Вдигат линията на бедност на 638 лв., а с по-малко от тези пари ще живеят 812 хил. пенсионери

15.07.2024 07:00 Цветелина Стефанова
510,40 лв. могат да получат еднократно догодина хората с трайни увреждания.

Линията на бедност ще бъде 638 лв. от 1 януари 2025 г. Това предвижда проект на постановление на Министерския съвет, което е публикувано за обществено обсъждане. Увеличението е с 21,3% (112 лв.) спрямо размера ѝ в момента – 526 лв.

С под 638 лв. на месец ще живеят над 812 хил. пенсионери, които в момента вземат минимални пенсии до 580,57лв.

От 1 юли пенсиите бяха увеличени с 11% и по този начин бяха намалени пенсионерите, които получават суми до линията на бедност. Така в момента те са 324 800. Общо пък под линията на бедност до април е имало над 1,5 млн. българи.

От линията на бедност се определят и редица социални плащания - финансовата помощ на хората с увреждания, както и социалните помощи и тези за деца в риск и техните семейства. Освен това

линията на бедност е индикатор и за помощите за отопление

През миналия отоплителен сезон бяха подпомогнати 324 674 хора и семейства, което е с близо 23 хил. спрямо предходния период. През тази година месечният размер на помощта за топло е 110,75 лв., като общо за петте месеца ще получат 553,75 лева.

Помощите на хората с увреждания също се дават спрямо процента на инвалидност, но и като процент от линията на бедност и по този начин се актуализират всяка година. Такива получават около 670 хил. души.

Какви ще бъдат новите суми:

над 90% степен на увреждане с чужда помощ, които получават социална пенсия за инвалидност, за военна инвалидност, за гражданска инвалидност, или наследствена пенсия - 363,66 лв. (57% от линията на бедност).

Помощта за балнеолечение ще стане 510,40 лв. Тя се дава веднъж годишно, но след предписание от лекар.

510,40 лв. могат да получат еднократно догодина и хората с трайни увреждания, ако са самотни или са самотни родители с дете с трайни увреждания и договорът за наем е сключен с тях, както и ако са поставени под пълно запрещение.

Същата сума - 510,40 лв., ще се дава и на хората с чужда помощ, за да покриват разходите си за придружител.

Размерите на целевите помощи за покупка на кола и приспособяване на жилище на инвалид също се определят линията на бедност, но след направена социална оценка.

През следващата година се очаква 55 хил. лица и семейства да получат помощи по Закона за социално подпомагане. Средно на месец пък 4800 деца ще бъдат подкрепени с цел превенция и реинтеграция, отглеждане на детето в семейство на роднини или близки или в приемно семейство.

“Всяка година размерът на линията на бедност се актуализира с цел по-добро формулиране на социалните политики, мониторинг на прилагането им, а също и оценка на резултатите на политиките в областта на жизнения стандарт и качеството на живот на хората. Линията на бедност заема важно място в областта на политиката, насочена към намаляване на бедността сред различните социални слоеве на населението, в т.ч. и на “работещите бедни”, пише служебният социален министър Ивайло Иванов в доклада си към проекта.

Други от От страната и света

Еколози, местни и прокуратурата срещу завода на Гайтански до Павликени, щял да мърси почвата и водата (Обзор)

ВАС гледа делото и ще се произнесе вероятно след повече от месец Екозащитници, граждани и прокуратурата се обединиха срещу изграждането на завода за боклук край павликенското с

Няма да махат командири заради падналия самолет, първо чакат експертизи (Обзор)

Радев избухна: Самозванци, които не са рискували живота си за България, манипулират Пеевски продължава да им иска оставките, “ако в тях е останало воинско достойнство” Черната кутия на учебния

Земетресение със сила 4,1 удари Източна Турция

Земетресение с магнитуд от 4,1 по Рихтер беше регистрирано днес окръг Тунджели, Източна Турция, съобщи правителствената Дирекция за управление при бедствия и извънредни ситуации (АФАД)

Васил Терзиев: Отделихме рекорден бюджет от 5 300 000 лева за граждански проекти

Рекорден бюджет от 5 300 000 лева за граждански проекти е отделила Столична община, написа кметът на София Васил Терзиев в профила си във Фейсбук. „Независимо дали имате предложение за нова детска

Институции в Русе обсъдиха мерки за намаляване на трафика на ГКПП Дунав мост

Предлагане на мерки за регулиране нормалното изчакване и преминаване на тежкотоварните автомобили през ГППК „Дунав мост - Русе/Гюргево", без да се допуска образуването на опашки от неправомерно

>