Свидетел: 5 минути, след като Тръмп започна речта си, забелязах как атентаторът пълзи по покрива

14.07.2024 15:00
Кадър: Х

Мъж с пушка е бил видян на покрив минути преди изстрелите на митинга на Доналд Тръмп в Пенсилвания, на който той беше прострелян. Това коментира пред Би Би Си свидетел на атентата.

Според Грег Смит мъжът е пропълзял върху сграда точно пред събитието в окръг Бътлър. Свидетелят е показал стрелеца на полицията.

„Мислех си „Защо Тръмп все още говори, защо не са го извели от сцената", след което чух пет изстрела", казва Смит.

Бившият президент на САЩ веднага е поет от агенти на „Сикрет сървис" и ескортиран. Той беше заснет с кръв по лицето, по-късно стана ясно, че куршум е пробил ухото му.

Около 5 минути, след като Тръмп започна речта си, забелязах как атентаторът пълзи по покрива на сградата до нас. Имаше пушка, виждаше се ясно", коментира свидетелят.

„Сочехме го, а полицаите бяха долу и тичаха по земята. Викахме: „Хей, човече, има мъж на покрива с пушка", а полицията не знаеше какво става", казва Грег Смит.

Той допълва, че се е опитал да предупреди властите в продължение на три до четири минути, но вероятно те не са могли да видят стрелеца поради наклона на покрива.

„Защо няма тайни служби на всички тези покриви тук. Мястото не е голямо. Случилото се е провал на сигурността, 100% провал на сигурността", смята очевидецът.

Стрелецът е застрелян. Грег Смит казва, че е видял как агенти убиват мъжа.

„Те изпълзяха на покрива, насочиха оръжията си към него, увериха се, че е мъртъв. И всичко свърши", допълва Смит.

Антъни Гулиелми - говорител на „Сикрет сървис", коментира че агентите са "неутрализирали стрелеца" и "бързо са реагирали със защитни мерки".

Инцидентът се разследва като опит за покушение.

Човек в тълпата е убит, а други двама са тежко ранени.

Грег Смит споделя пред Би Би Си, че детето му се разплакало и е молело да се прибере у дома.

„Имаше много деца горе с нас, които бяха ужасени, те все още са ужасени", казва мъжът.

Друг свидетел, който е присъствал на събитието, описва, че е паднал на земята, след като е чул пет изстрела в бърза последователност.

ФБР идентифицира стрелеца като 20-годишния Томас Матю Крукс от Бетел Парк, Пенсилвания. Атаката е определена като опит за убийство.

Томас Матю Крукс е регистриран като републикански гласоподавател в Пенсилвания, но федералните отчети за финансиране на кампанията показват също, че той е дал 15 долара на комитет за прогресивни политически действия на 20 януари 2021 г. - деня, в който президентът Джо Байдън положи клетвата си като президент, пише бТВ.

Други от От страната и света

Полицията не може да спре Гергана да тормози Дара Екимова от фалшиви профили

Причината е в дефиницията на киберзаплаха, обясни министър Атанас Илков МВР не може да спре Гергана Неделчева да прави фалшиви профили в социалните мрежи и така тя да престане да заплашва певицата

Ресторантът длъжен да информира, ако в шопската салата сиренето е с палмова мазнина

Земеделското министерство променя наредба след многобройни запитвания на потребители Ако в сиренето, което се използва за различни ястия по ресторантите, се съдържа палмова мазнина

С 220 млн. лв. за ремонт голямата батерия - “Чаира”, ще заработи след 3,5 години

Две обществени поръчки на обща стойност над 220 млн. лв. обяви Националната електрическа компания. Те са за проектиране и подмяна на първи и четвърти агрегат на Помпено-акумулиращата

Ще падат ли хапчета като бонбони от машини, карат се депутати и фармацевти (Обзор)

Браншът плаши с протести и че ще сезира ЕС. А сега един да носи на село куфар с лекарства за всички, добре ли е, питат политици Могат ли вендинг машините за лекарства да отворят път към злоупотреба

Достойният българин Йоско Алипиев, който даваше по 100 лв. за шестица в училище, с нови вълнуващи каузи

Всяка седмица ще организира благотворителна вечеря, а целият оборот ще отива за нуждаещи се Бургаският бизнесмен Йоско Алипиев, който се прочу с това, че раздава финансови премии на работниците си

>