Очаква се днес пожарите в Средна гора да бъдат локализирани, овладяха огъня над Михилци

14.07.2024 10:24
Пожарът в хисарското село Михилци.

Трети ден продължава борбата с огнената стихия на територията на общините Калояново и Хисаря, където беше обявено бедствено положение. Огнищата обхващат периметър от 15 хиляди декара гори и равнини площи. Съдействат и военните от пловдивския 91-ви инженерен батальон за обща поддръжка.

Основните усилия днес са насочени към потушаването на огъня при село Иван Вазово. По останалия периметър има отделни огнища. Целият район се обхожда от смесени групи от пожарникари, горски служители и доброволци. По данни на директора на регионална дирекция "Пожарна безопасност и защита на населението" в Пловдив старши комисар Васил Димов, днес има реален шанс пожарът да бъде локализиран, но това ще стане ясно по-късно през деня. Остава задимяването на Хисаря, тъй като заради температурната инверсия димът от единичните огнища слиза надолу и затова се усеща като по-плътен, но се очаква да се разсее.

Напълно локализиран е пожарът над хисарското село Михилци, съобщиха още от Регионалната дирекция "Пожарна безопасност и защита на населението"-Пловдив. Има няколко единични огнища в труднодостъпен район, на които са разположени екипи. Около 60 доброволци са тръгнали днес от село Иван Вазово, а още толкова от Хисаря и Михилци. На място са 11 екипа на пожарната и 45 огнеборци. От Държавно горско стопанство са се включили 20 служители и пет единици техника. Военнослужещите от 61-ва Стрямска механизирана бригада са 25. Два багера и други две единици техника продължават да правят просеки в гората, за да ограничат огъня. Община Хисаря подпомага гасителните действия с водоноски.

Снощи беше овладяно огнището край Баня, пуснато е и движението по пътя през Михилци. На този етап на терен има достатъчно доброволци.

Пожарите в Средна гора започнаха на 12 юли сутринта. В борбата с огъня в първия ден се включиха и вертолети от 24-та авиобаза Крумово. В близост до пожара има военен склад, в който се съхранява техника на Военномедицинската академия - бутилки с въглероден диоксид. В охраната му са включени и служителите на 61-ва Стрямска механизирана бригада.

Други от Регион

Пожар на локомотив спря влака София-Варна до Чирпан

Няма пострадали, има материални щети по локомотива, който се е запалил до Чирпан след 9 часа днес, каза кметът Ивайло Крачолов, който бе на гарата заедно със  зам

Майор Петко Димитров и старши лейт. Венцислав Дункин са посмъртно повишени във военно звание

Със заповед на министъра на отбраната Атанас Запрянов посмъртно са повишени във военно звание двамата офицери, които загинаха при изпълнение на служебния си дълг на 13 септември 2024 г

22-годишен отне предимство в Мадан, блъсна кола - пострадаха шофьор и дете

12-годишно дете и по-възрастен пострадаха при катастрофа на ул. "Перелик" в Мадан. 22-годишен шофьор на БМВ „325" не пропуска движещият се на път с предимство Фолксваген „Голф"

17-годишен преби младеж в Асеновград

Пострадалият е с травма на главата Непълнолетно момче попадна в полицейския арест за причинена телесна повреда, съобщиха от МВР. Минути преди 20 ч. снощи младеж се оплакал в Районното управление в

Показаха как политат загиналите военни летци Дункин и Димитров (Видео)

Министерството на отбраната се прости със загиналите летци с видео "Почит към хората и поклон към военните пилоти майор Петко Димитров и старши лейтенант Венцислав Дункин

>