разговора с Румен Радев. В понеделник той ги покани да ги изслуша, преди да пристъпи към връчването на втория мандат, попаднал изненадващо при ПП-ДБ след разпада в групата на ДПС. Преди дни Радев обяви, че ще даде папката до края на тази седмица.

Коалицията предлага на останалите в 50-ия парламент проект за декларация, с който да се покаже решимост за борба с корупцията. (Виж долу)

Ако тази декларация бъде подкрепена от достатъчен брой народни представители, за антикорупционната комисия се изискват 160, тогава можем да се обърнем към президента Радев и да кажем, че има мнозинство, което може да излъчи правителство, обясни Божидар Божанов. Той, Николай Денков, Кирил Петков, Атанас Атанасов и Надежда Йорданова отидоха на извънредната среща в президентството, за да искат отсрочката. По конституция Радев няма срок за връчването на втория мандат.

Кризата изисква нестандартно решение,

което да ни помогне. Същината ѝ е неуспялата борба с корупцията. Мястото на корумпираните политици не е в НС, а другаде. Затова искаме да предложим пакет от закони и решения, с които да направим тази липсваща крачка, с която да помогнем да се разчисти политическата система от корумпирани лица, обясни пред президента акад. Денков.

Поне публично не получиха нито твърдо “да”, нито категорично “не” от Радев. Но напомни, че конституцията третира единствено процедурата по съставяне на правителство, а не законодателната програма на парламента.

Под каквато и форма да ги пакетирате тези изисквания, трябва да се водите от конституцията. Тази процедура е фокусирана върху съставянето на правителство и ще очаквам вашите навременни действия в тази посока, за да не компрометираме и самата конституция, каза президентът на ПП-ДБ. И очаква да предприемат стъпки за изясняване на това дали имат съответната политическа подкрепа в 50-ото НС за правителство. От поведението им и реакцията на другите партии Радев щял да реши и кога да връчи втория мандат.

Приемането на законите е предварително условие за съставянето на правителство. По тази причина за момента нямаме кандидат за премиер. Индикацията накъде върви процесът ще бъде гласуването на декларацията, обясни на излизане Божанов.

Кирил Петков добави, че “Промяната”

е решила да върне мандата неизпълнен, ако той бъде връчен тази седмица

От неговото изказване и от пост на Денков във фейсбук по-късно стана ясно, че вариантът с декларацията е по идея на ДБ. Още преди да стане ясно, че вторият мандат ще е за тях, между партньорите имаше напрежение по отношение на третия. ДСБ предложи да се състави техническо правителство, а ПП искаше да останат в опозиция, т.е. директно връщане на мандата.

Петков призна, че в “Промяната” са скептични към възможността да се сформира мнозинство. И обобщи: Реално гласувани закони или връщаме мандата. Ако някой иска да шикалкави и да прави номера, ние този път няма да се хванем.

Ако пък Радев им даде 3 месеца, но мерките не бъдат гласувани за това време, ще върнат мандата неизпълнен, обясни акад. Денков. Ако президентът ни даде време и парламентът гласува антикорупционните мерки - ще започнем разговори за правителство, описа той във фейсбук. Не било прецедент отлагане на мандата с 3 месеца, дава възможност парламентарните сили да покажат, че могат да надскочат партийния си интерес и да работят за хората.

Още в сряда ПП-ДБ праща предложенията си до всички депутати, надяват се документът да бъде гласуван тази седмица.

Минути след искането им обаче дойде и първият отказ. Предварителният ангажимент за приемане на закони е издевателство с конституцията, отсече зам.-шефът на групата на ДПС Йордан Цонев. Тези искания били заради “немощни опити да си назначат хора в регулаторите”.

 

Какво си представят “Промяната” и ДБ, че може да свърши парламентът за 3 месеца. И какво още може да се наложи да гласуват депутатите

Какво може да свърши Народното събрание за трите месеца, които поискаха ПП-ДБ от президента? За регулаторите вече темата се премълчава - нужно е 160-членно мнозинство, а ако такова бе възможно, смените на хората с изтекли отдавна мандати щяха да се случат още в предното НС. Но все пак списъкът на ПП-ДБ се оглавява от новата антикорупционна комисия, която изисква квалифицирано мнозинство.

Ето 7-те закона и решения, поставени като приоритети:

 * Избиране на членове на комисията за противодействие на корупцията “по честен и прозрачен начин” въз основа на правила, одобрени от Европейската комисия, за да се гарантира ефективна борба с корупцията

* Приемане на нов закон за съдебната власт, основан на проекта на Министерството на правосъдието (от кабинета “Денков/ Габриел”).

Гаранции за спазване на изискванията за деполитизация на кандидатите и утвърждаване на обществения характер на парламентарната квота във ВСС и ВПС; прозрачен процес за номинации и изслушвания на кандидатите за професионалната квота; те да запазват своя статут на съдии, прокурори и следователи и да продължават да упражняват своите професионални функции; развитие на принципа на съдийско самоуправление, редовни атестации и конкурси, ограничаване на командироването на магистрати и пр.

Ефективни санкции срещу поведение, което уронва престижа и независимостта на съдебната власт и нарушава професиноалните стандарти; нов модел на вътрешна организация на прокуратурата, вертикална структура да гарантира ефективността и отчетността, еднаквото прилагане на законите и държавната наказателна политика във всички нейни структури; съдебен контрол върху актовете на прокурора, въвеждането на електронно правосъдие и гаранции за случайното разпределение на делата

* Промени в Закона за защита на лицата, подаващи сигнали или оповестяващи информация за нарушения

* Промени в НПК срещу злоупотреби със СРС и прикриването на важна за обществото информация под претекст “следствена тайна”

* Приемане на закона за личния фалит (условие по плана за възстановяване)

* Избор на нов омбудсман

* Първа стъпка в реформата на службите за сигурност - въвеждане на периодични проверки за интегритет и лоялност, вкл. с полиграф.

Освен предложените от ПП-ДБ приоритети това Народно събрание има да свърши още няколко задачи:

* Евентуален акт на парламента след връщането на конституционните промени. Очаква се в решението си КС да даде указания към народните представители как следва да се процедира и как да се прилагат старите/неотменените нови разпоредби в основния закони. Ако конституцията се окаже с “дупка”, депутатите ще трябва да “закърпят” правната рамка.

* Военните за първи път имат толкова щедър бюджет - 2 млрд., но дотук в парламента все не идва ред на сделките за превъоръжаване. Евентуално само тази за новите 3D натовски радари може да се гласува бързо от 50-ото НС, без тях и очакваните F-16 трудно ще бъдат усвоени като технология.

* Все по-упорито се говори и за актуализация на бюджета, особено пред перспективата следващият парламент да бъде конституиран късно и това да отложи графика по подготовката на този за 2025 г. Например пари за изплащане на втория транш на държавната помощ към фермерите заради войната в Украйна към момента няма. Фермерите ще очакват в края на годината около 600 млн. лв., обясни преди време съветникът на премиера по земеделските въпроси Васил Грудев. ЕК удължи прилагането на помощите до 31 декември, но средствата могат да се осигурят само чрез актуализация.

Други от От страната и света

Трима откраднаха кола и два коня от с. Александрово

Трима души са задържани за кражба на кола и два коня. След проведени поредица от издирвателни действия по сигнал за извършена кражба на лек автомобил и два коня, собственост на жител на с

Криминално проявен открадна кола в Сливница, но го задържаха

Криминалисти от ОДМВР-София и РУ-Сливница задържаха мъж, противозаконно отнел чужд автомобил, съобщиха от МВР. Разследването по случая започнало след постъпил сигнал от жител на Сливница за липсата

Людмила Петкова: Може да се наложи да връщаме пари по плана за възстановяване

Първото плащане по ПВУ е вид авансово, следващите са свързани с инвестиции и реформи. Ако не изпълним три от инвестициите по второто плащане, може да се наложи да върнем част от парите по първото

Арестуваха 32-годишен, счупил стъклата на трамвай

Криминалисти от Трето РУ в София установиха и задържаха 32-годишен за вандализъм, съобщиха от МВР. На 26-и около обяд в районното управление постъпил сигнал за намираща се на крайната спирка в кв

"Ботев" (Пд) призова феновете да са със специална фланелка на Чико за мача с "Левски"

"Ботев" (Пловдив) и Фондация "Жълто и Черно" пускат в продажба специална тениска, посветена на великия Динко Дерменджиев-Чико, информираха от клуба. Цялата сума от всяка продадена фланелка ще отиде

>