Познай какво ще промени Конституционният съд във и извън парламента до дни (Графика)

14.07.2024 23:00
Кирил Петков и Асен Василев от ПП-ДБ.

ПП-ДБ, които до късно в неделя пак претегляха шансовете за правителство, поискаха среща с президента, преди Радев да им връчи мандата

Май 50-ият парламент няма да излъчи кабинет и партиите вече тревожно чакат решението на Конституционния съд, който до дни връща формата на служебното правителство на президента.

До късно в неделя лидерите на “Продължаваме промяната” и “Демократична България” имаха пореден кръг преговори, на които претегляха шансовете за кабинет. Накрая поискаха среща с Румен Радев, преди президентът да им връчи мандата за съставяне на правителство като втора сила.

Първата по големина партия ГЕРБ официално влиза в предизборна кампания

Началото бе дадено в неделя от Бойко Борисов. Разчитаме на политическа зрялост в предстоящата предизборна кампания без език на омразата, заяви той във фейсбук, по повод опита за покушение срещу Доналд Тръмп.

Всички трябва да си дадем ясна сметка, че езикът на омразата само разделя обществата ни. В България езикът на омразата между политиците става все по-остър и видим. Разделението между хората е опасно и отдавна предупреждавам, че това няма да доведе до нищо добро, допълни още той. Борисов още в началото обяви, че този път отстъпки няма да правят, така че неговите 68 депутати се готвят за избори.

В “Промяната” също са настроени за бързи избори, но има разнобой и между самите тях, признаха запознати - дали веднага да се откажат от мандата, или да направят опит да съставят правителство. Докато в “Демократична България” има гласове за диалог и програмен кабинет.

Христо Иванов, който единствен сред лидерите на ПП-ДБ подаде оставка заради загубените избори, в поредна медийна изява заговори за

структурен проблем как се легитимира властта

Де факто той потвърди разнобоя в коалицията и поиска повече време да оценят новата ситуация и да формират решение.

А времето наистина не стига. ПП-ДБ се надяват президентът да изчака с връчването на мандата, той самият вече им даде няколко дни отсрочка. Чисто технологично обаче формацията трудно може да разчита и на 18-те гласа от БСП, които вече намекнаха, че може да подкрепят правителство в този кабинет - за промяна в позицията на социалистите е нужно свикването на пленум, такъв все още няма насрочен.

Временният председател Атанас Зафиров даде заявка, че ще водят разговори и ще се опитат да дадат рамо на кабинет с втория мандат, ако той е надпартиен и срочен, с определени приоритети, но постави условие - ако Николай Денков отиде да го вземе, разговорът с БСП ще приключи.

Не така оптимистична обаче бе доскорошната соцлидерка Корнелия Нинова. Намалява шансът да има правителство в рамките на 50-ото НС. В ПП-ДБ има пробойни, третият мандат е много рисков и не се знае на кого ще бъде връчен, каза тя през уикенда.

За подобни притеснения говори и поведението на ИТН, които не биха дали гласове за кабинет, в който влизат Асен Василев и Кирил Петков. Хората на Слави Трифонов все още са готови да водят разговори за кабинет в този парламент, но Андрей Чорбанов поиска да види имената за потенциалното правителство на ПП-ДБ.

Технически по-скоро давам надежда. За математика е още рано да се каже, без да се знае кой как ще бъде възприет, защото има хора, които биха били по-консенсусни като личности, и такива, които категорично не са, добави депутатът.

Чорбанов не изключи вариант ИТН или друга партия с по-малка електорална подкрепа да получи папка от президента, но призна, че сами няма как да реализират мандата. Затова заговори за “консенсус, в който да бъдат избрани експерти, здравно отдалечени, хора, професионалисти в своята работа”.

Анкета на 24chasa.bg: 70% от българите не вярват, че ще има кабинет

Преди връчването на втория мандат “24 часа” се обърна към читателите си на сайта с въпрос: Засега ПП-ДБ могат да съберат 104 гласа. Ще успеят ли да съставят правителство с втория мандат?

В нея до 19 часа в неделя се включиха над 1000 души.

Над 71% са категорични, че кабинет в този парламент няма да има.

8,9 на сто не знаят или не ги интересува. 7,9% виждат изход и правителство само ако то получи подкрепата на ГЕРБ. Малко над 6% виждат шанс в техническо и надпартийно, а 5,6% смятат, че ПП-ДБ може да състави кабинет, ако се съгласи с условията на “Възраждане” и направи анти ГЕРБ коалиция.

Други от От страната и света

Гергов дава ЦУМ под аренда за 20 години, затварят го за ремонт

Бившият министър на образованието проф. Сергей Игнатов е научен консултант на проекта - в сградата ще има египетски музей Египетският бизнесмен Ахмед Насър, който наскоро обяви

Погребват загиналия летец Дункин ден след деня, в който трябваше да се ожени

Пилотите Димитров и Дункин не са имали шанс да оцелеят Черната кутия все още не е изпратена в Чехия Проверяват и годна ли е военната авиация за шоута Погребение на старши лейтенант Венцислав Дункин

Софийската организация на БСП номинира доц. Наталия Киселова и Евгени Минчев за депутати

Софийската организация на БСП номинира конституционалиста доц. Наталия Киселова и пиар експерта Евгени Минчев за депутати като представители на гражданската квота, съобщи Епицентър.бг. Доц

За първи път от години Доган стъпи в партийната централа – реди листи, може да е първи в Разград (Обзор)

Връща се в политиката, затова е на работното си място, обясняват хората му. Докара го лимузина с пердета, не се показа пред медиите За първи път от години Ахмед Доган стъпи в партийната централа на

Борисов поиска оставката на македонския вицепремиер и възмутен обяви: Постъпиха подло с президента и министрите (Обзор)

ГЕРБ се обръща към ЕНП за скандалното изказване на Николоски, който нарече българите "мизерници" Македонският вицепремиер Александър Николоски да подаде оставка

>