С анкета жители избраха къде в Бургас да има 3 многоетажни паркинга

15.07.2024 17:05 Димчо Райков
Многоетажните паркинги са едно от решенията на проблема с паркирането в Бургас.

Бургас е напът да разреши  проблема с паркирането чрез изграждане на многоетажни паркинги в най-гъстонаселения си квартал “Възраждане”. Те ще са на 3 места, одобрени в анкета на общината  сред местните жители. 

Районът около най- големия бургаски пазар - “Краснодар”, обаче  отпада като вариант, защото хората не искат там паркинг.

Местната администрация направи допитването сред живеещите в квартала, като предложи 5 локации, за да се реши проблемът с паркирането.

1686 души са участвали в  анкетата

- т.е. приблизително 11% от регистрираните по настоящ адрес. Проучването е направено чрез лично  интервю и онлайн.

Проблемът с недостига на места за паркиране в кв. “Възраждане” се изостри през последните години. Общината имаше готовност да започне строителството на паркинги в квартала, но срещна отпор от местните. Затова пусна анкетата.

От предложените 5 терена най-голямо одобрение от 31,5% събра този между ул. “Дебелт” и ул. “Цар Калоян”, ул. “Любен Каравелов” и ул. “Васил Левски”. 

С 22,7% е локацията между ул. “Цар Калоян” и ул. “Ивайло”, ул. “Климент Охридски” и ул. “Цариградска”. 

20,5% са посочили мястото между ул. “Дебелт” и ул. “Цар Калоян”, ул. “Александър Стамболийски” и ул. “Сливница”.

 С 13,5% на четвърто място, т.е. извън класирането, остава теренът между ул. “Цар Самуил”, ул. “Македония”, ул. “Цар Калоян” и ул. “Дебелт”.

Само 11,8% са предпочели района до пазара “Краснодар”.  Срещу локацията вече има заведена подписка от жители на “Възраждане”, в която изразяват категоричното си несъгласие за изграждането на многоетажен паркинг там. Хората имат

опасения, че ще стане още по-шумно,

а задръстванията в подстъпите към паркинга  ще са чудовищни.

48,9% от участвалите в анкетата посочват, че семейството им използва един автомобил. 42,6% декларират 2 коли, а 8,5% са с три. 1497 души, или 88,8% твърдят, че всеки ден имат проблеми с търсенето на място за паркиране в квартала. 1612 души, или 95,6%, одобряват изграждането на многоетажни паркинги във “Възраждане”.

Най-активни в гласуването - 48,2%, са били на възраст 21-40 г.  Следват ги хората на 41-65 г. (44,8% от участвалите в анкетата). Младите шофьори до 20 г., изразили предпочитанията си къде да има етажни паркинги, са около 4%.

 “Резултатите от анкетата дават основание на общината

да стартира процедури по промяна на ПУП

за терените, събрали най-много обществена подкрепа за изграждане на паркинги. В случай че не постъпят възражения в установения от закона срок, ще се пристъпи към проектиране”, каза кметът Димитър Николов.

През последните години общината изгради много паркинги върху свои терени, но в гъстонаселения кв. “Възраждане” не разполага с толкова големи пространства. Затова за този район реши да има многоетажни съоръжения. Предвиждат се такива и на други места. Първият вече се строи в кв. “Зорница”.

Други от От страната и света

Еколози, местни и прокуратурата срещу завода на Гайтански до Павликени, щял да мърси почвата и водата (Обзор)

ВАС гледа делото и ще се произнесе вероятно след повече от месец Екозащитници, граждани и прокуратурата се обединиха срещу изграждането на завода за боклук край павликенското с

Няма да махат командири заради падналия самолет, първо чакат експертизи (Обзор)

Радев избухна: Самозванци, които не са рискували живота си за България, манипулират Пеевски продължава да им иска оставките, “ако в тях е останало воинско достойнство” Черната кутия на учебния

Земетресение със сила 4,1 удари Източна Турция

Земетресение с магнитуд от 4,1 по Рихтер беше регистрирано днес окръг Тунджели, Източна Турция, съобщи правителствената Дирекция за управление при бедствия и извънредни ситуации (АФАД)

Васил Терзиев: Отделихме рекорден бюджет от 5 300 000 лева за граждански проекти

Рекорден бюджет от 5 300 000 лева за граждански проекти е отделила Столична община, написа кметът на София Васил Терзиев в профила си във Фейсбук. „Независимо дали имате предложение за нова детска

Институции в Русе обсъдиха мерки за намаляване на трафика на ГКПП Дунав мост

Предлагане на мерки за регулиране нормалното изчакване и преминаване на тежкотоварните автомобили през ГППК „Дунав мост - Русе/Гюргево", без да се допуска образуването на опашки от неправомерно

>