Познай кога да махнеш за сбогом на тази работа

16.07.2024 05:30 Димитрана Александрова

6 въпроса, на които трябва да си отговорите честно и решението само ще дойде

"Точният човек" е специален проект на "24 часа" за професионалния успех, растежа в кариерата, личностното развитие, отношенията на работното място, за добрите практики на работодателите, за новини от HR сектора и мениджмънта, за пазара на труда и свободни работни места.

Човек и добре да работи, му омръзва в един момент. Не по принцип, а точно тази работа, в тази компания, на това място, с тези хора...

Ако сутрин тръгвате с нежелание към офиса, значи сте стигнали до предела. (.) Вероятно не се чувствате щастливи, а резултатът ще е, че ще тъпчете на едно място, няма да се развивате професионално и да напредвате в кариерата.

За да ограничите загубите, трябва да си дадете сметка дали наистина вече е време да смените работното място.

Според социологическите изследвания има поне четири причини, поради които хората най-често напускат.

1. Искат повече пари.

2. Не виждат възможности за развитие.

3. Не се чувстват оценени, което не означава само заплата, а и признание от шефовете.

4. Не харесват колегите си.

Тези мотиви са лесни за разбиране. Естествено е да се огледате за друга работа, когато не сте доволни от заплатата, когато каквото и да правите, не получавате добра дума от шефа, когато сте обречени до пенсия да си седите все на тази длъжност или пък смятате колегите си за неприятни хора и лоши професионалисти. Но е напълно възможно тези най-чести причини изобщо да не важат да вас и пак да не се чувствате щастливи.

Според кариерните консултанти има други въпроси, на които е нужно да си отговорите честно и решението само ще дойде.

1. Наслаждавате ли се на това, което правите? Ако отговорът е "не", защо, по дяволите, продължавате да го правите - 8 часа пет дни в седмицата, година след година. Не можете да прекарате толкова голяма част от живота си, занимавайки се с нещо, което не ви носи удоволствие.

2. Мотивирани ли сте? Само за заплата и трудов стаж ли работите, или защото чувствате смисъл и призвание в това, което правите. Ако е първото, значи работата не ви носи позитивни емоции. Никога няма да имате достатъчно енергия и страст да покажете потенциала си и да постигнете успех.

3. Чувствате ли се претоварени? Нищо чудно, щом работата не ви е интересна. Мотивираният човек сякаш не усеща усилията, които полага. При демотивирания е обратно, дори да няма много задачи.

4. Има ли съответствие между това, което правите, и целите, които преследвате? Този въпрос е сложен и изисква анализ. Може за някакъв период да работите нещо, което не ви удовлетвориява, но то да е стъпка към целта ви, защото ще ви даде ценен опит, или е задължително да минете през него, за да напреднете в кариерата. Тогава си заслужава да изтърпите и да вземете максимума. Но трябва да е ясно защо го правите и колко дълго ще продължи. Ако не е така и тази работа не ви помага да постигнете целите, които преследвате в личния и в професионалния си живот, значи си губите времето.

5. За себе си ли го правите или за някой друг? Вие сте отговорни за собствения си живот и за семейството си. Възможно е да сте приели работа, която не харесвате, заради пари или за да бъдете до близките си. Но ако вече не сте щастливи, това ще се отрази и на семейството ви. Никой не иска съпруг или баща, който сутрин е нервен, защото отива 8 часа да прави нещо досадно, а вечер е сякаш буре с барут, защото цял ден е правил въпросното неприятно нещо. Така че се огледайте за други варианти, защото вече търпите повече вреди отколкото ползи. Още по-лошо е, ако работите в тази компания без специална необходимост, само заради нечие чуждо мнение. Не позволявайте някой друг да управлява вашия живот.

6. Какви са ползите за вас? Не става дума за пари или други облаги, нито за напредък в кариерата. Става дума за удовлетворение. Ако работата не ви помага да живеете по възможно най-добрия начин - така, както го разбирате и чувствате, трябва да се откажете от нея.

След като си отговорите на тези въпроси, имайте смелостта да си кажете "Дотук" и започнете да си търсите нова работа. Това не е лесно, защото трябва да сте сигурни, че не влизате в същия капан на друго място.

Не бързайте, преценете добре възможностите. Но и не се страхувайте прекалено, че може да сгрешите. Има такава вероятност, обаче само вероятност. А сигурното е, че на сегашната си позиция не сте щастливи.

В "Точният човек" можете да прочетете още:

Логиката зад мантрата "Не мисли лошо, за да не стане лошо", която носи успех

Правилото 10:90 или как реакцията ви само в 1 събитие води до 9 неприятности

Научен факт: Гласът и мирисът привличат. Как да ги използвате за успех в кариерата

Имате успех, като разпознаете на работна среща в ледена стая ли влизате

Винаги верни на шефа! Дали?

Корпорация или по-малка фирма води по-бързо до успех в кариерата

10 правила да работите с колега от сорта "талантлив простак"

Нов тренд: Мини понеделник вместо черен понеделник

7 смъртни гряха, с които рискувате кариерата си на корпоративния купон

3 коварни желания, които издават вътрешна неувереност, и как да не саботират успеха ви

5 признания, които няма да чуете от шефа. Ако ги отгатвате, вдигате шанса си за успех

Като се ядосвате на колега, го овластявате. Техники за самоконтрол

Други от От страната и света

Полицията не може да спре Гергана да тормози Дара Екимова от фалшиви профили

Причината е в дефиницията на киберзаплаха, обясни министър Атанас Илков МВР не може да спре Гергана Неделчева да прави фалшиви профили в социалните мрежи и така тя да престане да заплашва певицата

Ресторантът длъжен да информира, ако в шопската салата сиренето е с палмова мазнина

Земеделското министерство променя наредба след многобройни запитвания на потребители Ако в сиренето, което се използва за различни ястия по ресторантите, се съдържа палмова мазнина

С 220 млн. лв. за ремонт голямата батерия - “Чаира”, ще заработи след 3,5 години

Две обществени поръчки на обща стойност над 220 млн. лв. обяви Националната електрическа компания. Те са за проектиране и подмяна на първи и четвърти агрегат на Помпено-акумулиращата

Ще падат ли хапчета като бонбони от машини, карат се депутати и фармацевти (Обзор)

Браншът плаши с протести и че ще сезира ЕС. А сега един да носи на село куфар с лекарства за всички, добре ли е, питат политици Могат ли вендинг машините за лекарства да отворят път към злоупотреба

Достойният българин Йоско Алипиев, който даваше по 100 лв. за шестица в училище, с нови вълнуващи каузи

Всяка седмица ще организира благотворителна вечеря, а целият оборот ще отива за нуждаещи се Бургаският бизнесмен Йоско Алипиев, който се прочу с това, че раздава финансови премии на работниците си

>