На "Уимбълдън" глобяват и за цвета на бельото

13.07.2024 19:30
На "Уимбълдън" следят дори и дали бельото на тенисистките е бяло. Снимки: Ройтерс
Новият централен с корт с подвижен покрив няма много общи неща с този, за който си спомнят повечето бивши шампиони.
Английската футболна легенда Дейвид Бекъм често е сред официалните гости в ложата.

“Уимбълдън” не само е най-старият турнир по тенис в света, но и най-специалният. В правилника, който понякога учудва и зрителите, има някои специални изисквания, останали от времето на дългите бели панталони и полите до глезена. Ето част от най-интересните факти, които е добре да знаят и участниците, за да си спестяват неприятни изненади от страна на строгите организатори. Не на всички им понася и доказателство за това е мнението на Марат Сафин: “Трябва да носиш бяло и през цялото време да си вежлив. Този турнир не ми харесва. За обяд ни се полагат 20 лири, аз пристигам с треньора и масажиста и получавам порция отвратителни спагети за 12 лири. Порцията ягоди със сметана е 5 лири. За кафе даваш още 5, останалата храна е ужасна - риба и пържени картофи”.

Най-старият турнир

За рожден ден на тениса се смята 24 февруари 1874 г. Тогава английският офицер Уолтър Уингфилд получава документ за измислена нова (условно казано) игра. Година по-късно Всеанглийският клуб по крокет в лондонския район Уимбълдън включва тениса в своята програма и за тази цел отделя едно игрище. През 1877 г. клубът намира пари за ремонт на открита пързалка с тревно покритие и е взето решение за провеждането на турнир по тенис. Мачовете започват на 9 юли и първото издание на “Уимбълдън” е и първият официален турнир в света. Участват 22-ма играчи, всеки от които плаща такса 1 гвинея (21 шилинга). Финалът закъснява с 3 дни заради дъжд и се играе на 19 юли в присъствието на 200 зрители, всеки от които е платил 1 шилинг. Шампионът Спенсър Гор получава от списание The Field сребърна купа за 25 гвинеи и още 12 гвинеи премия.

От 1884 г. в турнира участват и жени. “Уимбълдън” не се е провеждал само по време на световните войни и през 2020 г. заради пандемията от коронавирус.

На новата купа за мъжете има ананас - символ на висок обществен статут, за първи път е връчена през 1887 г.

През 1909 г. се оказва, че цветовете на Всеанглиийския клуб (AELTC) - синьо, жълто, червено и зелено, съвпадат с тези на Кралската морска пехота. По тази причина официални стават виолетово и тъмнозелено. А за бялото се смята, че е копирано от корпоративния цвят на суфражистките (техният девиз е Give Women The Vote - да се даде право на глас на жените, и инициалите са същите като на Green White Violet).

50 седмици в годината AELTC е частен тенис клуб с пет категории членове. Трите основни, сред които са и бившите шампиони, са максимум 500.

Грижи за специалната трева

На “Уимбълдън” никога не изневеряват на тревата като настилка. Тази за 40-те състезателни и тренировъчни корта расте 10 месеца в годината. Екипът, който се грижи, е от 15 души и е ръководен от главния агроном на турнира. Правилникът съдържа 33 страници и е написан със съдействието на Изследователския институт по спортни тревни настилки.

За защита от лисици, чиято урина е смъртоносна за тревата, се използва специална ограда, по която тече ток. От 2007 г. с гълъбите и други птици, които имат навика да кацат по тревата, се бори ястребът Руфъс - една от забележителностите на турнира. Всяка сутрин по време на турнира той в продължение на 5 часа облита всяко място в клуба, за да предупреди гълъбите, че не са желани.

За увреждане на тревата с хвърлена ракета например тенисистите плащат сериозни глоби. Една година Серена Уилямс се бръкна за 14 000 долара за повреда на тренировъчен корт.

Как се избират поставени в схемите

Дълго време поставените в схемите се определяха от специална комисия според резултатите на състезателите на трева и се стигаше до разминавания с местата в ранглистите и недоволни играчи. Това бе отменено през 2021 г. и сега организаторите се съобразяват с класациите на АТП и WTA. За жените обаче все още мнение дава и комисията и това определено се смята за сексистко. Според семейното положение на хетеросексуалните участнички те доскоро бяха наричани съответо мис и мисис.

Стиховете на Киплинг

През 1922 г. клубът се мести на сегашния си адрес на “Чърч роуд” и тогава се появява сегашният централен корт. Сегашният му вид няма много общо с началния, но в “клубния дом” все още са елитните съблекални за звездите, изложбата за историята на турнира, отделният салон за гостите в Кралската ложа и витрината с купите.

Разликата в съблекалните за различните категории е толкова голяма, че когато попада там за първи път, Моника Селеш си е помислила, че е сбъркала вратата.

“Приличаше по-скоро на Бъкингамския дворец, отколкото на място, където се играе тенис. Имах усещането, че присъствам на чаена церемония във викторианска Англия”, разказва бившата №1. Британската тенисистка (сега тв звезда) Анабел Крофт уточнява, че шампионите разчитат на специален персонал, на който да поръчат каквото им е необходимо.

Над входа на клубния дом на централния корт има откъс от стихотворението “Ако” на Ръдиърд Киплинг:

“Ако посрещаш Краха - зъл предател -

еднакво със Триумфа - стар циник”

(превод Валери Петров)

През 2003 г. отпадна още една стара традиция - играчите на централния корт да правят поклон на членовете на кралското семейство. Сега това е необходимо само ако в ложата е самият монарх.

Само в бяло

Може би най-известното правило на “Уимбълдън” е да се играе само в бяло. Тази традиция е от самото начало на турнира, защото тогава за тенис просто не са използвали друго облекло.

В края на 40-те години в отговор на опита на дизайнера Тед Тинлинг да използва други цветове в клуба са поставени табели “Участниците са длъжни да бъдат облечени само в бяло”.

От 1963 г. е въведен дрескод с правило за “предимно бяло”, а от 2014-а не се допускат никакви вариации. Ивиците в друг цвят трябва да бъдат широки не повече от 1 см. Често това заедно с проверката на бельото се превръща във фарс и носи глоби. В последните сезони обаче на жените са позволени цветни долни шорти, за да няма неприятни гледки по време на цикъл.

Най-новите тенденции са използване на цветове и най-вече на дизайн, от които да бъдат доволни и организаторите, и фирмите производители. През 1979 г. американката Линда Зигел излиза на корта с рокля на голо, а сезен по-късно Ан Уайт за първи път използва специален комбинезон.

По-голямо въображение тенисистите използват при излизането си за мач - с пуловер или костюм.

Бал на шампионите

В последната неделя на турнира се провежда балът на шампионите. През 2008 г. сред участниците бе и шампионът при юношите Григор Димитров. Трудно е да се каже откога е традицията, но още през 1961 г. Били Джийн Кинг не присъства, защото не е разполагала с официално облекло, нито възможност да си купи. Сега от турнира са готови всяка година да предоставят на шампионките бални рокли.

Крал наредил да продават ягоди със сметана

Един от символите на “Уимбълдън” са ягодите със сметана. Говори се, че са се появили заради кралското семейство по лично желание на Джордж V в началото на ХХ век. Историята на турнира обаче казва друго. Първият “Уимбълдън” през 1877 г. се е провел точно в сезона на ягодите, а още от викторианска Англия порцията плодове със сметана е била почти задължителна към следобедния чай.

Плодовете за първи път са споменати в XVI век по времето на Хенри VIII. Ягодите са били символ на елита, скъпи и достъпни само за висшето общество.

Според легендата един от придворните готвачи решил да добави малко сметана към ягодите. Комбинацията е била напълно неочаквана, защото млечните продукти са смятани за храна на простолюдието. Но десертът е харесан от английската аристокрация и е оцелял.

Ягодите в сегашния си вид се появяват в XIX век, когато градинарите разработват сортове по-големи и по-сочни плодове. Дотогава ягодите са били предимно диви и събирани в гората.

От 25 години с доставката се занимава фирмата Hugh Lowe Farms в графство Кент на 50 км от Уимбълдън. За турнира се подготвя само сортът Malling Centenary, който зрее по-рано и дава по-висок процент първокласни плодове.

Ягодите се берат рано сутринта, за да са готови за продажба в началото на състезателния ден. 30 души контролират процеса и е задължително за продажба да се изпращат само най-едрите плодове. Кутията за една порция побира 10 средно твърди ягоди с еднакъв червен цвят. Тези, които не стават, се използват за конфитюр. Готови порции се съхраняват при определена температура.

На “Уимбълдън” всяка година се продават 38 тона, или 2 милиона ягоди. Обикновено към тях се използват поне 10 000 литра сметана. Продават се и малини, но за тях почти не се говори. Пред 70-те години посетителка предлага някои от порциите ягоди да се поръсват с черен пипер вместо със захар, но идеята е определена като “странна” и забравена.

Често най-големите звезди са питани как предпочитат ягодите. Мария Шарапова ги яде според настроението си - със сметана или само със захар, понякога и с двете добавки. Със сметана ги обичат също Новак Джокович, Роджър Федерер и Стан Вавринка. Националният герой на Великобритания Анди Мъри отговаря, че ги яде с ръце.

От 2010 г. цената на порция с 10 ягоди е постоянна - 2,50 лири. Ръководството на турнира не позволи промяна дори заради Брекзит или пандемията.

Други от Възход и падение

Ето как диджеят се бори срещу чалгата, написа Борислав Цеков и пусна видео от концерт на Андреа

"А понеже имаше и отделни хора, които изглежда са повярвали на лицемерните лъжи на DJ Нам-кой-си от Павликени, че бил имал "принципи" и се бил "борел" срещу чалгата, та затова не бил пуснал песента

Мелания Тръмп защити предишната си работа като еротичен модел

Бившата първа дама Мелания Тръмп публикува ново видео в социалните медии в сряда, защитавайки предишната си работа като еротичен модел, докато рекламира новата си книга

Маестро, музика! С "Луда за тобом" на Лепа Брена посрещнаха Златан Ибрахимович на "Санремо 2024" (Видео)

Февруари 2024 г. Тече 74-ото издание на престижния фестивал за италианска песен "Санремо". В един момент симфониничният оркестър започва изпълнение в много различни ритми

Жени Иванова - съпруга и майка, наземният капитан на “Неверест”

Важно е да вярваш в мечтите на най-близките си дори когато изглеждат на пръв поглед невъзможни, признава любимата жена на първите, прекосили изцяло с гребна лодка Арктическия океан Когато срещнах

Певецът Чарли Пут се ожени (Видео, снимки)

Изпълнителят Чарли Пут се ожени за дългогодишната си приятелка Брук Сансоун. 32-годишният хитмейкър сподели лично щастливата новина в профила си в Инстаграм. "Обичам те, Брук... винаги съм те обичал

>