Кирил Петков: Продължаваме разговорите с нашите коалиционни партньори от ДБ

13.07.2024 13:09
Кирил Петков СНИМКА: Архив

Продължаваме разговорите с нашите коалиционни партньори от „Демократична България“ (ДБ) и нашите съвети, каза пред журналисти съпредседателят на „Продължаваме промяната“ (ПП) Кирил Петков, попитан за правителство с втория мандат. Днес от ПП се събират на Национален съвет. 

Преди това колегата му Николай Денков коментира, че този парламент е като плаващи пясъци. Той посочи, че би било пълна илюзия някой да се опитва да прави стабилно правителство. Денков допълни, че с ДБ са направили план, който цели в тази много трудна среда да постигнат максималното. Ще го представим заедно в някой от следващите дни, заяви той и уточни, че го обсъждат с националните съвети.

Парламентарната група (ПГ) на ПП-ДБ ще получи втория мандат за съставяне на правителство, след като ПГ на ДПС изключи от състава си 17 народни представители. 

"Мандатът е тежка отговорност, трябва да бъде много внимателно обсъдена, но не виждам предпоставки в този парламент да може да се направи проевропейско антикорупционно правителство", обясни съпредседателят на ПП-ДБ Асен Василев.

Продължавам да вярвам, че в този парламент няма антикорупционно проевропейски мнозинство, коментира Василев. По думите му ще бъде невъзможно да се състави правителство, което да води България към Европа и към по-добри доходи за гражданите и по-справедлива и социална страна, в която всички ние искаме да живеем.

Мандатът е тежка отговорност, посочи Василев. Не може с лека ръка тази отговорност да се отхвърли, трябва да бъде много внимателно обсъдена, но както казах – аз лично не виждам предпоставки в този парламент да може да се направи проевропейско антикорупционно правителство, посочи народният представител.

Според него това не пречи да се пробва да бъдат прокарани значителни закони, ако има време за това. Той посочи законите за ПВУ, които блокират второ плащане, антикорупционната комисия, закона за сигналоподателите, закона за личния фалит. По думите му 1 млн. български граждани всеки ден биват тормозени от колекторски фирми.

Вече този парламент работи над месец, можеше голяма част от тези закони да са придвижени, можеше комисиите да са сформирани. Вместо това, виждаме едно абсолютно безотговорно поведение към българските граждани, коментира Василев.

Други от От страната и света

6-и съдия се отведе по делото за убийството на Любо Полицая, близки на Къро се отричат от показанията си

Разстреляният и друг довереник на Къро - Филип Стоянов, се скарали жестоко заради жена Пореден отвод на съдия стана причина за отлагане на делото за убийството на Любомир Иванов-Любо Полицая в

Гергов дава ЦУМ под аренда за 20 години, затварят го за ремонт

Бившият министър на образованието проф. Сергей Игнатов е научен консултант на проекта - в сградата ще има египетски музей Египетският бизнесмен Ахмед Насър, който наскоро обяви

Погребват загиналия летец Дункин ден след деня, в който трябваше да се ожени

Пилотите Димитров и Дункин не са имали шанс да оцелеят Черната кутия все още не е изпратена в Чехия Проверяват и годна ли е военната авиация за шоута Погребение на старши лейтенант Венцислав Дункин

Софийската организация на БСП номинира доц. Наталия Киселова и Евгени Минчев за депутати

Софийската организация на БСП номинира конституционалиста доц. Наталия Киселова и пиар експерта Евгени Минчев за депутати като представители на гражданската квота, съобщи Епицентър.бг. Доц

За първи път от години Доган стъпи в партийната централа – реди листи, може да е първи в Разград (Обзор)

Връща се в политиката, затова е на работното си място, обясняват хората му. Докара го лимузина с пердета, не се показа пред медиите За първи път от години Ахмед Доган стъпи в партийната централа на

>