Пропуск в сигурността може да спечели изборите на Тръмп и да пенсионира Байдън (Обзор)

14.07.2024 22:37 Евита Смилкова
Кадър от стрелбата по Доналд Тръмп по време на предизборен митинг в Пeнсилвания. Снимка: Асошиейтед прес

Републиканецът беше прострелян в ухото, докато изнася реч на предизборен митинг в Пенсилвания

Той току-що спечели изборите. Така републикански конгресмени коментираха опита за убийство на бившия президент и настоящ кандидат на републиканците Доналд Тръмп, от който той се измъкна почти невредим.

“Тръмп, изглежда, е добре, но американската демокрация не е”, коментира пък политически анализатор, който подчерта, че опитът за убийство се е случил в момент, когато обществото вече е дълбоко поляризирано и много американци са убедени, че политическите им опоненти са решени да унищожат демокрацията.

Президентът Джо Байдън осъди опита за убийство на Доналд Тръмп и призова всички американци да не толерират подобно “болно” насилие. Заяви, че се е опитал да се свърже с опонента си, но той е бил зает с докторски прегледи. “Надявам се, че ще говоря с него по-късно”, каза Байдън.

Доналд Тръмп беше прострелян в ухото, докато изнасяше реч на предизборен митинг в Пенсилвания в събота - нападение, определяно като един от

най-ужасяващите актове на насилие

в политическата история. Бившият президент бързо се наведе на земята и бе загърнат с телата на агентите си. Малко след това те го изправиха и го завлякоха към черен автомобил, който се отправи директно към болница. Изцапан от собствената си кръв, Тръмп се изправи на сцената и победоносно вдигна юмрук във въздуха, задавайки тон на цялата тълпа, и извика “борба”, а те дълго скандираха “САЩ!”.

По-късно от екипа на Тръмп казаха, че той “се справя добре” и изглежда, не е получил сериозно нараняване.

“Бях прострелян с куршум, който проби горната част на дясното ми ухо”, заяви самият Тръмп в социалната си мрежа Truth Social.

“Веднага разбрах, че нещо не е наред, чух свистящ звук, изстрели и

веднага усетих как куршумът разкъсва кожата ми

Получи се много кървене, тогава разбрах какво се случва.”

Нападателят - 20-годишният Томас Матю Крукс, бе ликвидиран от Тайните служби секунди след като произведе няколко изстрела с автоматично оръжие (повече за него виж по-долу). Преди това обаче той уби един и рани други двама в публиката. Всички жертви са били мъже, но самоличностите им остават неразкрити.

ФБР пое случая и започна разследване. Въпросът, който и милиони си зададоха в социалните мрежи, стои без отговор - как е възможно нападател с тъмни дрехи да се качи на бял покрив, да заеме удобна позиция и да стреля по бившия президент, при това в непосредствена близост до сцената. 20-годишният стрелец

е бил на около 140 м от подиума, на който Тръмп е говорел

Появиха се стотици твърдения и видеа онлайн, според които стрелецът е бил забелязан от Тайните служби по-рано. Пенсиониран агент на ФБР изрази учудването си от факта, че бившите му колеги не са обезопасили периметъра, предвид че той е бил прекалено близо до събитието. А млад мъж на име Грег Смит твърди, че е дал знак на полицията минути преди събитието да започне, че някой с пушка се катери по покрива. По негови думи обаче не са били предприети никакви мерки.

“Мисля си защо Тръмп все още говори, защо не са го извадили от сцената, следващото нещо, което знаеш, е, че прозвучават пет изстрела”, коментира свидетелят пред Би Би Си.

Още в същата вечер Тръмп беше заснет как слиза от частния си самолет в Ню Джърси, за да направи първата си публична поява след опита за покушение. “Силен и издръжлив. Той никога няма да спре да се бори за Америка” - така бяха озаглавени кадрите, публикувани от екипа на кандидат-президента за изборите на 5 ноември. По-късно той направи още едно изявление. Тръмп каза, че само Бог е предотвратил немислимото. “Няма да се страхуваме”, написа с главни букви и добави, че вместо това американците трябва да останат издръжливи във вярата си и непоколебими пред лицето на злото.

Насилственият акт стана повод милиардерът Илон Мъск за първи път да подкрепи публично президентската кандидатура на републиканеца. “Последният път, когато Америка имаше толкова сериозен кандидат, беше Теодор Рузвелт”, написа Мъск в социалната си мрежа Х. “Нашият бивш президент показа огромна грация и смелост под буквален огън тази вечер. Толкова благодарен за неговата безопасност и толкова тъжен за жертвите и техните семейства”, заяви и бившият най-богат в света Джеф Безос, основател на “Амазон”.

Редица анализатори посочиха, че инцидентът ще бъде използван като политически инструмент и от Байдън, и от Тръмп в предстоящата надпревара за изборите. Ползата обаче ще бъде по-скоро за пострадалия. Политологът Иън Бремър коментира, че бързата реакция на Тръмп и вдигнатият във въздуха юмрук са ярък контраст на образа на Байдън, който след дебата в Атланта дава вид на все по-крехък и немощен президент.

“Реакцията на Тръмп на стрелбата е обратното на крехка”,

заяви Бремър и прогнозира, че това ще изиграе ключова роля на предстоящия вот.

На този фон той предупреди, че американците трябва да се подготвят за повече насилие в целия политически спектър, тъй като е малко вероятно опозиционните власти да се обединят, за да осъдят единодушно проявата на агресия. И посочи, че оръжията в САЩ са по-достъпни, отколкото всяка друга страна - членка на Г-7.

20-годишният стрелец щял да гласува за първи път на 5 ноември. Баща му - експерт по психично здраве

20-годишен, но вече въоръжен, Томас Матю Крукс е известен на американските служби още от тийнейджър с нарушаването на закона и участието си в насилствени прояви на крайното ляво антифашистко и антирасистко движение в САЩ “Антифа”. То се свързва основно с провокиране на конфликти онлайн и в реалния живот.

Крукс е открил огън, докато бившият президент на САЩ Доналд Тръмп е говорил на предизборен митинг пред тълпа в Бътлър, Пенсилвания. Уби мъж от публиката и други двама рани тежко. Младежът е бил застрелян на място от снайперист от Тайните служби. В изявление от ФБР казаха, че Крукс е “субектът, замесен” в опита за убийство на Тръмп. Той не е носел документи за самоличност, следователите са му направили ДНК тест, за да го идентифицират. По-късно беше открит американски автомат, подобен на AR-15. Мотивите на младия мъж още не са ясни. При претърсване на автомобила и дома му са открити материали за направата на бомби.

20-годишният мъж е от Бетел Парк, Пенсилвания, на около 70 километра от мястото на стрелбата. Смята се, че е завършил средното си образование през 2022 г. в родния си град. Баща му е специалист по психично здраве в Пенсилвания. От Си Ен Ен се свързват с мъжа, за да получат информация за сина му. Той казва само, че се опитва да разбере “какво, по дяволите, става”, но ще изчака, докато говори с органите на реда, преди да коментира.

Крукс е щял да гласува за първи път на 5 ноември т.г., когато са изборите за президент. Преди това не е имал необходимите години. При регистрирането си всеки американски гражданин посочва дали е демократ, републиканец, или независим. Според списък в базата данни с гласоподаватели на Пенсилвания, който съответства на името, възрастта и адреса в Бетел Парк на Томас, той е посочил в документа, че е републиканец - въпреки че е участвал в няколко антирепубликански протеста и във видеа в социалните мрежи категорично заявява, че мрази републиканците. А през 2021-а дори е дарил 15 долара на организация, свързана с президента Джо Байдън.

Включван е в няколко доклада на американските служби. Според неофициална информация той е арестуван многократно по обвинения за нарушаване на обществения ред и нападение.

Разследванията по случая на Крукс разкриват връзки с радикални групи, включително онлайн асоциации с хора, насърчаващи драстични действия срещу предполагаеми врагове.

По неофициална информация в доклади на американските служби пише, че Томас Крукс е участвал в дейности, насочени към предизвикване на безредици в различни части на САЩ. През 2023 г. в Сиатъл е участвал в масови протести на “Антифа”, прераснали в сблъсъци с органите на реда. Твърди се, че година по-рано е бил част от бунт в Портланд, Орегон, където членове на “Антифа” се сблъскаха с контрапротестиращи. Събитието доведе до множество арести. Името му се обвързва с крайното движение още през 2021 г. в Минеаполис, където се стига до сблъсъци с полицията и инциденти с палежи.

Българските лидери: Насилието е неприемливо

Българските политици осъдиха атентата в САЩ. Всички се обявиха срещу насилието и пожелаха бързо възстановяване на Доналд Тръмп.

“Насилието и омразата заплашват демократичния процес и са неприемливи”. Това написа държавният глава Румен Радев в профила си в Х.

Срещу езика на омразата се обяви и лидерът на ГЕРБ Бойко Борисов. “Насилието няма място в цивилизования и демократичен свят”, написа той.

Демокрацията е възможност за избор, а не отстрел на противника, заяви председателят на ДПС Делян Пеевски. Той призова за диалог, приемане на различията и блокиране на езика на омразата.

От БСП изразиха притеснения за последиците, които покушението може да нанесе върху американската вътрешна политика и глобалните отношения.

“След стрелбата по министър- председателя на Словакия има стрелба и по Тръмп. Пожелаваме му бързо възстановяване и победа на изборите наесен”, написа

Президентите в САЩ - четирима убити, трима ранени, Обама бил в чужбина, докато стрелят по дома му

Дръзките атаки срещу лидерите на страната далеч не са чужди на американските служби. Историята на САЩ е белязана от такива злощастни събития отдавна.

Общо четирима американски президенти са били убити - Ейбрахам Линкълн, Джеймс Гарфийлд, Уилям Маккинли и Джон Кенеди. След стрелбата по Доналд Тръмп на 13 юли общо трима са били ранени при опит за убийство. Роналд Рейгън е бил ранен по време на президентската си служба, а Теодор Рузвелт, подобно на Тръмп, се е борел за преизбирането си. Всички тези случаи имат нещо общо - оръжието на нападателя е било огнестрелно.

Има и такива, които са се измъкнали невредими - например бившият американски президент Барак Обама. През 2011 г. съдът обвинява 21-годишния Оскар Ортега-Ернандес в опит за убийството на тогавашния лидер Барак Обама. Подсъдимият вярвал, че той е “дяволът”, сочат съдебните документи. Разследване доказва, че младежът е стрелял с автомат АК-47 по Белия дом в частта, където е била личната резиденция на президента. Доказателството - патрон, намерен между бронираните стъкла на сградата. При стрелбата обаче нито Барак, нито Мишел Обама са били във Вашингтон. Въпреки това младежът е осъден на 25 г. затвор.

Ейбрахам Линкълн не е имал нито късмета на Обама, нито този на Тръмп. 16-ият президент на САЩ е първият убит лидер в историята на страната. Мотивите зад смъртта му - подкрепял правата на чернокожите. Той посетил с жена си представление на комедията “Нашият американски братовчед”. Линкълн е прострелян в тила. Ескортират го до отсрещна на театъра къща за медицинска помощ. Умира сутринта на 15 април 1965 г. във Вашингтон.

Неслучайно обаче Тръмп бе сравнен именно с Рузвелт - той претърпява тежка стрелба през 1912 г., докато се бори за нов мандат на поста. Не само оцелява, но изнася 84-минутна реч, преди да потърси медицинска помощ.

Все по-често атакуват политици - удар срещу демокрацията

Поляризираните мнения и все по-изразената нетърпимост към плурализма на мнения правят професията на политиците по-опасна от всякога. Само преди два месеца светът бе шокиран от дръзкия опит за убийство на министър-председателя на Словакия Роберт Фицо. Той бе сериозно ранен седмици преди изборите за Европейски парламент - повод за сериозни разногласия. Простреляха го няколко пъти при нападение в град Хандлова. Властите определиха атаката като политически мотивирана, въпреки че заподозреният не принадлежи към никакви политически групи.

През юли 2022 г. в Япония бе покосен по време на предизборен митинг бившият премиер Шиндзо Абе.

Според журналиста и редактор във в. “Гардиан” Саймън Тисдал нарастващото насилие срещу политици е атака срещу самата демокрация. Той дава за пример нападението срещу датската премиерка Мете Фредериксен от миналия месец. Тя бе ударена в лицето, докато ходеше по улица в Копенхаген. Малко след инцидента Фредериксен каза, че все още не е на себе си. “Като човешко същество чувствам, че това е атака срещу мен, но нямам съмнение, че беше ударен премиерът. Казано така - това е атака срещу народа”, заяви тя преди месец. И в този смисъл Тисдал прави важен паралел - избраните политици - и демокрациите, които представляват - са навсякъде застрашени от нарастващото персонализирано насилие.

Други от От страната и света

Еколози, местни и прокуратурата срещу завода на Гайтански до Павликени, щял да мърси почвата и водата (Обзор)

ВАС гледа делото и ще се произнесе вероятно след повече от месец Екозащитници, граждани и прокуратурата се обединиха срещу изграждането на завода за боклук край павликенското с

Няма да махат командири заради падналия самолет, първо чакат експертизи (Обзор)

Радев избухна: Самозванци, които не са рискували живота си за България, манипулират Пеевски продължава да им иска оставките, “ако в тях е останало воинско достойнство” Черната кутия на учебния

Земетресение със сила 4,1 удари Източна Турция

Земетресение с магнитуд от 4,1 по Рихтер беше регистрирано днес окръг Тунджели, Източна Турция, съобщи правителствената Дирекция за управление при бедствия и извънредни ситуации (АФАД)

Васил Терзиев: Отделихме рекорден бюджет от 5 300 000 лева за граждански проекти

Рекорден бюджет от 5 300 000 лева за граждански проекти е отделила Столична община, написа кметът на София Васил Терзиев в профила си във Фейсбук. „Независимо дали имате предложение за нова детска

Институции в Русе обсъдиха мерки за намаляване на трафика на ГКПП Дунав мост

Предлагане на мерки за регулиране нормалното изчакване и преминаване на тежкотоварните автомобили през ГППК „Дунав мост - Русе/Гюргево", без да се допуска образуването на опашки от неправомерно

>