Само историята е на страната на Англия преди финала на Евро 2024

14.07.2024 08:08

Довечера ще стане ясно дали иберийците ще спечелят рекордна титла от еврофинали, или най-накрая британците ще ликуват с It's coming homе

Ако се съди по думите на експерти, специалисти, предсказанията на животните оракули, че и дори и букмейкърите, Испания ще бъде новият крал на Европа и ще спечели първенство в Германия. Ако обаче питаме историята, шампион ще бъде Англия.

Големият мач е тази вечер от 22,00 ч в Берлин. По трибуните на "Олимпиящадион" се очаква да има повече британци. Близо 50 000 фенове на Англия ще заемат местата си на стадиона, който е с капацитет от 71 хил. И със сигурност в Берлин няма да спре на ехти най-популярният рефрен сред британците - "It's coming home" (бел. авт. "Той се връща у дома"), визирайки се, че Англия е родината на футбола и купата трябва да е у дома.

Британците са в преследване на първия си голям трофей след 58-годишно чакане. Англия има само една купа от международен форум - спечели домашното световно през 1966 г. 

Испания, от своя страна, пък няма загуба на финал от 23 години. Национални и клубни тимове от страната печелят всеки един двубой за трофей в 26 последователни мача.

В дните преди големия финал Испания тотално е сочена за фаворит в последния двубой от Евро 2024.  И напълно заслужено.

Селекцията на Луис де ла Фуенте е единственият отбор, който записа победи във всичките си мачове от началото на първенството. Испанците спечелиха безапелационно групата си, като пометоха еврошампиона от 2021 г. Италия и бронзовия медалист от световното в Катар Хърватия. В елиминациите пък иберийците попаднаха в т.нар. поток на смърт - минаха през сензацията Грузия на 1/8-финал. В следващата фаза бе преодолян домакинът Германия (2:1 след продължения), което значеше, че испанците са виновни легендата Тони Кроос да излезе в пенсия.

На 1/2-финал Ла Фурия надигра може би най-постоянния отбор в световен мащаб Франция с 2:1.

Тоталната доминация на испанците кара всички експерти да вярват, че точно иберийците ще спечелят европейското в Германия. Ако Испания триумфира, страната ще стане първата с 4 трофея от континентално първенство.

Англия, от своя страна, разочарова всички, поне до момента. Още преди началото на форума, селекцията на Гарет Саутгейт бе сочена за фаворит на турнира. Дори суперкомпютър на Opta предрече, че британците имат най-големи шансове да вдигнат купата на 14 юли.

Само че Англия не показа, въпреки че разполага с може би най-силното си поколение в цялата си история. В груповата фаза британците вкараха едва 2 гола - записаха победа 1:0 над Сърбия и две равенства (1:1 с Дания и 0:0 със Словения). На 1/8-финалите Англия бе на крачка от отпадане от непретенциозния тим на Словакия. Секунди преди края на добавеното време обаче голямата надежда на британците Джуд Белингам изравни за 1:1 със задна ножица и прати срещата в продължения, в които англичаните спечелиха 2:1. В следващата фаза британците се изправиха срещу най-големия си кошмар - дузпите. Но все пак излязоха победители и елиминираха Швейцария (в редовното време мачът завърши 1:1).

В 1/2-финала пък отново с мъка Англия надви Нидерландия 2:1, като победният гол отново падна в продължението на срещата.

 "Испания е фаворит във финала", каза дори селекционерът на британците Гарет Саутгейт преди финала.

Един от най-добрите треньори - Юрген Клоп, също предрича триумф на Ла Фурия. Бившият треньор на "Ливърпул" познава отлично всички английски национали, само че не вижда как те могат да измъкнат нещо от иберийците.

"За мен Испания е фаворит", каза пък легендата на "Манчестър Юнайтед" Рой Кийн преди дни.

На подобно мнение са и букмейкърите. Най-големите къщи дават сериозно предимство за успех на испанците. Ставката за триумф на Ла Фурия в редовното време е 2,5. Победа на Англия след 90 мин е оценена на 3,40. Коефициентът Испания да спечели трофея, без значение от метода - дали в редовно време, продължения, или след дузпи, е 1,6. За селекцията на Саутгейт е 2,2.

След като всичко е против англичаните във финала, лидерът им Хари Кейн и съотборниците му се надяват на помощ да е ...историята. Британците никога не са губили от Испания на европейско. Родината на футбола и иберийци са се изправяли 2 пъти досега в историята на континенталните форуми. И в тях все Англия е победител. Първият им сблъсък е на европейското в Италия през 1980 г. В груповата фаза Англия побеждава 2:1.

16 години по-късно двата отбора се срещат на 1/4-финалите на първенството в Англия. Домакините печелят след дузпи 4:2 (в редовното време мачът завършва 0:0).

В цялостната история на съперничеството между испанци и британци, отново превесът е на страната на Англия. Общо два тима са се изправяли един срещу друг 27 пъти. Победите за британците са 14. Тези на испанците 10, а равенствата са 3.  В последния мач между финалистите не Евро 2024 Англия също спечели. Преди 5 г. двата отбора са в една група на Лигата на нациите. А британците печелят 3:2 у дома.                                  

                           

                                                   

                                                                                                                                                                                                                                                                           

Други от От страната и света

Радев и партиите на едно мнение: военно обучение за всеки, за да може да брани Отечеството (Обзор)

Със сигурност увеличават разходите за отбрана Всеки български гражданин трябва да има умения да участва в защитата на Отечеството. Около това се обединиха и политици

Черноморска мида възстановява популацията си край Созопол

Възстановяване на популациите от черноморски миди се забелязва по крайбрежието на Созопол. Това отбелязват повечето водолази там. За тях тази тенденция е силно положителна

Георги Милков: Ударите на Иран са много добре калкулирани

Ударите на Иран са много добре калкулирани. Това не са просто едни ракети, изстреляни така, за да паднат където и да било, и израелците да ги хванат, защото техният железен купол и цялата им система

Нашите в Иран не искат извеждане, прибират още 25-има от Ливан (Обзор)

Още 25-има българи трябваше да бъдат евакуирани в петък и събота от Ливан, с което общият им брой стана 194. Това са последните ни сънародници, потърсили помощ от държавата след разрастването на

МВР: Простреляният румънец и синът му бяха агресивни, заплашваха полицаите

Румънецът, влязал нелегално със сина си на остров Средняк, за да краде дърва, е бил агресивен. Това заявиха от Министерството на вътрешните работи в изявление, разпространено до медиите

>