Ректорът на Тракийски университет предложи проф. Николай Михайлов за почетен гражданин на Стара Загора

14.07.2024 11:05 Ваньо Стоилов
През октомври 2020 г. проф. Николай Михайлов /вдясно/ бе удостоен със званието Доктор Хонорис Кауза на Тракийски университет, Стара Загора. Снимка: Тракийски университет
Проф. Николай Михайлов Снимка: Личен архив

Ректорът на Тракийски университет проф. Добри Ярков, подкрепен от ректорското ръководство, предложи проф. д. ик. н. инж. Николай Михайлов да бъде удостоен със званието "Почетен гражданин на Стара Загора", съобщиха от университета. Мотивите за предложението са свързани с приноса на проф. Николай Михайлов като учен, мениджър на голяма международна компания, дарител на университета и града, общественик. Той е с голям принос за подобряването на инфраструктурата на университета.

"Повече от 30 години проф. Михайлов, независимо в коя точка на Балканите и Европа развива компанията си, той остава свързан със Стара Загора. Неговата научна, творческа и професионална кариера започва точно в Стара Загора. Развитието на устойчива, просперираща и желана Стара Загора, той превръща в своя кауза. Неговата воля, устрем и лидерски качества, както и подкрепата му на различни инициативи, каузи, институции – културни, спортни, духовни носят не само добавена стойност за Стара Загора, но се превръщат в много ценен актив за развитието на обществеността в града", пише в мотивите.

Паралелно с развитието на  професионалната си и научна кариера, проф. Михайлов членува и е учредител на организации, които със своята експертиза и инициативи активно участват в обществения живот на страната. Той е председател на Българския форум за транспортна инфраструктура (БФТИ), организацията представлява България в  Световната пътна асоциация (PIARC). Три поредни мандата професорът е ръководител на Катедра "Пътища и транспортни съоръжения" в УАСГ, съпредседател е на Комитета по "Инвестиционни проекти и инфраструктура" към Конфедерацията на работодателите и индустриалците в България. Проф. Михайлов е  председател на УС на фондация „Трейс за хората", член на УС на фондация „Буров".

Той е носител на множество награди, сред които приз "Буров" за индустриално управление за 2010 г. и на Сдружението на пътните инженери и консултанти –  "Инженер на годината 2012".

През октомври 2020 г. проф. Михайлов бе удостоен със званието Доктор Хонорис Кауза на Тракийски университет, Стара Загора.

До момента подкрепящи писма към предложението на ректора са изпратили: Професионалната гимназия по строителство и архитектура "Лубор Байер" в Стара Загора, на която дари част от средствата за изграждане на бюст-паметник на патрона на училището, областно представителство на Камара на строителите в България, Търговско-промишлената палата в Стара Загора, Граждански клуб "Липа", Лайънс клуб "Тракия", ПФК "Берое", , СНЦ "Верея", Баскетболен клуб "Берое", Спортен клуб по стрелба и Спортен клуб по борба "Берое".

Всяка година ученици от Стротелната гимназията се приемат на платени стажове в дъщерното дружество на "Трейс Груп Холд" АД - "Трейс БГ", организирани са и няколко състезания за учениците с паричен награден фонд.
През годините проф. Михайлов подкрепи чрез дарение превръщането на бившите хали в Стара Загора на Художествената галерия, сега помага на различни творчески изява на галерията.

Професорът подкрепя финансово филмовия фестивал за ново европейско кино "Златна липа", както и възстановяването на Астронимическата обсерватория в Стара Загора. Той е сред спонсорите на Регионалния исторически музей и на спорта в града, дори в средата на 90-те години на миналия век за 6 месеца беше и президент на футболния клуб "Берое".

Други от От страната и света

Еколози, местни и прокуратурата срещу завода на Гайтански до Павликени, щял да мърси почвата и водата (Обзор)

ВАС гледа делото и ще се произнесе вероятно след повече от месец Екозащитници, граждани и прокуратурата се обединиха срещу изграждането на завода за боклук край павликенското с

Няма да махат командири заради падналия самолет, първо чакат експертизи (Обзор)

Радев избухна: Самозванци, които не са рискували живота си за България, манипулират Пеевски продължава да им иска оставките, “ако в тях е останало воинско достойнство” Черната кутия на учебния

Земетресение със сила 4,1 удари Източна Турция

Земетресение с магнитуд от 4,1 по Рихтер беше регистрирано днес окръг Тунджели, Източна Турция, съобщи правителствената Дирекция за управление при бедствия и извънредни ситуации (АФАД)

Васил Терзиев: Отделихме рекорден бюджет от 5 300 000 лева за граждански проекти

Рекорден бюджет от 5 300 000 лева за граждански проекти е отделила Столична община, написа кметът на София Васил Терзиев в профила си във Фейсбук. „Независимо дали имате предложение за нова детска

Институции в Русе обсъдиха мерки за намаляване на трафика на ГКПП Дунав мост

Предлагане на мерки за регулиране нормалното изчакване и преминаване на тежкотоварните автомобили през ГППК „Дунав мост - Русе/Гюргево", без да се допуска образуването на опашки от неправомерно

>