15 секунди опасен райски смях: Роза за дамата или балон?

13.07.2024 12:45 Александра Николаева
Тази снимка възмути фейсбук миналата седмица.
В повечето случаи млади момичета продават веселите балони, някои са под 18 г. СНИМКА: ТОНИ ЩИЛИЯНОВА
Над 18 000 флакона райски газ бяха иззети при полицейски проверки по морските курорти.

Само за 1 г. в България е внесен райски газ за 18 милиона балона, дишат го масово деца, а вече и родителите им

Дните буквално парят в разгара на летния сезон. На главната улица в Созопол гъмжи от туристи и родители с деца. Алеята е препълнена със сергии и ресторанти. На една от масите в заведение за хранене стои млада двойка, между тях е бебето им в количка. На масата липсва храна, но до младата майка стои флакон с райски газ.

Родителите ентусиазирано лапат балон

и вдишват силно, докато детето си играе със запалка в бебешката количка. Балоните обаче не са за забавление на детенцето. Пълни са с райски газ.

Снимката е отпреди няколко дни и отприщи огромно възмущение  в социалните мрежи, след като беше публикувана в големите групи. По този повод майката написа във фейсбук и своята позиция:

Бебето е много малко. Разбирам хората, които са се възмутили. Но това за мен е един балон, който те кара да се смееш за 15 секунди, и не мисля, че е толкова страшно, колкото го изкарват. На ден в България има страшно много мъже и жени, които пият и се карат, и правят какво ли не пред децата си. А моето дете е видяло как надувам един балон. Младата майка съвсем не е единствената, която си е купила без проблем и диша райски газ на публични места. Нищо че продажбата му на непълнолетни е забранена, както и на закрито. Очевидно няма санкции, които да спрат процъфтяващата търговия с райски газ у нас.

Всъщност тя не е спирала. Нито законът, нито акциите на регионалните здравни инспекции и полицията, нито вредите за здравето плашат търговците и клиентите. 

Точно преди  2 години “24 часа” пръв разказа, че балони с райски газ се продават по дискотеки, нощни клубове и централните алеи на морските ни курорти. Нещо повече - родители сами ги набавяха за партита на децата си, за да мине купонът в целия му блясък. След публикацията от 23 юли 2022 г.  последва лавинообразна реакция от държавните институции и експерти, включиха се телевизиите, лекарите и притеснените родители. Три дни по-късно държавата се зае да решава проблема, отлаган поне от 8 г.

Първа забраната на райски газ поиска омбудсманът, тогава Диана Ковачева. Корнелия Нинова - по онова време вицепремиер, разпореди масови проверки по заведения, а парламентът изненадващо единодушно гласува промените в закона.

Години по-късно институциите продължават да проверяват заведенията и в тях нарушения не се откриват. Но кой знае как в същото време момичетата с веселите балони заработват минималната работна заплата за няколко часа.

Търговците не се стряскат особено от глобите, записани в закона - при първо нарушение от 800 до 1500 лв., при повторно - от 1500 до 3000 лв., а за едноличен търговец или юридическо лице - от 3000 до 6000 лв. При повторно нарушение - от 5000 до 12 хил. лв.

Само в последната седмица се появиха няколко снимки във фейсбук на деца, които дишат райски газ. Една от тях е на две момичета в градската градина на Перник. Минувачите и светлото време не пречат на ученичките да се заливат от смях.

След скандала с майката и бащата в Созопол се появи и друг кадър. Деца се къпят в морето, а вместо топки за игра държат по един балон. Снимката е направена от плажуващ.

Търсенето на веселите балони се е увеличило лавинообразно,

а от тях освен подрастващи вече вдишват и родители.  И ако децата нямат нужния житейски опит и информация, е чудно как 15-те секунди веселие блокират мозъка на майки и бащи, които очевидно не се замислят за възможните дългосрочни последствия от честата му употреба - парализа, стерилитет и много други. В световен мащаб вече са отбелязани няколко такива случая. 

Ситуацията е същата, нищо не се е променило. Излизам на главната улица в Слънчев бряг и момичетата с флаконите са там. Дори не знаех, че е забранено, коментира туристка пред “24 часа”. Наша проверка показа, че продажбата на райски газ продължава и в столичните заведения. Въпреки забраната да се използва на закрито дискотеки, барове, а дори и заведения за хранене предлагат опасната екстра. В заведение репортер на “24 часа” видя момиче, което освен цветя продава и от “веселите” балони.

 

Роза за дамата или балон?, закачливо пита красивото момиче. А цената и на двете е една и съща - 10 лв. Девойката признава -

балоните са по-предпочитани от цветята:

С пълен флакон рядко се прибирам, но с останали цветя - почти винаги.

Търговията с райски газ не се е променила и в онлайн мрежата. В някои сайтове се предлагат след потвърждаване на пълнолетие, което лесно може да се преодолее дори от деца на 13 г. Доставката е светкавична.

След последните скандални снимки и обилната информация за масова употреба на райски газ, особено по морето, полицията в Бургас проведе акция тази седмица. А темата се върна в парламента наред с трусовете в партиите и неясното бъдеще на мандатите за редовна власт. По темата в Народното събрание бяха извикани здравният министър, който контролира продажбата на райски газ, и вътрешният, който следи да не се продава на непълнолетни. От отговорите им стана ясно, че за последните 2 г. е имало 24 000 проверки и само 32 акта за административни нарушения. Само за последната година в България са внесени над 129 хил. кг райски газ, което означава 18 милиона балона за страната, в която живеят 6 милиона души, пресмята депутатката Катя Панева от ПП-ДБ.

Група народни представители предложи решение, с което райският газ да бъде включен в списъка с наркотичните вещества и разпространението му да се криминализира, както е във Великобритания и Франция.

Други от От страната и света

Оставиха осъждан дилър от Добрич в ареста

Обвинен в държане с цел разпространение и разпространение на наркотици остава в ареста след решение на Апелативния във Варна, потвърдил решение на Добричкия окръжен съд. Явор Я

Пуснаха под домашен арест 26-годишен, обрал казиното в Оряхово

Троен състав на Врачанския окръжен съд отмени определението на районните съдии от Оряхово, с което обвиняемия Д. П. бе задържан за постоянно в ареста и вместо това постанови спрямо него да бъде взета

Задържаха мъж, изнасилил 14-годишна и й избил зъб

Окръжният съд в Сливен постанови мярка за неотклонение „задържане под стража“ за мъж с инициали Т.Я.И., обвинен в изнасилване на малолетна, съобщава съдът на сайта си

Пожар лумна близо до връх Ком

Пожар гори близо до връх Ком. Огънят е възникнал още снощи. Според очевидци, пожарът се разпростира на десетки декари високо в планината. От МВР казаха

Проучват как Белене и Плевен да станат първите „зелени“ учебни затвори у нас

Енергийна ефективност, управление на водите, екологична инфраструктура и ангажиране на лишените от свобода с дейности по природосъобразна икономика. Това са част от резултатите

>